Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
wygląda bardzo dobrze
mam dwa pytania: po pierwsze zdjęcie na "natywnej" czułości 3200 jest wyraźnie bardziej mydlane od tego na "natywnej" 6400. Z jakiś powodów zdjęcie na 6400 jest - pomimo utraty jakości - bardziej kontrastowe. Czy to może oznaczać, że 6400 natywne nie jest i po prostu działa software?

Różnice pomiędzy 6400 a 12800 w kolejnych krokach pokazują minimalny wzrost zaszumienia. Nikon stworzył chyba najlepsze algorytmy do usuwania szumów na świecie?
Twoim zdaniem zdjęcie z czułością 3200 jest bardziej mydlane od tego na 6400, a z drugiej strony piszesz o utracie jakości (6400) ...coś tu zgrzyta, nie chce się zazębić.
Ja z kolei zauważyłem systematyczne ale nieznaczne zwiększenie szumów wraz ze wzrostem wartości ISO. Moim zdaniem ISO 200-6400 nie jest osiągane przez soft bo to za poważna firma aby chciała ryzykować konsekwencją takiego oszustwa, więc nie dorabiajmy własnej ideologii.

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
Holy szit Za dobre zeby bylo prawdziwe :P
Noo... czas się powoli przyzwyczaić:smile:

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
To znaczy jak oglądnąłem jeszcze raz te zdjęcia to na iso 6400 są mniejsze szumy niż iso 3200. Pomiędzy iso 6400, a 12000 nie ma dla mnie istotnej różnicy. Są natomiast róznice w ostrości. Im mniejsza czułośc tym minimalnie mniejsza ostrość.
No więc wygląda na to, że w D3 im wyższe iso tym ostrzejsze zdjęcia i mniejszy szum. Wniosków można wysnuwać bez liku ale jeden nasuwa się samoistnie. Poczekajmy na sample z egzemplarzy produkcyjnych.
Chyba jednak poczekajmy, a póki co nie zauważyłem aby na prezentowanych fotkach szum się zmniejszał wraz ze wzrostem wartości ISO, w moim subiektywnym odczuciu jest odwrotnie a już napewno nie między 6400 a 12800 (tam jest wyraźne zwiększenie szumu).