Strona 46 z 332 PierwszyPierwszy ... 3644454647485696146 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 451 do 460 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

zanussi, nie masz chyba racji.
    Było raczej odwrotnie, to Canon miał puszki od dawna tylko je trzymał żeby przyćmić prezentacje Nikona. Tylko się chyba przeliczył, bo dostał po dupie zdrowo.

Tak jak napisałem wcześniej w moim "podsumowaniu": Nikon wypuścił killerów i to Canon teraz w pośpiechu pracuje nocami aby podszlifować 5DMk2, do którego miał zamiar dodać "ulepszone algorytmy AF" oraz telewizor. Mają pół roku i zdążą, tak jak Nikon zdążył z podrasowaniem D3 od premiery 1DMk3 (choć to rasowanie jak widać bywa również czysto marketingowe jak z szybkostrzelnością). Pytanie tylko, czy po kilku latach takiej dominacji Canon łaskawie weźmie się do roboty, czy jednak uzna, że - podobnie jak Nikon - do roboty to się weźmie kiedy stanie na krawędzi.

Nowe puszki Nikona sprzedadzą się w niesamowitych ilościach. Nie ma znaczenia, że wiele funkcji D3 jest po prostu dziwaczną hybrydą, a technologia matrycy nieco trąci myszką. Nikoniarze za długo czekali na te puszki i teraz rzucą się na nie masowo. I ja to rozumiem. Jedynym co IMHO może się Nikonowi nie udać to atak na agencje prasowe i widoczność na Olimpiadzie. Pomijając zmniejszoną przydatność D3 do reporterki to jednak przykład 1DMk3 w którym znaleziono błędy działania AF po kilku miesiącach, a które wciąż są nierozwiązane zapewne wzbudzi dodatkowo ostrożność reporterów zwłaszcza, że D3 ma i AF nowy i matrycę ( w dodatku FF).
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu
    Miasto
    Wars i Sawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta

oby teraz bylo lepiej, bo jak bedziecie robic foty teraz, jak juz nie jest prawda, ze "nikt nie potrzebuje czulosci powyzej ISO 400" (muflon, rob ta liste!) 8)

Mnie się podobał niedawny tekst na wiadomym forum. Coś w stylu " nareszcie będzie mieć ten canonowski cmos o jakości nikona ..."

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Ja tu widzę po prostu nacisk z góry, nacisk marketingowy czy jakośtak to inaczej można nazwać. Nikon wreszcie chyba docenił sytuację jaka jest na rynku. Pokaz po prostu dla fanów marki którym po głowie chodzi zmiana systemu...
    Na pewno masz rację, bo innego powodu takiej sytuacji nie znajduję. Na ile taki pokaz dla amatorów zachęci jednak agencje fotograficzne do wstrzymania się z przedolimpijskimi inwestycjami? Gdyby to ode mnie zależało, to ja bym nie ryzykował...

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Chciałbym przy tym zwrócić uwagę, że ani dla 40D ani dla D300 jeszcze tak szczegółowy diagram punktów AF nie został opublikowany (lub przynajmniej mi się nie udało znaleźć).
    A jednak coś ktoś napisał o AF w 40D bardziej szczegółowego:
    Still in a 9-point diamond array, the EOS 40D's f/5.6 AF points are all cross-type, meaning that they're all sensitive to both vertical and horizontal lines. Nestled in the center is an additional precision AF sensor that I'm going to call X-Type. This sensor is arrayed diagonally and comes into play when you mount a lens of f/2.8 or faster. It has the advantage of detecting both horizontal and vertical lines, adding another dimension to the overall capability of the AF array.
    http://www.imaging-resource.com/PRODS/E40D/E40DA.HTM
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Zablokowany

Domyślnie

Pozwoliłem sobie podsumować dyskusję kilkoma subiektywnymi obserwacjami:
    1. Nikon wypuścił dwie hybrydy, technologicznie mocno zaprzeszłe, które ni do reporterki ni do sportu, pewnie dla głąbów z forum Nikona.
    2. Nikon wpierał swoim zaczadzonym propagandą fanatyków o przewadze DX nad FF, więc ukazanie się D3 na ff jest całkowicie nielegalne i należy zaskarżyć je do Trybunału Konstytucyjnego. A ponadto to szczyt hipokryzji.
    3. Oba aparaty zdjęć nie robią, bo wstyd je pokazać, a jak już zaczną robić to się okaże, że szumy są jak w D200 przed premierą.
    4. Mimo, że według danych z I połowy 2007 r. Nikon ma w Japonii większą sprzedaż niż Canon, z Nikona wychodzą setki tysięcy userów wstrząśniętych zalutowaną klapką w przedprodukcyjnych modelach D300 i D3, a także szumami (bo D300 to Nikon, a każdy Nikon szumi).
    5. 14 bitów w 40D było ok, 14 bitów w Nikonie to robienie wody z mózgu przez marketingowców Nikona. Podobnie sprawa ma się z LV.
    6. Większość żółtych tłumoków przez ostatnie lata karmione było fatalnymi matrycami, stąd dopiero teraz możemy się zorientować, że wszystkie zdjęcia, które zdobyły w tym czasie międzynarodowe nagrody, a wykonane zostały na Nikonach, były dla niepoznaki robione 350D.
    7. Oszukańczy okazał się również bagnet Nikona, który jeszcze kilka dni temu zdaniem uznanych guru tego forum nie nadawał się pod ff. Skoro teraz się nadaje, to z pewnością żółci fanatycy byli czadzeni przez lata, albo bagnet jest sony, albo ukradli canonowi. Sprawa tez do trybunału ...
    8 i 9 i 10 bo p... w tym topicu co niemiara. Zainteresowanie nikonami prawie jak 40D, który spokojnie ceną i porównywalnymi możliwościami rozwali rynkowo D300. Zamiast więc się cieszyć, że Canon wypuścił kolejną fajną, małoszumiącą puszkę, to pitolenie o żółtych ...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    mnie zastanawiają te 3 dni od pokazania nowości przez Canona i "premierę" nowości Nikona.... myślę, że nikon przez te 3 doby w ogromnym pośpiechu skręcał te modele aby pokazać cokolwiek i przyćmić nowe aparaty Canona (no i nie ukrywajmy, że słabe nowości).... No i Nikon sprawdził się w tej zasadzie, że zapamiętuje się tylko ostatni news z całej ich serii.... przecież to nie jest przypadkowy okres tych trzech dni..... teraz Canon powinien coś pokazać aby mieć tą kropkę nad i.... poza tym, Canon pokazał aparat, pokazał sample i to jest w miarękompletna informacja na temat nowości w odróżnieniu od Nikona który każe nam na razie tylko wierzyć.... a z moją wiarą nie teges ostatnio
    mimo wszystko pozdrawiam wszystkich nikonowców bo zapewne i nim można zrobić świetne fotki.... olympusem, pentaxem i fuij pewnie też
    Ale jakie słabe nowości. Jak czytam coś takiego to mnie mdli. Co takiego słabego jest w 40D albo ds-ie. Ot puszki do roboty i tyle. Mogę sie zgodzić z Kuchatkiem, że jak zwykle coś tam wycięli ale bez przesady. Czego brakuje do szczęścia w tych puszkach. Jaka jest istotna funkcjonalna przewaga takiego D300 nad czterdziestką, która usprawiedliwia cenę wyższą o prawie trzy tysiące. A żeby ten D300 stał się tak na prawdę w pełni funkcjonalny to trzeba do niego jeszcze zapodać gripa i piekielnie drogie baterie. Z tego się robi już praktycznie cena 1DmkIIn - w idealnym stanie. Nie wiem czy bym jednak nie wolał jedynki. Oczywiście to mój subiektywny punkt widzenia i rozumiem tych których podniecają różne mniej lub bardziej ładnie na papierze wyglądające cyferki. Tyle że te przewagi w życiu codziennym mogą być marginalne.
    Co do kolejności premier to zawsze będzie ktoś po nas. Teraz czas na Sony później Olek. Na poczatku roku ma coś pokazać pentax. Zawsze ktoś będzie. Nie wpadajmy w paranoję że Canon ma zawsze mieć ostatnie słowo.

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    (....)Tak jak napisałem wcześniej w moim "podsumowaniu": Nikon wypuścił killerów i to Canon teraz w pośpiechu pracuje nocami aby podszlifować 5DMk2, do którego miał zamiar dodać "ulepszone algorytmy AF" oraz telewizor. Mają pół roku i zdążą, tak jak Nikon zdążył z podrasowaniem D3 od premiery 1DMk3 (choć to rasowanie jak widać bywa również czysto marketingowe jak z szybkostrzelnością). Pytanie tylko, czy po kilku latach takiej dominacji Canon łaskawie weźmie się do roboty, czy jednak uzna, że - podobnie jak Nikon - do roboty to się weźmie kiedy stanie na krawędzi.

(....)
    Ale z tymi killerami to mocna przesada. Może dla użytkowników Nikona tak to wygląda. Na pewno powstrzymają migrację i to jest niepodważalne. Ale dla mnie żadna z tych puszek nie wywołuje nawet przez ułamek sekundy myśli o przesiadce. Przeca poza bajerami typu wyświelacze VGA i kilkoma mniej lub bardziej przydatnymi drobnymi funkcjami wszystko to w systemie Canona już jest, a niektóre rzeczy od dłuższego czasu.

Maris rzadko się z Tobą zgadzam ale dużo w tym racji co piszesz.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 26-08-2007 o 14:22
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maris Zobacz posta
    [...]
    niezła powieść sensacyjna z wątkiem kryminalnym...

Coś już napisał Awatar jarq.
    Miasto
    Kórnik/Poznań

Domyślnie

radość kolegów nikonowców jest bardzo zrozumiała - nieciekawie się tam ostatnio działo - ludzie zaczęli odchodzić poszukując czegoś więcej, a ci co jeszcze nie odeszli w głębi duszy bili się z własnymi myślami - to było widać po postach - narastająca złość (czasem agresja w naszym kierunku) wynikająca z bezsilności ... Jestem w stanie zrozumieć radochę z nowości tak długo oczekiwanych - ale w/g tego co piszą, aparaty, które posiadamy powinny przestać robić fotki :P bo przecież przy d300 (nie mówiąc o d3!) fotka zrobiona np. 30d straci walory fotografii stając się hm... półproduktem nie nadającym się do pokazania ...

Ciekawe jaki odsetek z tych ludzi w ogóle robi jeszcze zdjęcia? A jaka część z tych, którzy robią pozbędzie się d50, d70(s), d200 na rzecz chociaźby d300 - bo przecież dodtychczasową puszką już się nie da! ... Rety co marketing potrafi zrobić z umysłami ludzi!

Idę popstrykać moją szajsowatą 30-stką
    "Fotografuję, żeby zobaczyć, jak to będzie wyglądać na zdjęciach" – Garry Winogrand
    flickr

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarq. Zobacz posta
    radość kolegów nikonowców jest bardzo zrozumiała - nieciekawie się tam ostatnio działo - ludzie zaczęli odchodzić poszukując czegoś więcej, a ci co jeszcze nie odeszli w głębi duszy bili się z własnymi myślami - to było widać po postach - narastająca złość (czasem agresja w naszym kierunku) wynikająca z bezsilności ...
    A jak myślisz kto dokładał cały czas do tego pieca? Dumni posiadacze Canona trąbiący wszem i wobec, że zdjęcie z minimalnym dodatkiem szumu to już nie zdjęcie tylko totalny syf nadający się do spalenia razem z puszką i jej posiadaczem. Ech... zatracamy poczucie granic, przestajemy odróżniać klasę zdjęcia a patrzymy tylko na nie w 200% powiększeniu w poszukiwaniu niedoskonałości technicznych. Taka właśnie prawda. I tą wodę z mózgu to robi machina marketingowa zarówno po jednej jak i po drugiej stronie systemu. ??:

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maris Zobacz posta
    1. Nikon wypuścił dwie hybrydy, technologicznie mocno zaprzeszłe, które ni do reporterki ni do sportu, pewnie dla głąbów z forum Nikona.
    2. Nikon wpierał swoim zaczadzonym propagandą fanatyków o przewadze DX nad FF, więc ukazanie się D3 na ff jest całkowicie nielegalne i należy zaskarżyć je do Trybunału Konstytucyjnego. A ponadto to szczyt hipokryzji.
    3. Oba aparaty zdjęć nie robią, bo wstyd je pokazać, a jak już zaczną robić to się okaże, że szumy są jak w D200 przed premierą.
    4. Mimo, że według danych z I połowy 2007 r. Nikon ma w Japonii większą sprzedaż niż Canon, z Nikona wychodzą setki tysięcy userów wstrząśniętych zalutowaną klapką w przedprodukcyjnych modelach D300 i D3, a także szumami (bo D300 to Nikon, a każdy Nikon szumi).
    5. 14 bitów w 40D było ok, 14 bitów w Nikonie to robienie wody z mózgu przez marketingowców Nikona. Podobnie sprawa ma się z LV.
    6. Większość żółtych tłumoków przez ostatnie lata karmione było fatalnymi matrycami, stąd dopiero teraz możemy się zorientować, że wszystkie zdjęcia, które zdobyły w tym czasie międzynarodowe nagrody, a wykonane zostały na Nikonach, były dla niepoznaki robione 350D.
    7. Oszukańczy okazał się również bagnet Nikona, który jeszcze kilka dni temu zdaniem uznanych guru tego forum nie nadawał się pod ff. Skoro teraz się nadaje, to z pewnością żółci fanatycy byli czadzeni przez lata, albo bagnet jest sony, albo ukradli canonowi. Sprawa tez do trybunału ...
    8 i 9 i 10 bo p... w tym topicu co niemiara. Zainteresowanie nikonami prawie jak 40D, który spokojnie ceną i porównywalnymi możliwościami rozwali rynkowo D300. Zamiast więc się cieszyć, że Canon wypuścił kolejną fajną, małoszumiącą puszkę, to pitolenie o żółtych ...
    Jak czytam takie pierdoły to nóż się w kieszeni otwiera.. Jak musisz poobrażać innych to idź sobie na forum onetu czy inne plfoto.. nie dziwię się że nas niektórzy nie lubią ale za takie buractwo to mają prawo.. Potem takie cytaty idą w świat i opinia o nas wszystkich z tego jest negatywna... Co do meritum może i troche racji masz ale sposób i styl jej przedstawienia zdecydowanie mi nie odpowiada.. Jak masz jakieś kompleksy na punkcie nikona to zgłoś się to jakiegoś specjalisty to może przepisze ci jakieś kropelki..
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 26-08-2007 o 15:28
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Strona 46 z 332 PierwszyPierwszy ... 3644454647485696146 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów