Strona 151 z 332 PierwszyPierwszy ... 51101141149150151152153161201251 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 501 do 1 510 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

fajnie fajnie. Tylko że tym ludziom którzy decydują o wysokości sprzedaży w skali globalnej wydać 10k pln przychodzi nawet nie dwa ale trzy razy ciężej niż 5k pln. Wystarczy zobaczyć na forum Nikona ile osób kupiło killera D3.

Można sobie jechać mądrościami po marketingowcach bo przecież nie ma żadnych konsekwencji takiego głupiego gadania. Obawiam się jednak że to właśnie oni się śmieją do rozpuku czytając takie mądrości. Gdyby Nikon wypuścił FF za 5 koła, to byłby problem. Wypuszcza za 9-10 koła i de facto 5D może jeszcze poczekać z updatem przez rok, dwa. Ze szkodą dla nas.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Coś już napisał

Domyślnie

Dla mnie też nie ma najmniejszej wątpliwości, że w obecnej cenie 5D będzie się nadal sprzedawał jak ciepłe bułeczki, a Nikon D700 ze względu na cenę powyżej 9tys. pln nie stanowi dla niego bezpośredniej konkurencji.
    Oczywiście pojawienie się D700 to znakomita nowina dla użytkowników Nikona, bo wreszcie FF dostępny będzie w cenie poniżej 10tys. pln i sporo osób go kupi, jednak dla przesiadki z 5D cena Nikona przynajmniej na razie będzie mało motywująca.

Pozdrawiam

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    fajnie fajnie. Tylko że tym ludziom którzy decydują o wysokości sprzedaży w skali globalnej wydać 10k pln przychodzi nawet nie dwa ale trzy razy ciężej niż 5k pln. Wystarczy zobaczyć na forum Nikona ile osób kupiło killera D3.
    A ilu ludzi wstrzymało się z zakupem 5D bo miał być następca? Ilu kupiło tańszą "nowość" 40D bo 5D był "za stary" i brakowało mu bajerów.
    Zawsze oczywście można powiedzieć że marketingowcy Canona wszystko robią najlepiej bo wg ich wyliczeń bardziej się opłacało nie dawać nowej "piątki" itd.
    Fakty są jednak takie to Nikon ma większy przyrost sprzedaży lustrzanek niż Canon a dodatkowo dzięki D3 odzyskał trochę utraconego prestiżu marki i wręcz zaczął być postrzegany jako technologicznie od Canona lepszy.

Bywalec Awatar Klosiu
    Miasto
    Tarnów/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vadim Zobacz posta
    Dla mnie też nie ma najmniejszej wątpliwości, że w obecnej cenie 5D będzie się nadal sprzedawał jak ciepłe bułeczki, a Nikon D700 ze względu na cenę powyżej 9tys. pln...
    Jeżeli już teraz można dostać D3 w cenie ~12700,00 zł to nie sądzę aby D700 kosztował więcej niż 8k.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    Jeśli ten D700 się sprawdzi to znowu canon na własne życzenie dostanie kopa w tyłek od konkurencji. Pewnie sobie myśleli że na wyprzedaży 5D się bardzo wzbogacą bo nie ma odpowiednika w innych systemach.
    To oczywisty błąd bo gdyby był następca piątki to znalazło by się więcej chętnych do zmiany systemu na Canona a co się z tym wiąże zarobiliby na szkłach itd. Teraz nawet jak wypuszczą nowy model to użytkownicy systemu Nikona nie skuszą się na przesiadkę bo będzie D700.
    Czy w Canonie ludzie od marketingu popełnili zbiorowe seppuku po premierze D3 i firma już nic nie robi?
    Nie wiem skąd takie przekonanie ale jak dla mnie to właśnie ruch Nikona jest całkowicie niezrozumiały.

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta

Można sobie jechać mądrościami po marketingowcach bo przecież nie ma żadnych konsekwencji takiego głupiego gadania. Obawiam się jednak że to właśnie oni się śmieją do rozpuku czytając takie mądrości. Gdyby Nikon wypuścił FF za 5 koła, to byłby problem. Wypuszcza za 9-10 koła i de facto 5D może jeszcze poczekać z updatem przez rok, dwa. Ze szkodą dla nas.
    Dokładnie.

A ilu ludzi wstrzymało się z zakupem 5D bo miał być następca? Ilu kupiło tańszą "nowość" 40D bo 5D był "za stary" i brakowało mu bajerów.
    Zawsze oczywście można powiedzieć że marketingowcy Canona wszystko robią najlepiej bo wg ich wyliczeń bardziej się opłacało nie dawać nowej "piątki" itd.
    Fakty są jednak takie to Nikon ma większy przyrost sprzedaży lustrzanek niż Canon a dodatkowo dzięki D3 odzyskał trochę utraconego prestiżu marki i wręcz zaczął być postrzegany jako technologicznie od Canona lepszy.
    Fakty są takie że to już przeszłość. Obecnie jest dość spora grupa ludzi, która rozgląda się za następcą D80 z opcją przesiadki na ultrataniego 40D albo nie mniej taniego 5D. Gadanie że Canon coś przespał szczególnie w obecnej sytuacji to czysty abstrakt .

Nie wiem może jutro Nikon pokaże taniego D90 z CMOS-em. I wtedy sytuacja będzie trochę inna.
    Póki co to jest tak jak napisał Kubaman - Canon, wystarczy że jeszcze obniży ceny 5-tki i pozamiatane. Ten aparat to kiepska wiadomośc dla nas wszystkich.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 30-06-2008 o 15:10
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

a pewnie 5dmk2 po face-liftingu w stylu 20d->30d będzie w cenie niewiele wyższej niż obecna 5d i wszyscy będą zadowoleni. Przy takiej konfiguracji zostało by w dodatku zachowane prastare prawo zazębiania się modeli

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Fakty są takie że to już przeszłość. Obecnie jest dość spora grupa ludzi, która rozgląda się za następcą D80 z opcją przesiadki na ultrataniego 40D albo nie mniej taniego 5D. Gadanie że Canon coś przespał szczególnie w obecnej sytuacji to czysty abstrakt .

Nie wiem może jutro Nikon pokaże taniego D90 z CMOS-em. I wtedy sytuacja będzie trochę inna.
    A kto mając D80 zmieni system i sprzeda wszystkie szkła kupując 40D skoro wiadomo że D90 z matrycą D300 to tylko kwestia krótkiego czasu.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A kto mając D80 zmieni system i sprzeda wszystkie szkła kupując 40D skoro wiadomo że D90 z matrycą D300 to tylko kwestia krótkiego czasu.
    A np. dwóch moich znajomych. A trzeci chce się przesiąść na coś lepszego niż jego D50 i chyba się przesiądzie ale albo na Sony A350, bo mu się LV podoba albo na 450D. Cegły do tego drogiej D300 nie ma ochoty kupować, a szkła sprzeda bez problemu. Przy czym są to wszystko amatorzy i nie mają nakupione szkieł za 10 kzł. Nie twierdzę, że to ogólnoświatowa tendencja ale daje do myślenia.

Naprawdę rynek na takie aparaty jak D700 czy 5D to margines w porównaniu z rynkiem na takie D80. Dla przykładu podam, że 40D jest robionych 75 tyś miesięcznie (ostanio podobno produkcja wzrosła), D300 - 60tyś, a D3 - 8 tyś. Popatrz jak to spada. A taki 400D - 180tyś miesięcznie - więcej niż te wszystkie poprzednie razem.

PS. D80 - 100 tyś szt
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 30-06-2008 o 15:56
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar Klosiu
    Miasto
    Tarnów/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Na prawdę rynek na takie aparaty jak D700 czy 5D to margines w porównaniu z rynkiem na takie D80. Dla przykładu podam, że 40D jest robionych 75 tyś miesięcznie (osanio podobno produkcja wzrosła), D300 60tyś, a D3 8 tyś. Popatrz jak to spada. A taki 400D 180tyś miesięcznie - więcej niż te wszystkie poprzednie razem.
    Porównanie zupełnie bezsensu : pro i semipro od Nikona vs entry level i semipro od Canona.
    Co z tego ma wynikac ?
    Ostatnio edytowane przez Klosiu ; 30-06-2008 o 16:21

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Klosiu Zobacz posta
    Porównanie zupełnie bezsensu : pro i semipro od Nikona vs entry level i semipro od Canona.
    Co z tego ma wynikac ?
    To nie jest porównanie Nikon vs. Canon
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Strona 151 z 332 PierwszyPierwszy ... 51101141149150151152153161201251 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów