Strona 202 z 332 PierwszyPierwszy ... 102152192200201202203204212252302 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 011 do 2 020 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Takim ruchem, to można się zakopać i już nie wstać.
    OK , a wariant dla Nikona optymistyczny ??

EDIT
    Właśnie przyszło i do głowy, że były by "jaja", gdyby obiektywy od S2 ładnie zagrały z tym korpusem widmem (niekoniecznie w ramach identycznego bagnetu) :grin: Ale to już ideą zaczyna przypominać "Bajki robotów" :P
    (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
    => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Myszoor Zobacz posta
    OK , a wariant dla Nikona optymistyczny ??

tu raczej nie ma wariantu optymistycznego; konkurentów w średnim jest tylu, że ceny będą dalej spadały. nie wiem, co za sensor chciałby nikon do tego włożyć? Sony? :-)

Średni format to malutki rynek, a wielu jego użytkowników i tak woli używać ds'a (lub jego następcę) bo wygodniej.

Początki nałogu Awatar Arek_O

Domyślnie

To wcale nie musi być zły ruch Nikona. Mamy bowiem matryce FF klasy
    20-24 Mpix, za chwilę możemy mieć więcej MPix. Nie mamy szkieł, które je
    obsłużą. Tak naprawdę nie wiadomo, czy chwalone Nikkory 12-24 i 24-70
    dadzą radę w rogach FF o 24 Mpix. Dużym problemem do przejścia jest
    średnica bagnetu, która ogranicza wielkość tylnej soczewki. A tutaj
    Nikon nie ma wesoło. Pamiętam, że w czasach DX mówiło się, że właśnie z
    tej przyczyny Nikon nie zdecyduje się na wejście w FF (czy FX jak to
    ostatecznie zostało nazwane), bo to pociąga za sobą duże trudności w
    wykonaniu optyki dającej świetny obraz w całym kadrze. Więc zamiast
    trzepać tanie puszki i bardzo drogie szkła do ich obsłużenia, a potem
    grymasić na niezadowalające efekty, może warto zacząć od początku?

Średni format wcale nie musi być drogi. A już na pewno drogie nie są
    obiektywy w nim stosowane. Zobaczcie na ceny stałek Mamiya:
    http://www.pstryk.pl/browse:166/obie...ednioobrazkowe

Większość to klasa 2-4 tys zł, a obraz przez nich dawany jest świetny.
    Bo mogą być to duże i wydajne konstrukcje, z dużymi soczewkami nie
    ograniczanymi tak bagnetem jak w małym obrazku.

To co nabijało dotychczas cenę MF, to drogie duże matryce. A tu technologia
    idzie tak szybko do przodu, że za chwilę wcale nie muszą być one drogie.
    A jak w średni format wejdzie Nikon i Leica, zwiększy się konkurencja,
    spadną ceny, zwiększy się ilość klientów i mamy samonapędzający się
    mechanizm. Myślę, że w Nikonie to przekalkulowali.

Zauważcie, że wszystko schodzi w dół. Ficzery z kompaktów są teraz w
    komórkach. W cenie niedawnych kompaktów kupuje się najtańsze lustrzanki
    APS-C. W cenie niedawnych APS-C mamy już FF. Ten trend musi więc dotknąć
    też i średni format. Trzy lata temu niektórzy z Was kupowali 5D za
    kilkanaście tysięcy złotych. Za następne trzy lata, za podobną kwotę
    będziecie kupowali średni format, bo tylko on będzie dawał jakość obrazu,
    która uniknie degradacji poprzez niekończący się wyścig na megapiksele...

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Ok, 2% fotografow potrzebuje duzej rozdzielczosci - tylko co z reszta? Nie chce mi sie wierzyc ze ludzie zaczna sie przesiadac na nowy format tylko po to by otrzymac pierdylion niepotrzebnych im megapikseli. Jesli zdecydowanej wiekszosci wystarcza 10-15 mpix na ktorych szkla dzialaja bdb to po co komu nowy bagnet i nowa optyka? Jako dodatek to moze przejdzie - ale na pewno nie jako podstawa oferty.

d3/1d z matryca 5d w poprawionej technologii i mamy puszke idealna. Mam nadzieje(plonna oczywiscie) ze taki bedzie 1d mk4.
    Ostatnio edytowane przez wojkij ; 30-09-2008 o 23:25

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    ...Ok, 2% fotografow potrzebuje duzej rozdzielczosci - tylko co z reszta?...
    Reszta jeszcze o tym nie wie lub nie będzie miała wyboru, gdyż jest to element przetargowo-marketingowy dla obecnych producentów aparatów. Masy na to patrzą.
    .

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Tylko tu nie chodzi o sprzet entry level, bo sredni format za 2k pln jeszcze dlugo bedzie abstrakcja a o oferte dla swiadomego klienta. W takim segmencie ludzie nie lapia sie na marketingowe hasla i nic nie warte cyferki.

Przynajmniej tak mi sie wydaje

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Nie no oczywiście, ale w entry już są matryce naście mpix, więc w segmencie pro ta liczba też przesuwa się w górę. Tylko napotyka trudności fizyczne...
    Fajnie by było, gdyby tak któryś z producentów nagle przerwał tą wojnę na mpix, dając matrycę nie tak mocno upakowaną ale za to z jakimś kosmicznym obrazowaniem. Ciekaw jestem ilu prawdziwych fotografów, którzy naprawdę wiedzą czego im potrzeba, zainteresowałoby się właśnie takim produktem i olało wielkie połacie pikseli do niczego im nieprzydatnych
    .

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arek_O Zobacz posta
    To wcale nie musi być zły ruch Nikona. ..
    i ten cały średni format nikona będzie serwisował ten sam serwis który serwisuje te wszystkie d40 i gdzie ludzie czekają po 2 miechy na aparat? daj spokój, niech oni już lepiej tłuką te d40 d50 i co tam jeszcze.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

No tak ale jeśli mówimy o masowym MF (żeby był opłacalny) to on musi być na prawdę tani. Z kolei żeby był tani to FX/FF, że o DX nie wspomnę musiałby być niemal za darmo . To praktycznie oznacza zarżnięcie segmentu, z którego żyją. Pewnie kwestie cen da się jakoś wypośrodkować ale wtedy znów można zapomnieć o MF za małe pieniądze dla mas. I znów wracamy do punktu wyjścia czyli nikły rynek przy dużych inwestycjach. Jeszcze teraz jak się okaże, że konsumpcja spadnie (w związku z perturbacjami giełdowymi) wychodzenie z takim pomysłem może być 100% strzałem w nogę.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

Wydawało się że wypuszczenie d300 razem z d3 i dodanie do nich d700 jest idiotycznym pomysłem, zwłaszcza patrząc na Canona i jego AF w 5d2, a okazało się świetnym zagraniem. Nikon zwiększa swój udział w rynku i (w końcu ) jest widoczny na stadionach.
    Rynek średnio-formatowy jest w tej chwili bardzo mały, ale czy dalej taki będzie jeśli zawita do niego 51polowy AF, świetny pomiar błysku, 5fps i miliony $ wydane na promocję?

Strona 202 z 332 PierwszyPierwszy ... 102152192200201202203204212252302 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów