Strona 71 z 332 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381121171 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 701 do 710 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    No i co z tego ... tutaj na zdjeciach sa miejsca slabo oswietlone bez szumu. Widac wyrazne kwadraciki ktore sa IMO efektem odszumiania. Juz sam fakt ze szum jest niemalze monochromatyczny powienien budzic powazne watpliwosci i podejrzenia ze nie wszystko chyba jest tam fair
    Błąd w myśleniu polega na tym, że efekty uzyskiwane w Canonie uznajesz za referencyjne, tymczasem tu po prostu mamy do czynienia z zastosowaniem innej technologii.

Jeśli programowo usuwasz szum chromatyczny, spada nasycenie i kontrast, których tutaj nie brakuje. Kwadraciki są zwykle efektem kompresji jpeg.

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Natomiast zastanawiam się, na ile dodatkowe przetworniki A/D sprzyjają zmniejszeniu zakłóceń, które nazywamy szumem (a mogą pracując mniej intensywnie, bo tylko dla kanału a nie dla całej matrycy), a na ile redukują rozmaite regularne zakłócenia (bandingi itp.).
    Zastosowanie dodatkowych A/DC skraca dystans między sensorem a przetwornikiem. Osobny A/DC przypada nie na kanał, a na kolumnę sensorów. Ma to więc raczej wpływ na zmniejszenie klasycznych zakłóceń.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 12-09-2007 o 14:35

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Błąd w myśleniu polega na tym, że efekty uzyskiwane w Canonie uznajesz za referencyjne, tymczasem tu po prostu mamy do czynienia z zastosowaniem innej technologii.
    Blad w mysleniu by byl gdybym powyzej nie napisal przezornie

"Mozliwe tez ze Nikon wymyslil jakas super zarabista technologie i tak po prostu wygladaja zdjecia z jego nowych matryc."

Ja tam osobiscie bym chcial zeby tak wygladala rzeczywistosc.

Pamietam jednak komentarze jakie pojawialy sie po premierze d200 nie wspominajac o tych po tescie Askeya. No i co najwazniejsze bede musial sluchac znajomego dla ktorego juz "d200 zniszczyl 5d pod wzgledem obrazu" i o tym jak to "Nikon odstawil pod wzgledem aparatow wszystkie firmy o minimum 2 lata". Teraz po takich samplach bede musial sluchac jak to Nikon odstawil wszystko co robi zdjecia o pol wieku
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

No i co najwazniejsze bede musial sluchac znajomego dla ktorego juz "d200 zniszczyl 5d pod wzgledem obrazu" i o tym jak to "Nikon odstawil pod wzgledem aparatow wszystkie firmy o minimum 2 lata". Teraz po takich samplach bede musial sluchac jak to Nikon odstawil wszystko co robi zdjecia o pol wieku
    No, najgorsze jest mimo wszystko to, że jakby Nikon nie zrobił czegoś z jakością obrazu to... a Canon jak go Nikon przegoni to co najwyżej będzie musiał sprzedać kilka kserokopiarek więcej...
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Blad w mysleniu by byl gdybym powyzej nie napisal przezornie

"Mozliwe tez ze Nikon wymyslil jakas super zarabista technologie i tak po prostu wygladaja zdjecia z jego nowych matryc."

Ja tam osobiscie bym chcial zeby tak wygladala rzeczywistosc.

Pamietam jednak komentarze jakie pojawialy sie po premierze d200 nie wspominajac o tych po tescie Askeya. No i co najwazniejsze bede musial sluchac znajomego dla ktorego juz "d200 zniszczyl 5d pod wzgledem obrazu" i o tym jak to "Nikon odstawil pod wzgledem aparatow wszystkie firmy o minimum 2 lata". Teraz po takich samplach bede musial sluchac jak to Nikon odstawil wszystko co robi zdjecia o pol wieku
    Uuuu, to współczuję. O d200 można powiedzieć sporo dobrego, ale matryca w tym aparacie bynajmniej wybitna nie była, jeśli ktoś dowodził jej wyższości nad 5D to mz. miał mały problem.

Przyznam, że mnie też zasadniczo średnio ten aparat cieszy, bo jakoś przypadkiem nie mam wolnych 25 kafli na drobne przyjemności...

Coś już napisał
    Miasto
    Wiskitki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    No, najgorsze jest mimo wszystko to, że jakby Nikon nie zrobił czegoś z jakością obrazu to... a Canon jak go Nikon przegoni to co najwyżej będzie musiał sprzedać kilka kserokopiarek więcej...
    Znaczny błąd.. Canon to firma giełdowa, ma akcjonariuszy, radę nadzorczą etc.. Dopóty będzie prowadziła działalność foto, dopóki będzie ona przynosiła zyski. Skończą sie zyski, to Zarząd postąpi identycznie, jak postąpił Zarząd IBM z działem dysków czy komputerów i laptopów. Nikt dla pasji tam aparatów nie produkuje..
    20D, 350D, 17-55/2.8 IS, 85/1.8, 50/1.8, 580EX, 420EX.. No chyba że znowu skoczę

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez twlodar Zobacz posta
    jak postąpił Zarząd IBM z działem dysków czy komputerów i laptopów. Nikt dla pasji tam aparatów nie produkuje..
    nie czaje porownania. Canon produkuje aparaty sam, a nie outsourceuje je do Hitachi/Lenovo (odpowiednio). a w portfolio firmy jest to dzialka samodzielna, nie funkcjonujaca dla wsparcia innych.

EDIT: no dobra, jak sobie popatrzylem na ten magiczny DirectPrint Button, to jestem sklonny sie z ostatniego argumentu wycofac
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 12-09-2007 o 15:03
    www albo tez flickr

Domyślnie

Ale looknijcie na faceta z trabka a szczegolnie na jego rece. Ewidentnie widac ze mieszal w tym soft do odszumiania i to aparatowy a nie Neat Image.
    Osobiscie nie lubie takich trickow bo jakos nie wierze ze super malenki procek w d3 w ulamek sekundy sprosta Neatowi ktory musi poswiecic na to samo pare minut. Zeby dalo sie to wylaczyc to bylby dopiero bajer. Ale ide o zaklad ze sie nie da a jak optyczne.pl napisza o tym procederze jak to bylo w przypadku d40 chyba to zostana objechani na maxa.
    Looknij jeszcze raz i zobacz co jest w polu głębi ostrości, a co po za.
    Ostatnio edytowane przez Bieda ; 12-09-2007 o 15:17
    analog + cyfra + szkiełka 20-210 mm

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez twlodar Zobacz posta
    Skończą sie zyski, to Zarząd postąpi identycznie, jak postąpił Zarząd IBM z działem dysków czy komputerów i laptopów. Nikt dla pasji tam aparatów nie produkuje..
    No, właśnie o tym pisze Nikon poza aparatami robi co prawda różne ciekawe rzeczy ale jest tego zdecydowanie mniej niż w Canonie. Ergo, Nikonowi do przeżycia są bardziej potrzebne aparaty niż Canonowi, a co za tym idzie, Canon może sobie trochę odpuścić, jak nie będzie chciał walczyć... i dlatego był " "
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bieda Zobacz posta
    Looknij jeszcze raz i zobacz co jest w polu głębi ostrości, a co po za.
    No i co z tego wynika ?
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Canon może sobie trochę odpuścić, jak nie będzie chciał walczyć... i dlatego był " "
    E no nie przesadzaj, nie po to Canon wypracowal sobie taka pozycje, zeby teraz spasowac. Pytanie brzmi, jak duze naklady finansowe na rozwoj zaakceptuje zarzad i czy zostana one zamienione na nowe przydatne funkcje, czy zmarnotrawione na np. nowy przycisk direct scan lub inne wodotryski.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Strona 71 z 332 PierwszyPierwszy ... 2161697071727381121171 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów