Strona 51 z 332 PierwszyPierwszy ... 41495051525361101151 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 501 do 510 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BelYaal Zobacz posta
    No jakby ta fotke zrobic czarno-biala, odszumic i wmowic, ze koles mial marynarke w prazki to bedzie niezle
    Taak, z tym, że gość miał marynarke w prążki
    Zobacz kierunek prążków na rękawie.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg Zobacz posta
    Taak, z tym, że gość miał marynarke w prążki
    nie znam sie na marynarkach, bo szczesliwie nie jestem krawaciarzem, ale...

poprzeczne prazki?

tak z innej beki: im wiecej ogladam ten przyklad tym bardziej mi sie wydaje, ze zostal pojechany redukcja szumu chromatycznego, a szum luminancji jest "z grubsza" nieruszony. skutkiem jest bardziej "onanistyczny" obraz, ktory glabom dostrzegajacym w zdjeciach tylko piksele w powiekszeniu 100% moze wydawac sie lepszy, bo ma mniej brzydkiego szumu, a potezny szum luminancji przykrywa daleko posunieta utrate szczegolow na skutek zmydlenia chromatycznego.

natomiast dla tych, ktorzy ogladaja zdjecia i widza na nich takze fotografowany obiekt i chocby jego kolory - sorry, ale to ISO 6400 sie do niczego nie nadaje. wyglada dobrze pod wzgledem szumow jak na ISO 6400, ale uzytecznosc tego mozna traktowac stricte awaryjnie - na wypadek, gdyby w zaden inny sposob nie dalo sie zdjecia zrobic. czyli praktycznie tak samo jak ISO H (3200) w 30D
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 27-08-2007 o 09:59
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    im wiecej ogladam ten przyklad tym bardziej mi sie wydaje, ze zostal pojechany redukcja szumu chromatycznego, a szum luminancji jest "z grubsza" nieruszony.
    [...]
    natomiast dla tych, ktorzy ogladaja zdjecia i widza na nich takze fotografowany obiekt i chocby jego kolory - sorry, ale to ISO 6400 sie do niczego nie nadaje. wyglada dobrze pod wzgledem szumow jak na ISO 6400, ale uzytecznosc tego mozna traktowac stricte awaryjnie - na wypadek, gdyby w zaden inny sposob nie dalo sie zdjecia zrobic. czyli praktycznie tak samo jak ISO H (3200) w 30D
    Ale za to ISO 3200 nie jest "awaryjny" w D300 - i to byłoby ciekawsze zobaczyć - jak mniemam...

A co do jechania po chrominancji - wiadomo nie od dziś, że tam można bezpieczniej wygładzać/odszumiać, bo ludzie (a nawet Canonowcy patrzący na zdjęcie z Nikona) tacy czujni w kolorach nie są z natury...
    A i szum B/W jest jak najbardziej naturalny, nie?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    tak z innej beki: im wiecej ogladam ten przyklad tym bardziej mi sie wydaje, ze zostal pojechany redukcja szumu chromatycznego, a szum luminancji jest "z grubsza" nieruszony. skutkiem jest bardziej "onanistyczny" obraz, ktory glabom dostrzegajacym w zdjeciach tylko piksele w powiekszeniu 100% moze wydawac sie lepszy, bo ma mniej brzydkiego szumu, a potezny szum luminancji przykrywa daleko posunieta utrate szczegolow na skutek zmydlenia chromatycznego.
    To samo pisalem wyzej.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    A i szum B/W jest jak najbardziej naturalny, nie?
    Szum wogole nie jest naturalny, chyba ze mowimy o doznaniach dzwiekowych siedzac nad jakims strumyczkiem...
    Ostatnio edytowane przez arra ; 27-08-2007 o 10:30 Powód: Automerged Doublepost

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Szum wogole nie jest naturalny, chyba ze mowimy o doznaniach dzwiekowych siedzac nad jakims strumyczkiem...
    E, no co Ty! Wyjedź z miasta w księżycową noc i pochodź po lesie - szumi jak cholera - i to przyjemnie szumi (mówię o wrażeniach wzrokowych i na trzeźwo). Przecież my też kwantowo widzimy, a ISO pręcików jest spore?

To z tym lasem to nie dowcip tylko próba oszukania NR w mózgu

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

kuźwa ludzie..... wy wiecie o szumologii więcej niż wszyscy konstruktorzy razem wzięci... wy sobie lepiej przypomnijcie podstawowe zasady "poprawnej" kompozycji a potem świadomie od niej odchodźcie tworząc fajne obrazki.... jakie tu zaczyna się p********ie to się w głowie nie mieści już... przestaję ten wątek czytac bo nic mi to już nie da.... PaKa
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    kuźwa ludzie..... wy wiecie o szumologii więcej niż wszyscy konstruktorzy razem wzięci... wy sobie lepiej przypomnijcie podstawowe zasady "poprawnej" kompozycji
    W nadziei, że być może jeszcze zajrzysz...

0. Ty nie nerwujsa!
    1. Wyobraź sobie, że są tacy, co "trochę" o owej szumologii wiedzą
    2. Jeśli chcesz dzielić się doświadczeniami i wymieniać poglądy o kompozycji - zacnej i bardzo trudnej dziedzinie - myślę, że na pograniczu estetyki i sztuki - to ja nie będę Ci tam *** rzucał - nie moja broszka, a przy tym chętnie się czegoś ciekawego dowiem
    3. Zostaw nam naszą piaskownicę z szumami, my też chcemy się bawić

Paka!

Domyślnie

A tak z praktyki, to kto w cholere uzywa ISO powyzej 1200 Ja przez cale zycie moze uzylem tego raz.... robiac testy 10D chyba jeszcze (o ile 10D ma w ogole cos powyzej...?)

Zapedzacie sie w kozi róg troche z tymi szumami i wysokimi wartosciami ISO. W 99,99% wypadków nikt tego nie uzywa, ale widze ze marketingowy "chłyt" bierze wszystkich
    Oj Panowie, Koledzy, Fotografowie....

A moze to ja juz chrzanie... ale czyt asie smisznie te dywagacje...

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek Zobacz posta
    A tak z praktyki, to kto w cholere uzywa ISO powyzej 1200 Ja przez cale zycie moze uzylem tego raz.... robiac testy 10D chyba jeszcze (o ile 10D ma w ogole cos powyzej...?)

Zapedzacie sie w kozi róg troche z tymi szumami i wysokimi wartosciami ISO. W 99,99% wypadków nikt tego nie uzywa, ale widze ze marketingowy "chłyt" bierze wszystkich

często używam 1600, a 3200 też się zdarza.

jeżeli nie muszę, to nie używam lampy błyskowej, a kościoły i sale weselne często są raczej ciemne:-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek Zobacz posta

Ja używam 1600 bardzo często, a i 3200 mi się zdarza. Także dla mnie to jest dość istotne. Choć w sumie to co mi daje pod tym względem 30D mi wystarcza. Po zmniejszeniu szum na iso3200 jest praktycznie niewidoczny. Zresztą to jak zwykle durna polityka marketingowa powoduje, że w 30-tce/40-tce nie ma iso 6400, bo spokojnie mogli je dać. Przynajmniej dla mnie .

EDIT: Sven - byłeś szybszy .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 27-08-2007 o 15:47
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 51 z 332 PierwszyPierwszy ... 41495051525361101151 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów