To nie tak. Ja mam chrapke na odpowiednika 1DsMk3.
Wyszedł D3, ale mnie zaskoczył, miał tylko 12 MPx i bajery dla fotoreporterów. Dlatego nie kupiłem. Ja chce studyjnego body z wieloma MPx i z niskim ISO (tak jak i ty :grin: ) a te programowe ISO 100 jest nieciekawe - największy minus D3.
D700 nie jest zmianą pod tym względem (natywne ISO 200, też 12 MPx)
Spodziewałem się premier D3x i D90, a nie D700. Nie zapowiadałem jego kupna.
Czy czekac na d3X - nie wiem. Czy on będzie miał normalne ISO 100? Czy będzie miał zapis sRAW (u nikona tego nie ma jeszcze)?
Podobno premiera jeszcze w tym roku, ale d700 tez kusi. Ceną, zapewne ze 3x niższą niż D3x. Może jednak kupię program do interpolacji w górę plików (na tych 2% klientów :smile: ) i wezme D700 zamiast D3X?
Nigdy sie nie spieszyłem, mam czym robic zdjęcia. Możliwe, że poczekam do wyjścia d3x (skoro to w tym roku) i kupię .... D700:grin:
To zależy od 4 cech tego body - ceny, ilości MPx, ISO i sRAWów.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
nawet wiem kogo :smile:
5D ma ISO 50 (nie testowałem czy uzyteczne) i ISO 100. To jedyna przewaga matrycy z 5D. Naprawdę potem różnica jest znaczna na korzyść tej z D3. Większa rozpiętość - szczególnie na wysokim ISO. Zdjęcia na wysokim ISO nadal dobrze wyglądają, nie są mydlaste.
Softowo usuniete CA i usunieta winieta - też robią pozytywne wrażenie.
Zobaczycie jak dużo można poprawić jak sie pokaże następca 5D. Bo ciężko przychodzi przyznanie nikonowi, że ma dobra matrycę. I wtedy obrazek z 5D MK2 będzie nagle ładniejszy![]()