Strona 167 z 332 PierwszyPierwszy ... 67117157165166167168169177217267 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 661 do 1 670 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    http://www.fotopolis.pl/index.php?n=7516

będę miał okazję dokładnie zbadać d700 w warunkach slubnobojowych
    jestem bardzo ciekawy efektów, obiecuję, że sprawdzian będzie rzetelny i obiektywny
    Po pierwsze gratulacje!
    Po drugie napisałeś, że używasz obecnie piątek, tak? To miłej pracy przy obróbce życzę
    Jak zatęsknisz za Canon output to zamień piątki na siodemki.
    Poważnie, mam dostęp do zaje, do bardzo ostrego Nikkora z zumem w nogach -> to wciąż nie jest to co oferuje pięć - sorry za szczerość, ale to jeszcze nie ten aparat by wrócić do żóltego systemu.
    O AF i błysku nie wypowiadam się bo nie ma sensu.

pozdrawiam i czekam na sprawdzian

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Po pierwsze gratulacje!
    Po drugie napisałeś, że używasz obecnie piątek, tak? To miłej pracy przy obróbce życzę
    Jak zatęsknisz za Canon output to zamień piątki na siodemki.
    Poważnie, mam dostęp do zaje, do bardzo ostrego Nikkora z zumem w nogach -> to wciąż nie jest to co oferuje pięć - sorry za szczerość, ale to jeszcze nie ten aparat by wrócić do żóltego systemu.
    O AF i błysku nie wypowiadam się bo nie ma sensu.

pozdrawiam i czekam na sprawdzian
    Rozumiem, że piszesz to do Adama ale skoro nie używasz PW to myślę, że słowa te jednak kierujesz do ogółu :-P. Czy mógłbyś zatem to rozszyfrować 8)?
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 08-07-2008 o 23:34
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ale skoro nie używasz PW to myślę, że słowa te jednak kierujesz do ogółu :-P. Czy mógłbyś zatem to rozszyfrować 8)?
    W sumie to dzięki za zimny kubeł wody. Zawsze trzeba walić na PW bo inaczej człowiek pod obstrzałem

No więc wyjaśniam: Jeśli miałeś/masz 5D z dobrą szklarnią (wystarczą L-zoomy) to nefy nieskompresowane z 200/2 VR zakręconym na D3 wyglądają... nieostro.
    Nie wiem jak to nazwać, może mikro kontrast? Po prostu nie daje tyle detali co 5D.
    Kiedy Hogan walił mi wykrzykniki w mailu, że Expeed nic nie robi, że raw to surowy plik a sensor nie od Sony, itd. to spasowałem. Myślcie co chcecie, dla mnie ten aparat jest megafajny dopóty dopóki nie zrzuci się nefów na kompa.

5D podobno zostaje w ofercie na poziomie $1800... bez komentarza

Jeśli chodzi o siódemki to miałem na myśli 5D MkII.

Ot i całe wyjaśnienie.

BTW: Auto ISO rządzi!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

W sumie to dzięki za zimny kubeł wody. Zawsze trzeba walić na PW bo inaczej człowiek pod obstrzałem

No więc wyjaśniam: Jeśli miałeś/masz 5D z dobrą szklarnią (wystarczą L-zoomy) to nefy nieskompresowane z 200/2 VR zakręconym na D3 wyglądają... nieostro.
    Nie wiem jak to nazwać, może mikro kontrast? Po prostu nie daje tyle detali co 5D.
    Kiedy Hogan walił mi wykrzykniki w mailu, że Expeed nic nie robi, że raw to surowy plik a sensor nie od Sony, itd. to spasowałem. Myślcie co chcecie, dla mnie ten aparat jest megafajny dopóty dopóki nie zrzuci się nefów na kompa.

5D podobno zostaje w ofercie na poziomie $1800... bez komentarza

Jeśli chodzi o siódemki to miałem na myśli 5D MkII.

Ot i całe wyjaśnienie.

BTW: Auto ISO rządzi!
    Dzięki za wyjaśnienie .

No ale Hogan ma rację - nie od Sony 8).

A i jeszcze - Adam to raczej na trójkę zmieni - siódemka za słaba 8).
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 09-07-2008 o 00:53
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

oczywiście nikkor 200 na przysłonie 2, w mało kontrastowym światełku w porównaniu do zdjęć z 5D (zrobionych nawet słoikami, ale w słońcu).

nie chce mi się kombinować i porównywać 4 body (D200, D700, D3, 5D i może jeszcze D300), wracać do porównania 5D z nikonami, ale pewnie będę do tego zmuszony. Ilość detalu praktycznie zależy od ilości MPx, sposobu wywołania nefa i warunków przeprowadzenia testu. Manipulując warunkami mogę praktycznie udowodnić co tylko chcę.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

D3 ma po prostu zdecydowanie mocniejszy OLPF niż 5D. A Hogan ma oczywiście rację.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    D3 ma po prostu zdecydowanie mocniejszy OLPF niż 5D.
    Być może. Wiele więcej czasu trzeba poświęcić na pliki z D3 żeby przypominały te z 5D.
    Z tego co się orientuję nie jestem w tej opinii odosobniony. Nieważne.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Być może. Wiele więcej czasu trzeba poświęcić na pliki z D3 żeby przypominały te z 5D.
    Z tego co się orientuję nie jestem w tej opinii odosobniony. Nieważne.
    D3 ma inaczej poprowadzoną krzywą odpowiedzi tonalnej oraz inaczej zadecydowaną interpretację kolorymetryczną. 5D ma w stosunku do D3 nieco bardziej rozjaśnione cienie i podbitą saturację karminów (przekładającą się na to legendarnie piękne oddanie barw skóry).

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

gietrzy, myślę, że to akurat Adam mógłby nas tu uczyć jakie są zalety piątek i wady Canonów i Nikonów. Choć mam z nim ciągłe problemy to mało kto ma takie doświadczenie w fotografii ślubnej jeśli chodzi o porównywanie puszek i systemów. Spoko, test będzie bardzo miarodajny i bardzo subiektywny pod śluby.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Powracając do tematu wątku: czy to nie przypadkiem nasz stary znajomy znowu przez pomyłkę odpalił PS'a

Strona 167 z 332 PierwszyPierwszy ... 67117157165166167168169177217267 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów