Strona 30 z 332 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080130 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    A propos czy ktos wie napewno, ze D300 ma CMOS Nikona, czy Sony?
    obie sa nikona.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No to troche przywaliles tym stwierdzeniem...
    (....)
    Nie dobrze je przemyślałem. I domyślałem się takiego ruchu. Nie wszyscy potrzebują nie wiadomo jakiej ilości pikseli, a skoro nie mogli/chcieli zrobić dwóch body - tak jak u Canona - jednego szybkiego drugiego o megarozdzielczości i FF. To wybrali salomonowe wyjście i poniekąd (z wiadomymi zastrzeżeniami) połączyli dwa w jednym.

Cytat Zamieszczone przez sfw Zobacz posta
    Nie no rozbawiłeś mnie .... przecież tego sprzęta jeszcze ... nie ma!
    Ciesze się . Skoro go nie ma to po co zabierasz głos w tym wątku i próbujesz jednak stawiać jakieś tezy?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bukowy dziad Zobacz posta
    obie sa nikona.
    OK, to wobec tego JEDYNA konkretna roznica miedzy
    D3 i D300 to sensor. I nawet nie rozdzielczosc - 12MP w obu
    tylko full frame. Na roznice w cenie przeklada to sie
    dosc konkretnie - $3200 (!)
    Zatem mozna spokojnie zapomniec o "tanim" super FF body >20MP...

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie dobrze je przemyślałem. I domyślałem się takiego ruchu. Nie wszyscy potrzebują nie wiadomo jakiej ilości pikseli, a skoro nie mogli/chcieli zrobić dwóch body - tak jak u Canona - jednego szybkiego drugiego o megarozdzielczości i FF. To wybrali salomonowe wyjście i poniekąd (z wiadomymi zastrzeżeniami) połączyli dwa w jednym.
    Raczej zupelnie nie. D3 to typowo reporterski aparat,
    szybki itd. Dopinasz do niego typowo reporterskie szkla -
    14-cos tam i 24-70. Z aparatem jak 1Ds nie ma on nic wspolnego...
    Ostatnio edytowane przez snowboarder ; 23-08-2007 o 18:30 Powód: Automerged Doublepost

Bywalec Awatar Klosiu
    Miasto
    Tarnów/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    FF od nikona Podobno bagnet na to nie pozwalal
    Jakis czas temu Pan KuchateK stawial tezy ze na bagnecie Nikona matryca FF nie ma szans bycia i jest to absolutnie niewykonane . Pozwole sobie nawet wkleic kilka cytatów :

"Brak soczewek z drugiej strony powoduje koniecznosc wyzszego wzmocnienia dla danej czulosci i co za tym idzie wzrost szumu.

A druga prawda taka, ze jak dorzucic filtr czy soczewki to wyjdzie to o czym caly czas sie wam powtarza. Powazny problem telecentrycznosci.

Bez sa kiepskie efekty, a z sie nie da.

Tego nawet moloch kodak nie przeskoczyl i dal juz dal siana z FF z waszym bagnetem. Jak skonczyl tez juz wiecie. Wiecej kodakow tego typu nie bedzie. Chcecie tego samego z Nikonem?"

"Glupis... Poczytaj o budowie wspolczesnych matryc i jakie warstwy wchodza w jej sklad a zobaczysz... No chyba ze widziales plaskie soczewki"

"Temat tych kodakow i roznych rzeczy dookola nich byl juz wielokrotnie analizowany w roznych miejscach w sieci, wiec idz lepiej sie doksztalcic i poogladac jakie problemy sa z tymi puszkami. A potem jeszcze uwzglednij fakt calkowitej rezygnacji kodaka z produkcji nastepcow."

Zamiast kogos obrazac i kazac komus sie doksztalcac moze nastepnym razem poprostu zamilknac i nauczyc sie nieco pokory.
    5d II | 50/1.4 | T 28-75/2.8

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Klosiu Zobacz posta
    ...i nauczyc sie nieco pokory.
    Pokora z pewnosci by sie dzis przydala wielu z nas,
    mnie rowniez.
    Rowniez Canonowi, bo mu Nikon prawa prosta zeserwowal,
    ze zaloze sie ze w siedzibie Canon Irvine na lunch dzis nie wychodza...

Ale tych od Nikona troche jednak ponioslo...
    Ten nowy LCD to nie 920K PIXELS tylko DOTS,
    czyli jest to 306K pixels, a u Canona 230K...
    roznica brzmi zupelnie inaczej....
    Ostatnio edytowane przez snowboarder ; 23-08-2007 o 18:55

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

powiem wam, że w czasach analogowych byłem mocno Nikonowy.... miałem manualne stałki podpięte do f801, ależ to chodziło pieknie..... ale gdy pojawiły się cyfry kupiłem a jakże nikona d70... po 3-4 miesiącach sprzedałem i kupiłem canona 10d ... tera po 3-4 latach użytkowania puszek i szkieł canona noie chce i nie kalkuluje mi się zmieniac system (pod warunkiem oczywiście, że te nowe puszki nikona będą takie jak się o nich pisze) .... jestem już za stary na zmiany a poza tym w mojej zawodowej drodze fotograficznej nie ma większego znaczenia czym fotografuję.... wybrałem Canona i przy tym zostanę.... a pamiętacie czym fotografował PAP do końca ery analogowej?
    i teraz też zauważam ich tendencję (i ogromny zapas szkieł) do firmy na C...

Zapewne te puszki Nikona zamieszają na rynku ale tak jak wcześniej wspominało już wiele osób wszystko odbędzie się z korzyścia dla nas.... puszki Canona stanieją a wybór szkieł EF jest w tej chwili oniebo większy niż do Nikona FF
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Bywalec Awatar sfw
    Miasto
    Mińsk Maz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta

Ciesze się . Skoro go nie ma to po co zabierasz głos w tym wątku i próbujesz jednak stawiać jakieś tezy?

Hey bo to chyba nie jest zabronione, co do tez ... ehhh zresztą pewnie i tak będziesz miał rację ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Chyba jednak Sony...

Z opisu D300 na http://robgalbraith.com/bins/content...id=7-8742-9084

Plus it can shoot at up to 6 fps (or up to 8 fps with the optional Multi-Power Battery Pack MB-D10 attached), has a 45ms shutter lag, contains a larger, 100% coverage viewfinder than the D200, uses a Sony-made, self-cleaning, DX-size sensor that delivers 12.21 million pixel photos, has an ISO range of 200-3200

Domyślnie

Super dzien, bo Canon dostal kopa, MUSI cos zrobic z AF w 1D MkIII
    na gwalt.
    no najprostsze rozwiązanie to głośne bippp jak zrobi ostre zdjęcie

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Klosiu Zobacz posta
    Jakis czas temu Pan KuchateK stawial tezy ze na bagnecie Nikona matryca FF nie ma szans bycia i jest to absolutnie niewykonane . Pozwole sobie nawet wkleic kilka cytatów :

"Brak soczewek z drugiej strony powoduje koniecznosc wyzszego wzmocnienia dla danej czulosci i co za tym idzie wzrost szumu.

A druga prawda taka, ze jak dorzucic filtr czy soczewki to wyjdzie to o czym caly czas sie wam powtarza. Powazny problem telecentrycznosci.

Bez sa kiepskie efekty, a z sie nie da.

Tego nawet moloch kodak nie przeskoczyl i dal juz dal siana z FF z waszym bagnetem. Jak skonczyl tez juz wiecie. Wiecej kodakow tego typu nie bedzie. Chcecie tego samego z Nikonem?"

"Glupis... Poczytaj o budowie wspolczesnych matryc i jakie warstwy wchodza w jej sklad a zobaczysz... No chyba ze widziales plaskie soczewki"

"Temat tych kodakow i roznych rzeczy dookola nich byl juz wielokrotnie analizowany w roznych miejscach w sieci, wiec idz lepiej sie doksztalcic i poogladac jakie problemy sa z tymi puszkami. A potem jeszcze uwzglednij fakt calkowitej rezygnacji kodaka z produkcji nastepcow."

Zamiast kogos obrazac i kazac komus sie doksztalcac moze nastepnym razem poprostu zamilknac i nauczyc sie nieco pokory.
    Tak z ciekawosci widziales juz jakies zdjecia z tego FF czy nadal opierasz swoje wnioski o specyfikacje ?
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Strona 30 z 332 PierwszyPierwszy ... 2028293031324080130 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów