Najbardziej aktualne (wyglądające na prawdziwe) foty D90.
http://nikonrumors.com/2008/08/25/en...-pictures.aspx
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Canon zaatakował 50d, więc nikon też wyszczeżył kłyTrochę szkoda, bo zgrubienie z lewej strony obudowy z poprzedniej sesji dawało nadzieję na ruchomy lcd. Na pocieszenie za to dali filmiki i wypasiony sensor rgb 420pix prawie jak w d3
![]()
wygląda na matrycę z D300 - sądząc po MPx i zakresie czułości (natywne 200). Czyli CMOS.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Jak zobaczyłem na pierwszych zdjęciach (stare przecieki) D90 to GPS to pomyślałem (a nawet napisałem), że to fake.
Bo w body Dxxx i Dx tez jest GPS, a nie potrzeba tego złącza. A teraz mi się przypomniało, że do podłączenia w Dxxx i Dx jest używane gniazdo "wężyka" 10 pinowe, a w Dxx są gniazda 3 pinowe. Stąd w D90 osobne wejście GPS.
Zaczynają wsadzać w aparaty coraz więcej wodotrysków. GPS, LV, sztuczny horyzont, rozpoznawanie twarzy, kręcenie video. Bardziej lub mniej związane z pierwotnym przeznaczeniem aparatuNiedługo zaczną wsadzać totalne gadżety. Funkcja nawiązywania połączeń w telefonach komórkowych jest coraz mniej istotna
, ciekawe kto pierwszy wsadzi karte Sim do aparatu. Sądzę, że pierw może jednak będzie jakiś system operacyjny (Symbian itp) i odtwarzacz Mp3 i Mp4 i może jakieś gry, co by się w przerwach na focenie nie nudziło.
A może da się wczytać do body zdjęciową książkę telefoniczną, w połączeniu z systemem rozpoznawania twarzy aparat będzie sam robił zdjęcie, gdy tylko rozpozna w tłumie kogoś znajomego. Nastawi na niego ostrość, poczeka aż się uśmiechnie. To trzeba opatentować![]()
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Ale to znaczy, że GPS jest w środku, czy "tylko", że można dopiąć i się "dogada" aparat z urządzeniem GPS?
Póki co pakują coraz większe aparaty do komórek
MP4 dostajesz w prezencie wraz możliwością nagrywania video
A Muflon kiedyś pisał, że w Canonach był DOS...
EOS - conditio sine Kwanon...
Pewnie tak - po prostu gdzieś wyczytałem, że jakiś szpieg gospodarczy ujawnił, że Nikon rozgląda się za scalakiem/modułem do GPS.
A to już prawie oficjalne chyba: http://www.engadget.com/2008/08/26/n...-circuit-city/
EOS - conditio sine Kwanon...