połączyłem
kurde, panowie wy chyba nic tylko newsy śledzicie
Tym razem wygrał Lemon
Edit: choć w sumie to nie musi mieć związku. Na razie zostawię połączene, bo tytuły wywołują konfuzję.
połączyłem
kurde, panowie wy chyba nic tylko newsy śledzicie
Tym razem wygrał Lemon
Edit: choć w sumie to nie musi mieć związku. Na razie zostawię połączene, bo tytuły wywołują konfuzję.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Masz na myśli wielkość piksela? Być może rysunek jest tylko poglądowy. Wiadomo przecież, że najlepsze (w sensie powierzchni zbierającej światło) piksele i mikrosoczewki powinny być sześciokątami. Jeśli wpadną na pomysł, jak zrobić takie dichroiczne lustra w tej skali, to i z tym pewnie sobie poradzą.
EOS - conditio sine Kwanon...
Przy takiej konstrukcji filtr AA chyba staje się przeszłością, gdyż mora już nie powinna tak dokuczać.
Obawiam się, że nadal będzie. Jeśli piksele są równomiernie rozmieszczone, to - o ile obiektyw ma odpowiednią rozdzielczość - sztruksowa koszula zawsze będzie wrednym testem.
Ciekawe jak marketingowcy Nikona będą liczyć piksele?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ty nie dumaj, tylko sprawdź, czy patent Nikona obejmuje również kształt!
W 7FP są środki do wyjęcia na patenty.
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 09-08-2007 o 19:53 Powód: Automerged Doublepost
EOS - conditio sine Kwanon...
Ale zdaje mi się że odrobinę mniej kłopotliwa będzie. Z mojego filozofowania wynikło, że mora powstaje na skutek i gęstych powtarzalnych wzorów jak i przez sam układ filtra bayer'a.
Muflon-
A dlaczego układać fotodiody obok siebie, jak można jedna pod drugą ?
Coś na wzór forevona, tylko z użyciem tych luster "dichroicznych" (co za słowo). Z tym, że jedynie pierwsze (najbardziej na wierzchu) lustro byłoby płaskie. Każde bardziej wgłąb musiałoby być wycinkiem sfery, tak aby dokładnie ogniskować światło na czujniku. Nie wiem tylko czy wytłumaczyłem to w możliwym języku
EDIT: coś czuje że średnio mi wyszło tłumaczenieLepiej to narysuję...
Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 09-08-2007 o 19:57
W sumie czemu nieIdąc Twoim tokiem rozumowania można nawet prościej:
Światło oczywiście przychodzi z góry. Tu potencjalnie każdy sensor może być wielkości porównywalnej z mikrosoczewką :-D
;-) Pamiętam, że jak byłem mały (no, liczmy tak 25 lat temu), patrząc na telewizor marzyło mi się, żeby można było go regulować klikając w kilka uniwersalnych przycisków, które by wyświetlały różne rzeczy typu głośność, jasność itp. na ekranie. Hmm... OSD chyba jeszcze wtedy nie było? ;-)Zamieszczone przez Bahrd
Ostatnio edytowane przez muflon ; 09-08-2007 o 20:10