Strona 4 z 332 PierwszyPierwszy ... 234561454104 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Cynik/redukcjonista powiedziałby, że te ciosy, cele, procenty i plany, zamykają się w gruncie rzeczy w nowym sensorze.
    Który jest na 99% od Sony. I tu obawiam się jest najsłabszy punkt całego przedsięwzięcia. I nie dlatego że Sony ale dlatego, że przy opracowywaniu kluczowego elementu są uzależnieni od firmy zewnętrznej, która do tego co raz mocniej chce być obecna na tym samym rynku. Też życzę nikonowi jak najlepiej. Zawsze miałem bardzo duży szacunek dla tej firmy ale mam wrażenie, że w dobie cyfry trochę biedzą. Rynek amatorski i profi to dwa różne światy. Co do olimiady to myślę że już po herbacie. Jestem gotów się założyć, że znów będzie biało od L-ek i tego łatwo nie będzie zmienić. Po za tym mam wrażenie, że strategia Nikona będzie szła w kierunku wypuszczenia jednej megawypasionej puszki, a nie dwóch tak jak u Canona. Co raczej nie będzie ukierunkowywać tego body na reporterkę i sport. W kwestii AF w MKIII to dużo czytam w necie na ten temat i jest taki mętlik informacyjny, że trudno coś jednoznacznie ocenić. Fakt jest niezbity że odzywa się spora grupa użytkowników, którzy żadnych problemów z AF-em nie notują. Jeśli nawet jest jakiś problem w niektórych seriach to do olimiady to wyprostują.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ...Co do olimiady to myślę że już po herbacie. Jestem gotów się założyć, że znów będzie biało od L-ek i tego łatwo nie będzie zmienić.
    Też mi się zdaje, że na rynku cyfrowej lustrzanki do zastosowań reporterskich jest już pozamiatane. Pozostaje więc jeszcze fotografia studyjna, gdzie z tego co wiem, D2X miał/ma wielu fanów. Nie zdziwiłbym się, gdyby Nikon odpuściłby sobie rynek fotografii reporterskiej, gdzie z matrycą CCD niewiele może zwojować.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth Zobacz posta
    Też mi się zdaje, że na rynku cyfrowej lustrzanki do zastosowań reporterskich jest już pozamiatane. Pozostaje więc jeszcze fotografia studyjna, gdzie z tego co wiem, D2X miał/ma wielu fanów. Nie zdziwiłbym się, gdyby Nikon odpuściłby sobie rynek fotografii reporterskiej, gdzie z matrycą CCD niewiele może zwojować.
    A ja mam jednak przeczucie, że Nikon nie powiedział ostatniego słowa. Jakkolwiek bylibyśmy mądrzy tu na forum, to jednak to oni mają prawie 100 lat doświadczeń i wystarczająco dużo czasu, żeby ich nowe modele pro okazały się wyjątkowe. Ostatnie wiadomości o patencie na nową technologię matrycy zdają się dodatkowo tę nadzieję podsycać.
    Bo można przecież pomyśleć tak - Canon zaproponował swego czasu unikalne rozwiązanie oparte na CMOS/Bayer, które było w momencie wprowadzenia na rynek przełomem, ale teraz już tylko "wyciska z niego co się da" - taki "brute force" (większe mikrosoczewki, "odejmowanie szumu", resety zimne i ciepłe etc.)
    No i teraz kolei na Nikona i coś przełomowego... w końcu Czornyj pokazał, jak te firmy się zazębiają
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 11-08-2007 o 19:34
    EOS - conditio sine Kwanon...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    A ja mam jednak przeczucie, że Nikon nie powiedział ostatniego słowa. Jakkolwiek bylibyśmy mądrzy tu na forum, to jednak to oni mają prawie 100 lat doświadczeń i wystarczająco dużo czasu, żeby ich nowe modele pro okazały się wyjątkowe. Ostatnie wiadomości o patencie na nową technologię matrycy zdają się dodatkowo tę nadzieję podsycać.
    Bo można przecież pomyśleć tak - Canon zaproponował swego czasu unikalne rozwiązanie oparte na CMOS/Bayer, które było w momencie wprowadzenia na rynek przełomem, ale teraz już tylko "wyciska z niego co się da" - taki "brute force" (większe mikrosoczewki, "odejmowanie szumu", resety zimne i ciepłe etc.)
    No i teraz kolei na Nikona i coś przełomowego... w końcu Czornyj pokazał, jak te firmy się zazębiają
    Tylko czy Nikon ma wystraczający potencjał finansowy by skutecznie walczyć na tym rynku, który co raz mocniej jest opanowywany przez koncerny elektroniczne. Mam wrażenie że w tym min. jest problem. Przecież to nie przypadek, że takie firmy jak Samsung, Canon czy Sony zajmują pierwsze miejsca na liście dostarczanych patentów w USA. Po prostu przeznaczają olbrzymie ilości pieniędzy na badania. To brutalne ale Nikonowi bardzo by pomogło gdyby się związali finansowo z jakimś dużym koncernem elektronicznym. Myślę że wtedy (właśnie z ich doświadczeniem) sytucja zmieniłaby się radykalnie.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Tylko czy Nikon ma wystraczający potencjał finansowy by skutecznie walczyć na tym rynku, który co raz mocniej jest opanowywany przez koncerny elektroniczne...
    Otóż to.
    W biznesie trzeba mieć również szczęście. A w wielkim biznesie potrzebna jest jeszcze wizja. Tejże zabrakło najwyraźniej kilku rozgrywającym na światowym rynku fotopotycznym, kiedy jakiś czas temu uwierzyli naszym rodzimym guru z pl.rec.foto, że fotografia cyfrowa nie ma duszy i dlatego nie ma sensu w nią inwestować. A to co obserwujemy obecnie jest tylko smutną konsekwencją błędnych decyzji tamtejszych decydentów Minolty, Pentaxa, czy Olympusa. Przez grzeczność nie wymieniłem w tym towarzystwie Nikona.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Otóż to.
    W biznesie trzeba mieć również szczęście. A w wielkim biznesie potrzebna jest jeszcze wizja. [...] A to co obserwujemy obecnie jest tylko smutną konsekwencją błędnych decyzji tamtejszych decydentów Minolty, Pentaxa, czy Olympusa. Przez grzeczność nie wymieniłem w tym towarzystwie Nikona.
    No to ja dla "poddarażenia razgawora", ale i z przekory: z rozmów i lektury wynika, że Nikonowi do szczęścia potrzebny jest supersensor.
    Zakładam, że na początku ery cyfrowej, świadom swoich ówczesnych możliwości, Nikon związał się z Sony. Ale tego czasu nie przespał i ma w zanadrzu ów właśnie brakujący element układanki. A że wydaje się, że jest "na musiku", to wpakuje do nowych pro-modeli wszystko co ma najlepszego.
    Widać, że w zakresie modeli D40-D80 potrafił pozostałe swoje atuty umiejętnie wykorzystać (choćby oferując ciekawe i tanie szkła). Teraz musi "tylko" powtórzyć to piętro wyżej...
    Oczywiście - w tak zwanym międzyczasie - Sony spostrzegło nowy rynek i nabyło Konicę-Minoltę, utrudniając życie pozostałym graczom.
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 11-08-2007 o 23:53

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Jurek ma absolutna racje. Ja dodalbym jeszcze, ze
    w przypadku Nikona to nie tylko bledne decyzje, ale takze typowy
    syndrom najlepszego, nietykalnego i wszechpoteznego.
    Po prostu byli tak pewni swojej pozycji, ze nie snilo im sie, ze
    moga ja stracic. Widzialem to golym okiem na ostatnim PMA w Vegas.
    Widac to znamomicie w roznych dziedzinach, np Epson jest tego
    znakomitym ostatnim przykladem w drukarkach.
    A potezne elektroniczne bogate koncerny zjadaja po kolei
    konkurencje.
    Wcale bym sie nie zdziwil jesli by sie okazalo, ze D300 i D3 to po
    prostu lekko odgrzewane kotlety z prawie tymi samymi sensorami
    a dla odwrocenia uwagi maja wiecej czegos tam...
    Nikon ma miejsce w nizszych grupach aparatow, gdzie tak jak jest,
    jest wystarczajaco dobrze.
    Rynek pro, a juz na pewno sport maja stracony na zawsze.

Z ciekawoscia spojrze na D300. Ale cudow sie nie spodziewam...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    I Jurek chyba ma rację - jeśli nie teraz to nigdy.
    Tak ja to właśnie widzę, ale oczywiście ręki nie oddam za to, że mam rację!
    Co do olimpiady to myślę że już po herbacie.
    Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    Jurek ma absolutna racje.
    Nec Hercules contra plures

Początki nałogu Awatar Arek Piekarz
    Miasto
    Jelenia Góra

Domyślnie

http://www.infodigitalcamera.com/blo...amateur-model/
    Plotki o nowym Soniaczu, crop 1.3, 14 MP, matryca CCD. Można też tam poczytać o zwiększonej współpracy między Sonym a Nikonem.
    Ostatnio edytowane przez Arek Piekarz ; 15-08-2007 o 14:29
    40D + 17-55/2.8 IS USM + 85/1.8 USM + 580EX + Stofen
    Pretec 4 GB x133 + Kingston 1 GB x50 + Manfrotto 728B
    Lowepro Stealth Reporter D400 AW + Lowepro Nova 2 AW

Moje zdjęcia na Jelonce.com, plfoto i galerii ZSO nr 1 im. S. Żeromskiego w Jeleniej Górze
    Mój fotoreportaż z XV Finału WOŚPu i zdjęcie tygodnia na fotopolis.pl

Domyślnie

Tejże zabrakło najwyraźniej kilku rozgrywającym na światowym rynku fotopotycznym, kiedy jakiś czas temu uwierzyli naszym rodzimym guru z pl.rec.foto
    ???
    czy mogę Cię cytować?

Strona 4 z 332 PierwszyPierwszy ... 234561454104 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów