Strona 164 z 332 PierwszyPierwszy ... 64114154162163164165166174214264 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 631 do 1 640 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    IMO problem z ceną 1ds wynika po części z wielkości produkcji a po części w wykorzystania faktu całkowitego braku konkurencji.
    moim skromnym zdaniem nie trafiłeś. Wynika najbardziej z faktu, że daje jakość i ilość detali w tej chwili osiągalną jedynie przez średni format. To wprawdzie nie to samo, ale cena jest o 50% niższa i tak bym to podsumował: nie jest dwa razy wyższa od 1D tylko dwa razy niższa od średniego formatu.
    Jeśli Sony wypuści 24mp w cenie 2000-3000$ , to wielkość produkcji pozwoli szybko obniżyć koszty
    zakładasz, że będzie to wielka produkcja? A ilu jest profesjonalistów którzy chcą wejść w Sony i potrzebują 24 wątpliwej jakości MPx? 30 magabajtowe pliki? Masowa produkcja? To ma sens dla takiej klatki jak ta która jest w D3 i D700. Pisałem już, że jeśli Sony tak obniży - na przykąłd dopłacając - ceny tej puszki, to nic innego nie sprzeda. Będą kompakty a później topowy model. I będzie dopłacać już zawsze, bo to będzie warunek istnienia sprzedaży. To podcinanie gałęzi na której się siedzi i psucie rynku. Oni to wiedza najlepiej.

Dla Sony to może być jedyny sposób na wejście na rynek prosumer
    jedynym elementem do tego nie pasującym jest fakt, że to ma być puszka dla najbardziej profesjonalnych profesjonalistów. I ten element rozkłada tę teorie na łopatki. Dlaczego na przykład Soniacz nie postanowi wejść w rynek średniego formatu i dokładając pieniądze sprzedawać fajne puszki do studia po powiedzmy 3-4 tysiące dolarów? Analogia imho pasuje doskonale. A odpowiedź brzmi - bo ich nie stać, bo nie mają szans w tym segmencie i chcą zarabiać w sposób dla siebie klasyczny: 50 dolarów na milionie sztuk daje zysk, a 1000$ na tysiącu sztuk go nie daje.

A w temacie nikona - to wszystko oczywiście wiąże się z nowym D3x. Skoro D3 kosztuje dzisiaj 4800EUR, to sprzedawanie jego dużego brata po 3500EUR musiało by pociągnąć za sobą obniżenie ceny D3 do poziomu gdzieś 2500EUR. Czyli walka o prestiż w niszowym produkcie ma rozwalić im główne źródła dochodu i popsuć rynek? Wolnego..
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

^^^^
    Kuba. Trochę jest racji w tym, że Ds kosztuje tyle bo nie ma konkurencji. Myślę że spokojnie mógłby kosztować mniej np. gdyby był podobny Nikon z porównywalną matrycą.
    Ale raczej nie będzie (przynajmniej w postaci D3x). Zresztą jeśli ktoś taki jak Hogan mówi, że nie to nie.

Teraz co do A900. Myślę że Sony raczej liczy na zainteresowanie snobów, którzy będą chcieli kupić coś hiperultrasupermega , a do których trudno jest dotrzeć w jakikolwiek inny sposób jak za pomocą cyferek - najlepiej wypisanych na body. Do tego jakiś Cajs i można iść na Krupówki albo Gubałówkę . Może trochę przesadzam ale taki będzie prawdopodobnie "target" tej puszki. Dlatego cena też pewnie nie będzie bardzo wysoka i dlatego też produkcja może być całkiem spora.
    Nie sądzę żeby myśleli, że zawojują rynek pro.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 03-07-2008 o 21:58
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    moim skromnym zdaniem nie trafiłeś. Wynika najbardziej z faktu, że daje jakość i ilość detali w tej chwili osiągalną jedynie przez średni format. To wprawdzie nie to samo, ale cena jest o 50% niższa i tak bym to podsumował: nie jest dwa razy wyższa od 1D tylko dwa razy niższa od średniego formatu.
    nie rozumiem Cię, przecież napisałem że kosztuje ile kosztuje, bo nie ma nic z czym mógłby konkurować

zakładasz, że będzie to wielka produkcja? A ilu jest profesjonalistów którzy chcą wejść w Sony i potrzebują 24 wątpliwej jakości MPx? 30 magabajtowe pliki?
    Ja nie twierdzę, że Sony może od zaraz podbić profesjonalistów. Skoro technologia na to pozwala, to czemu nie mieli by dać 24mpx FF skoro już dają 14mpx w cropie. Rynek się zmienia, kilka lat temu mało kto myślał, że w sklepach będą stały kompakty z 12mpx i matrycą wielkości paznokcia. FF to już nie jest święty grall, niedługo pewnie będzie tak powszechny jak teraz crop. Po za tym, wydaje mi się, że dla dużej grupy konsumentów 24mpx nie może być wątpliwej jakości, tak jak jpgi nie mają po 30mb
    - Super_Profesjonalny_Aparat_Z_24mpx za 2000$? Taka okazja już się nie powtórzy! Biegniemy do sklepu!

Trochę przesadzam, ale rynek może zmierzać w tym kierunku z tego prostego powodu, że technologia na to pozwala. Karty kosztują grosze, dyski mają TB pojemności, więc czemu nie skoro można a ludzie to kupią?
    Inna sprawa, że info o 2000$ miało prawdopodobnie tylko zagłuszyć premierę d700, co jak widać nawet się udało

A w temacie nikona - to wszystko oczywiście wiąże się z nowym D3x. Skoro D3 kosztuje dzisiaj 4800EUR, to sprzedawanie jego dużego brata po 3500EUR musiało by pociągnąć za sobą obniżenie ceny D3 do poziomu gdzieś 2500EUR. Czyli walka o prestiż w niszowym produkcie ma rozwalić im główne źródła dochodu i popsuć rynek? Wolnego..
    W tej chwili można powiedzieć, że Nikon produkuje d3 z gripem (d3), d3 bez gripa (d700) i d3 z cropem (d300) i pewnie następny będzie d3 z dwa razy większą rozdzielczością. Chyba mało kto się spodziewał takiej taktyki z ich stron. Kto wie czego można się spodziewać po Sony

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    jednak jak widac po ostatnich testach: kolory takie same a
    poproszę o linki. dla mnie w kolorach jest przepaść. prze-paść. a znam oba korpusy z autopsji, bardzo dobrze i mam na dysku tysiace plików z obydwu.

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wg. mnie dla osób, które z przyczyn zawodowych potrzebują puszki z matrycą 24MP, kwestia czy kosztuje ona 2000 czy 8000$ jest doprawdy do pominięcia - bo taka kwota to jest kwestia jednego czy dwóch zleceń (i to obesranych).

Jeśli Sony zrobi 24MP DSLR w niskiej cenie, to przesłanki po temu będą takie same, jak w przypadku wprowadzania kompaktów o rozdzielczości 12MP - będzie to produkt dedykowany dla osób, które idą do sklepu i kupują produkt, który ma czegośtam najwięcej - megapikseli, gigaherców, kontrastu, koni mechanicznych, gigabajtów, metrów kwadratowych lub innych duperszwanców.
    Pospolicie wiadomo, że isnieje rzesza osób, które wydały fortunę na wypasioną lustrzankę, a potem na spotkaniu rodzinnym płakały w klozecie - bo wujek Staszek zadawał szyku z najnowszym kompaktem, który i tak miał więcej megapikseli i zoomów. Dlatego rozsądek nakazuje wprowadzić coś, co pozwoli im podobnych upokorzeń uniknąć.

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Wg. mnie dla osób, które z przyczyn zawodowych potrzebują puszki z matrycą 24MP, kwestia czy kosztuje ona 2000 czy 8000$ jest doprawdy do pominięcia - bo taka kwota to jest kwestia jednego czy dwóch zleceń (i to obesranych).

Jeśli Sony zrobi 24MP DSLR w niskiej cenie, to przesłanki po temu będą takie same, jak w przypadku wprowadzania kompaktów o rozdzielczości 12MP - będzie to produkt dedykowany dla osób, które idą do sklepu i kupują produkt, który ma czegośtam najwięcej - megapikseli, gigaherców, kontrastu, koni mechanicznych, gigabajtów, metrów kwadratowych lub innych duperszwanców.
    Pospolicie wiadomo, że isnieje rzesza osób, które wydały fortunę na wypasioną lustrzankę, a potem na spotkaniu rodzinnym płakały w klozecie - bo wujek Staszek zadawał szyku z najnowszym kompaktem, który i tak miał więcej megapikseli i zoomów. Dlatego rozsądek nakazuje wprowadzić coś, co pozwoli im podobnych upokorzeń uniknąć.

Nie ma co mówić. Nikt lepiej od Ciebie by tego nie ujął .
    Dokładnie tak to wygląda. Odpowiedni marketing i ciągłe nakręcanie ludzi na nowości są doskonałym paliwem dla tego typu produktów.
    To jakie jest parcie na nowinki widać choćby po forum Nikona gdzie niektórzy ludzie rwą włosy z głowy, że właśnie kupili D300 i "co ja mam zrobić?"
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 04-07-2008 o 01:00
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta

Nie ma co mówić. Nikt lepiej od Ciebie by tego nie ujął .
    Dokładnie tak to wygląda. Odpowiedni marketing i ciągłe nakręcanie ludzi na nowosci są doskonałym paliwem dla tego typu produktów.
    To jakie jest parcie na nowości widać choćby po forum Nikona gdzie niektórzy ludzie rwą włosy z głowy, że właśnie kupili D300 i "co ja mam zrobić?"
    zeby oddac sprawiedliwosc, to rowniez na chocby takim dpreview, gdzie lojalni canon-fanboys ze lzami w oczach wyczekuja imperium kontratakuje, w miedzyczasie siejac pozoge watkami/odpowiedziami dowodzacymi "doduposci" (za przeproszeniem) D700 i Nikona w ogole chociaz po prawdzie, to jak zagladam na naglowki na dpreview, to ostatnio najwiekszy pogrzeb i przekonywanie "ze czarne jest czarne a biale - biale" jest w obozie oly-fanboys. chlopaki morduja "celnoscia" niektorych spostrzezen i "merytoryka" dyskusji
    www albo tez flickr

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    zeby oddac sprawiedliwosc, to rowniez na chocby takim dpreview, gdzie lojalni canon-fanboys ze lzami w oczach wyczekuja imperium kontratakuje, w miedzyczasie siejac pozoge watkami/odpowiedziami dowodzacymi "doduposci" (za przeproszeniem) D700 i Nikona w ogole chociaz po prawdzie, to jak zagladam na naglowki na dpreview, to ostatnio najwiekszy pogrzeb i przekonywanie "ze czarne jest czarne a biale - biale" jest w obozie oly-fanboys. chlopaki morduja "celnoscia" niektorych spostrzezen i "merytoryka" dyskusji
    To fakt na forach Olka deprecha zbiera żniwo .
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    poproszę o linki. dla mnie w kolorach jest przepaść. prze-paść. a znam oba korpusy z autopsji, bardzo dobrze i mam na dysku tysiace plików z obydwu.
    przestrzelaj puszkę z softem 2.0 - powinieneś dostrzec zmiany, choć w przypadku zieleni będziesz nadal psioczyć (i nie tylko ty) ...
    (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
    => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta

Trafne Ja ciągle mam wrażenie że Sony psuje rynek, bo konkurencja musi "nadążać" z megapixelami i wielkością LCD oraz ilością przycisków na gripie. Jeszcze żadna firma nie zdecydowała się (poza Pentaxem?) na wprowadzenie mocnego i uszczelnionego małego body. Nikon też ciągle nie może dać ISO 100 bo o ISO 50 nie wspomnę :-|

Strona 164 z 332 PierwszyPierwszy ... 64114154162163164165166174214264 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów