Strona 85 z 332 PierwszyPierwszy ... 3575838485868795135185 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 841 do 850 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaca Zobacz posta
    to o mnie chyba :smile: , ja naprawdę nie robię na ISO wyższym niż 200, 400 to ostateczność.
    [..]
    Nie chodzi o to by móc zrobić zdjęcie w każdych warunkach (no, chyba , że się jest fotoreporterem, ci sa usprawiedliwieni :smile: ), ale by powstało dobre zdjęcie. To dla mnie istota fotografii. Jest baaaardzo, bardzo mało dobrych fotografii, które powstały przy praktycznie braku światła. Z kilku powodów - ale to zupełnie inne rozważania i nie chcę tu wchodzić w filozoficzny OT.
    wiesz... ogolnie to ja sie moge zgodzic, ale cyfrowosc narzuca pewne problemy z ekspozycja. zeby daleko nie szukac, bo z zeszlego czwartku raptem:
    http://digart.img.digart.pl/data/img...ad/1134379.jpg
    http://digart.img.digart.pl/data/img...ad/1129761.jpg

to sa wszystko zdjecia naswietlane na ISO 100 do ISO 200 z dbaloscia o ekspozycje swiatel. dla ich poprawnej tonalnosci kluczowe sa cienie na poziomie -3EV od szarosci, co po uwzglednieniu niedoswietlenia klatki daje efektywny szum w cieniach na poziomie poprawnie naswietlonej klatki ISO 1600.

oczywiscie, ze tego typu zdjecia nie stanowia podstawy mojego utrzymania i przemoznej wiekszosci w tzw. "tworczosci". ale sytuacje takich problemow z naswietleniem sa dostatecznie czeste w plenerze. i mowie tu w zasadzie o zdjeciach, ktore wywoluje "normalne" (kontrast na poziomie blizszym slajdowi niz negatywowi) a nie rozjasniankach-szopkach jakie dzisiejsza mlodziez namietnie uskutecznia.
    po prostu: normalne ujecie, ze wzgledow cyfrowych niedoswietlane i potem wywolywane z korekta. jakbym nie kombinowal, robie ISO 100 ale musze miec w cieniach zachowanie dobre na poziomie ISO 800 czy ISO 1600, bo inaczej nic z tego nie wyniknie

w warunkach swiatla kontrolowanego moge sie zgodzic, ze ISO 200 spokojnie starcza. przy kontrastach jakie spotykam w naturze - owszem, naswietlam niemal zawsze ISO 100, ale ta matryca musi byc z gatunku pracujacych dobrze przy bardzo wysokich ISO.
    www albo tez flickr

Domyślnie

oczywiście pisałem o tym co ja uprawiam (studio, wnętrza, ale ze światłem studyjnym, plener przy dobrym świetle) i dlatego podałem ISO 100-200, 400 wyjatkowo. Dla innych te 400 to może być norma, a wiadomo, że ekspozycja cieni w takim iso wychodziu jeszcze "czulsza". Nie neguję przecież oczywistości, że lepiej mieć mniej szumiącą matrycę niż bardziej.
    Ja po prostu odpisałem na post kubamana, poczułem sie wywołany do tablicy tym co on napisał.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Coś już napisał Awatar eko-mar

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Chyba przereagowałeś . ...jak sobie przypominam dziesiątki stron na forum Nikona tak sprzed jeszcze nawet roku, to 90% postujących stanowczo stwierdzało, że powyżej iso 400 to tylko waraici robią, a tak z połowa waszego forum "ponad 200 z reguły nie wychodzi".
    ciekawa statystyka ...a może to ci się przyśniło ...w każdym bądź razie nie zaliczam się ani do tych 90%, ani do tej połowy, o której wspomniałeś i właśnie z tej przyczyny wiadomość o D3 ucieszyła mnie (żeby nie było niedomówień, D3 nie traktuję w kategoriach marzeń ale realnego zakupu) chyba, że D300 da rade.
    Canon+Nikon+Manfrotto+Hama+Lowepro:smile: =15kg:sad:

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

to jeszcze taki link
    http://cliffmautner.typepad.com/my_w...-after-1a.html
    facet pieje z zachwytu jakby mu co najmniej gola Scarlet Johanson do domu dowiezli

poki co pokazal male zdjecia (oczywiscie, "juz po nich widac kosmiczna jakosc wysokich czulosci" ), ale ma cos konkretniej napisac.

swoja droga, to calkiem fajne zdjecia gosc robi. tak z zupelnie innej beczki
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    No niezle.. choiaz sam nie wiem czy to dobrze cz nie na 6400
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeszcze inne przykłady: http://www.robgalbraith.com/bins/con...id=7-8743-9108
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Małpka ma dziwny EXIF - jakby nie swój... ale co powiecie o strażaku?
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 28-09-2007 o 19:42 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

patrząc na te zdjęcia odniosłem wrażenie, że 3/4 grających w stanach w kosza to biali

pokażcie fotki z cieniami, trudne, takie gdzie będzie się dało coś powiedzieć więcej. Pokazują ISO 6400 na dopalonej reflektorami reporterskimi sali. Mało.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    pokażcie fotki z cieniami [...]
    Tu masz fotki z D300. Aż zanadto cieni, główny motyw cropów to smutny pan w tle stojący w budce z gazetami
    http://www.520dc.com/read.php?tid=13910

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Tu masz fotki z D300. Aż zanadto cieni, główny motyw cropów to smutny pan w tle stojący w budce z gazetami
    http://www.520dc.com/read.php?tid=13910
    Juz od iso800 widac potworne odszumianie, fatalnie zjada detale (ani grama wlosa na glowie jak np. na iso400.) I czemu sie na iso1600 skonczylo?
    Przyklad z kubkiem jest fatalny, widomo ze biale jasne sceny nie beda szumialy nawet na malpce panasonika

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Strona 85 z 332 PierwszyPierwszy ... 3575838485868795135185 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów