Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
A ja mam jednak przeczucie, że Nikon nie powiedział ostatniego słowa. Jakkolwiek bylibyśmy mądrzy tu na forum, to jednak to oni mają prawie 100 lat doświadczeń i wystarczająco dużo czasu, żeby ich nowe modele pro okazały się wyjątkowe. Ostatnie wiadomości o patencie na nową technologię matrycy zdają się dodatkowo tę nadzieję podsycać.
Bo można przecież pomyśleć tak - Canon zaproponował swego czasu unikalne rozwiązanie oparte na CMOS/Bayer, które było w momencie wprowadzenia na rynek przełomem, ale teraz już tylko "wyciska z niego co się da" - taki "brute force" (większe mikrosoczewki, "odejmowanie szumu", resety zimne i ciepłe etc.)
No i teraz kolei na Nikona i coś przełomowego... w końcu Czornyj pokazał, jak te firmy się zazębiają
Tylko czy Nikon ma wystraczający potencjał finansowy by skutecznie walczyć na tym rynku, który co raz mocniej jest opanowywany przez koncerny elektroniczne. Mam wrażenie że w tym min. jest problem. Przecież to nie przypadek, że takie firmy jak Samsung, Canon czy Sony zajmują pierwsze miejsca na liście dostarczanych patentów w USA. Po prostu przeznaczają olbrzymie ilości pieniędzy na badania. To brutalne ale Nikonowi bardzo by pomogło gdyby się związali finansowo z jakimś dużym koncernem elektronicznym. Myślę że wtedy (właśnie z ich doświadczeniem) sytucja zmieniłaby się radykalnie.