Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Widok wątkowy

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaca Zobacz posta
    no to istotna różnica.
    No wiem, dlatego nic już więcej nie mówię

Moje wątpliwości wzbudził taki fragment znaleziony na dpreview:

"The DSC-R1 provides only two JPEG image quality levels of Fine and Standard. These can be combined with any of the five output image sizes; 10M (3888 x 2592), 7M (3264 x 2176), 5M (2748 x 1856), 3M (2160 x 1440) or 1M (1280 x 864). In addition you can also select 'RAW' mode which outputs a Sony format RAW file in addition to the selected JPEG format (so is effectively a RAW+JPEG mode). One thing we found pretty disappointing is the inefficient format of the DSC-R1's RAW files, they weigh in at 20,534 KB each, clearly Sony is recording 16-bits for each photosite (wasting 4-bits per photosite) and is not employing any kind of lossless compression."

Choć oczywiście wiem, że tekst na tej stronie żadnym dowodem nie jest. Jestem w sumie ciekaw co mogą te dodatkowe dwa bity poprawić w światłach i cieniach. I tak chyba największej poprawy tonalności należałoby oczekiwać
    jednak w światłach?

Cytat Zamieszczone przez jaca Zobacz posta
    wielkość RAW z Fuji wynika, że on ma zdublowany każdy piksel, więc ma to swoje zupełnie inne uzasadnienie.
    Masz rację - to nie był idealny przykład
    Spojrzałem na specyfikację starszych aparatów i taki Pentax ist D przy matrycy 6 mpx miał Raw o wielkości 14 mb. Chyba jednak jest to kwestia kompresji.

pozdrawiam
    Bartek
    Ostatnio edytowane przez Bartosz ; 30-08-2007 o 23:50
    EOSy

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów