Strona 96 z 332 PierwszyPierwszy ... 46869495969798106146196 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 951 do 960 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

D3 nie miałem oczywiście w ręku, ale miałem D2x a z D3 widziałem sample i to mi wystarczy
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    No wlasnie... z ust mi to wyjales
    Jeszcze tylko dodalbym do tego: "10 Mpx w zupelnosci wystarczy"
    cała klatka, bez kadrowania, do formatu A3 - wystarczy. I to przy bardzo wysokich wymaganiach jakościowych. O ile ktoś nie schrzani zdjęcia, ale wtedy i 1Ds nie pomoże.
    zastrzegam - na niskich ISO. Na wysokich ISO wzrost MP da większe szumy (bo drobniejsze piksele bardziej szuumią) więc nie poprawi to wcale jakości.
    Z iso 100 mam wydruki banerów z matrycy 10MP wysokości 2 metrów - idealne, co prawda to nie 300 dpi, ale na A3 to jest idealne, A2, B2 - dobre.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja jestem bardzo ciekawy co by zaczęli mówić ci wszyscy miłośnicy MPx gdyby Canon zrobił 10 Mpx na FF z czystym iso 12800 ? Albo gdyby pojawiło się 6 Mpx na FF z bezszumnym iso 50400 ? Nagle pewnie okazałoby się, że to wcale niezły koncept .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar Krakers
    Miasto
    Bartoszyce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja jestem bardzo ciekawy co by zaczęli mówić ci wszyscy miłośnicy MPx gdyby Canon zrobił 10 Mpx na FF z czystym iso 12800 ? Albo gdyby pojawiło się 6 Mpx na FF z bezszumnym iso 50400 ? Nagle pewnie okazałoby się, że to wcale niezły koncept .
    moze byc nawet JEDEN PIXEL pod warunkiem ze FF
    1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Albo gdyby pojawiło się 6 Mpx na FF z bezszumnym iso 50400 ? Nagle pewnie okazałoby się, że to wcale niezły koncept .
    naprawdę to bardzo dobry koncept. Bezszumne by było 25.600, na 50.200 by była już widoczna kaszka

Powaznie - pliki małe, dobre do słania netem, w buforze body sie zmieści od groma i żaden problem z bardzo szybkimi i długimi zdjęciami seryjnymi. A format dobry na A4 do dobrych jakościowo kolorowych miesięczników.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Uzależniony

Domyślnie

Porównanie szumów pomiędzy D200 a D300:

http://www.hugorodriguez.com/articul...a_12_mp_01.htm

hiszpański koment, lecz zdjęcia łatwe do porównania.

Na moje oko, szumy w D300 nie są wcale mniejsze niż w Canonie 30D, poza tym dziwnie ich sporo w 400iso, w 800isi chyba nawet mniej. Jesli to produkcyjna wersja to te szumy jednak rozczrowują...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Małe piksele = duże szumy - cudów nie ma .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Jeszcze by pasowało, żebyś opierał się na nieco bardziej wnikliwej lekturze tego, co inni piszą. Podałem hipotetyczną "rozdzielczość" dla Superii 400, nie dla ultradrobnoziarnistej Provii 100F. Z kombinacji Provii i stałki z 2500-3000dpi idzie wyciągnąć (czyli z 8-12MP).
    Głównie chodziło mi o drugą część wypowiedzi:

Cytat Zamieszczone przez czornyj
    Gdyby było tak cudnie jak mówi kol. Pikczer, to nikt by się za analoga nie bawił nieporęcznymi średnimi i wielkimi formatami.
    Właśnie dlatego protestowałem, bo odnosiło się to ogólnie do małego obrazka.
    Teraz już jest wszystko jasne :smile:

Tak się składa, że już miałem body Mamiyi i szykowałem się do kupna obiektywu, lecz po długich przemyśleniach doszedłem do wniosku, że moje wymagania w pełni zaspokaja 35mm.
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 15-11-2007 o 09:07

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez renes Zobacz posta
    Porównanie szumów pomiędzy D200 a D300:

http://www.hugorodriguez.com/articul...a_12_mp_01.htm

hiszpański koment, lecz zdjęcia łatwe do porównania.

Na moje oko, szumy w D300 nie są wcale mniejsze niż w Canonie 30D, poza tym dziwnie ich sporo w 400iso, w 800isi chyba nawet mniej. Jesli to produkcyjna wersja to te szumy jednak rozczrowują...

Trochę nie rozumiem twojego podejścia ?
    Według mnie nie ma się chyba tutaj czemu dziwić, Przecież jeden i drugi aparat to APS-C, w dodatku N ma o 4 megapixele więcej niż 30D i 2 aniżeli 40D, więc jeśli szumy i jakość obrazu będą na poziomie 30D to będzie powód do dumy i świętowania a nie rozczarowania, tym bardziej jak się spojrzy wstecz, jak do tej pory prezentowały się obraz na wyższym ISO w N i C, C jest liderem jeśli chodzi o wysokie iso i szumy i od lat poprawia i dopracowuje te kwestie, inni są z tyłu i dopiero zaczynają gonić.
    Ludzie kupowali N pomimo słabego wysokiego ISO, bo N ma inne zalety w których jest słabszy C, więc jak jakość obrazu w D300 od N będzie na poziomie 30D czy 40D to nie ma się co martwić o sukces tego modelu.
    C - lustra, szkła i błysk

Coś już napisał Awatar Dżobert
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Albo ja jestem ślepy, albo nie widać dużej różnicy w szumach między D200 i D300.
    "Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"

Strona 96 z 332 PierwszyPierwszy ... 46869495969798106146196 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów