tiaaa, jeden napisał coś o filtrze AA
jak bym jednak chciał mieć te 21 mpx
jak 5d2 będize kicha to mam pierwszeństwo na twoje puszki![]()
Jeżeli to ma być taka zmiana jak z 30D na 40D to oczywiście że lepiej niech zostawią to co jest w 5D, tyle że z nowym, 14-bitowym przetwornikiem.
Właśnie brak przyrostu realnej rozdzielczości i gorsze ISO w 40D skutecznie zniechęciły mnie do wymiany :-)
Baaardzo jestem ciekawy co będzie w 5DMkII. Bo jak takie zmiany jak 30D -> 40D to kupuję 5D.
A wracając do D3. Przy takiej cenie to równie dobrze mogło by go wogóle nie być, bo i tak nie wtopię takiej kasy w samą puszkę. Oczywiście są tacy których stać i w dodatku zarobią na tym, a ja kupię od nich tanio 5D :-). Na 100% ich klienci "ślubni" zauważą wyraźną różnicę między starymi zdjęciami z 5D a tymi z D3
Świetnie się teraz czyta wątek o D3 na forum Nikona. Nagle znaleźli się tacy którzy zapragnęli mniejszych szumów! A przecież do tej pory ISO800 to była absolutnie maksymalna granica tego co normalni ludzie potrzebują hehe![]()
a ja bardzo chętnie odkupię nikomu nie potrzebne szkła od tych 5d co to nagle przestają być potrzebne !!!!!!!!
Nie to była taka ogólna sugestiajak widzę ten onanizm. Po prostu Canon ma zaplecze badawcze i technologiczne żeby w każdej chwili wypuścić puszkę killera tyle, że niekoniecznie musi im na tym zależeć tak jak nam i tu leży problem.
Ja też uważam, że 40-tka to świetny upgrade. Mimo to na razie nie zmieniam. Zobaczymy do wiosny - mnie się nie spieszy.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
pozwole sobie zupełnie się z tym nie zgodzić. To co miał dał najlepszego do dwóch flagowych okrętów - 1D i 1Ds. To są nowe konstrukcje.
Jedyne na co mozna liczyć, to na tanie FF, następcę 5D. Ale nie może on byc idealny, bo by zabił sprzedaż jedynek - i to jest gółowny problem canona.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
linia 5D prawdopodobnie nie bedzie upgrade'owana. raczej odwrotnie: nowe funkcje, wiecej Mpix, ale pod wzgledem wypasu w dol. tak samo w dol z cena wejsciowa! czyli to co Canon od lat robi z xxD i xxxD.
niech 5D mkII ma porzadne 16Mpix, AF z polaczonymi zaletami 5D mkI i 40D do tego wszyskie ostatnie wymysly Canona (Picture Style, trzepaczka matrycy, Live View, itd. itp.) plus dla bajeru zdalne sterowanie lampami z poziomu body... i jak to wejdzie do sklepow z cena startowa 2000 USD to bedzie dostatecznie pozamiatane, a jednoczesnie 1-ki pozostana nietkniete
Tak na prawdę nie wiadomo czy dali to co mają najlepsze czy tylko była to kalkulacja jak zwykle żeby sobie coś zostawić na zaś. Zresztą jak się patrzy jak średnie formaty dostają po d.. od Ds-a to źle nie jest z tymi nowościami.
A liczyć można na sporo w przypadku tej firmy. Jedyny problem leży w kwestii strategii, bo to że dział foto nie jest dla canona priorytetem to niestety widać od dawna. Może konkurencja wymusi nowe podejście do tematu.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner