Strona 106 z 332 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108116156206 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 051 do 1 060 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    (....)
    Jakie ma wady D3 wg ciebie? Dla wszystkich - jedną - nie ma zupełnie na skraju pól AF (jak D300). Jak dla mnie mało MPx. Z tym, że nie wiem czy czekać na więcej, bo jak się doczekam, a w body będzie silny filtr AA, to się okaże, że czekałbym niepotrzebnie. I to jest prawdopodobne. Ostatnia wada - to cena. Innych wad - brak. Co tu robić? Gdybym miał drukarnie, to bym sobie wydrukował trochę banknotów :smile:
    Ja też .
    Wady dla mnie: bardzo mały bufor w raw, brak skrajnych krzyżowych (w starych jedynkach też tak było i dziwię się, że Nikon powiela ten błąd). No i Nikonowska ergonomia jak dla mnie tragedia ale gdyby to włożyli do jakiejś fajnej puszki najlepiej bez wbudowanego gripa to kto wie ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wady dla mnie: bardzo mały bufor w raw
    bufor mały czy duży nieistotne - ważne czy się go da zapełnić , a na "wolnej" karcie Sandisk III zapis na kartę jest błyskawiczny. Nie testowałem naprawde długich serii, nie mój temat. Dla zabawy spróbuje następnym razem.

No i Nikonowska ergonomia jak dla mnie tragedia ale gdyby to włożyli do jakiejś fajnej puszki najlepiej bez wbudowanego gripa to kto wie ?
    to żart oczywiście, bo jak dostałem obie jedynki C do reki, to nie wiedziałem jak sie zdjęcia robi. Przez to mam skopane sample z tych puszek. Jak można jedynkami robić zdjęcia?
    Na powaznie - to zapewne kwestia przywyczajenia, ergonomia nikona jest świetna, szczególnie jak się nimi robi od lat. Rozumiem poczatkowe kłopoty przesiadkowicza i to tyle w tym temacie.
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Hmm podniecacie sie sie D3... mnie troszke ostudzily fotki z tego tematu, czlowiek znany i wiem, ze potrafi focic, moze jeszcze nie poznal aparatu:

http://www.cyberfoto.pl/nikon/88532_...w-praktyce.htm

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    bufor mały czy duży nieistotne - ważne czy się go da zapełnić , a na "wolnej" karcie Sandisk III zapis na kartę jest błyskawiczny. Nie testowałem naprawde długich serii, nie mój temat. Dla zabawy spróbuje następnym razem.

to żart oczywiście, bo jak dostałem obie jedynki C do reki, to nie wiedziałem jak sie zdjęcia robi. Przez to mam skopane sample z tych puszek. Jak można jedynkami robić zdjęcia?
    Na powaznie - to zapewne kwestia przywyczajenia, ergonomia nikona jest świetna, szczególnie jak się nimi robi od lat. Rozumiem poczatkowe kłopoty przesiadkowicza i to tyle w tym temacie.
    Jacku na poważnie dla mnie ergonomia Nikona to jest porażka . Fociłem D50, D70 - dużo, D200 -trochę i D2Xs też. Pewnie bym się przyzwyczaił ale po co się męczyć skoro jest .... . To oczywiście rzecz osobistych upodobań ale skoro o tym piszemy to nie mam skrupułów w wyrażaniu własnej opinii.

Co do bufora to znów dla mnie to bardzo ważne .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

sv
    Guest

Domyślnie

Jacku na poważnie dla mnie ergonomia Nikona to jest porażka . Fociłem D50, D70 - dużo, D200 -trochę i D2Xs też. Pewnie bym się przyzwyczaił ale po co się męczyć skoro jest .... . To oczywiście rzecz osobistych upodobań ale skoro o tym piszemy to nie mam skrupułów w wyrażaniu własnej opinii.

Co do bufora to znów dla mnie to bardzo ważne .
    zgadzam się w 100%. nie twierdzę, że ergonomia nikona jest zła, ale ergonomia canona (zwłaszcza nowych jedynk), jest znacznie lepsza a meniarz bardziej logiczny i prosty
    Ostatnio edytowane przez sv ; 02-12-2007 o 16:28

Pełne uzależnienie

Domyślnie

No to ja napiszę (w miarę) poważnie, że jedynki są po prostu zgrabne!
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

szkoda dyskusji na tak subiektywna sprawę jak ergonomia topowych puszek. Powtórzę, że przez kilka godzin nie nauczyłem sie robic zdjęć 1D i 1Ds, swoje "przeżycia" przy próbach robienia tym czymś zdjęć opisałem w innym wątku. Możecie nie wierzyć, ale dla mnie z kolei ergonomia i filozofia canona to tragedia. M.in dlatego kupiłem D200 a nie 5D, choć wiadomo co lepiej obrazuje. Nie chciałem się męczyć.
    Wiem, że to forum canona i musi wyjśc na wasze, ale to dziwne, że dawniej wszyscy przyznawali: lepsze body ma nikon, lepsze matryce canon. Teraz gdy także lepszą matrycę ma nikon próbujecie przekonac kogoś, że body nikona są gorsze, choć nic się nagle w nich nie zmieniło - to kontynuacja i poprawa tego co było. Cieszę się, że wytrwałem w nikonie i wrócił on na miejsce, które zajmował w czasach analogów bez AF. Doścignął on (a raczej przescignął) canona w szybkości AF (w obiektywach AF-S) i w matrycach. Była przewaga canona - juz jej nie ma. Teraz czas się ścigać na zdjęcia, bo sprzęt pozwala na wiele. Peace.
    Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

sv
    Guest

Domyślnie

co do ergonomii: czy w nikonie dalej jest tak, że jak chcesz przełączyć ze zdjęć pojedyńczych na seryjne, to musisz nacisnąć taki malutki bolec i przekręcić takie małe kółeczko? Zrób to na mrozie w rękawiczkach i wtedy wrócimy do rozmowy o ergonomii :-)

Co do af: skąd wiesz, że af w d300 i 3d jest lepszy od canonowskiego? mierzyłeś? jeżeli nie, to jak to sprawdziłeś? Naisałeś też, że nikon ma przewagę w matrycach: żartowałeś oczywiście?
    Ostatnio edytowane przez sv ; 02-12-2007 o 18:29

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jacku ja nikogo do niczego nie próbuję przekonać. W canonie siedzę od 1989 roku i był to wybór świadomy. Moje powyższe twierdzenia lub podobne usłyszałbyś w tej samej formie gdybyśmy rozmawiali wiele lat wcześniej ale ponieważ widzę, że sprawa drażliwa i zaczynają się krucjaty to odpuszczam temat .
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    co do ergonomii: czy w nikonie dalej jest tak, że jak chcesz przełączyć ze zdjęć pojedyńczych na seryjne, to musisz nacisnąć taki malutki bolec i przekręcić takie małe kółeczko? Zrób to na mrozie w rękawiczkach i wtedy wrócimy do rozmowy o ergonomii :-)
    po co to robić? Mozna miec właczone zdjęcia seryjne i nacisnąc spust bardzo krótko, robiąc jedno zdjęcie. Szukasz problemu tam gdzie go nie ma.

minolciarze (czyli sony) wytkneli że grip d300 nie ma zdublowanego pola zmiany trybu pomiaru światła. A ja się cieszę, że w topowych body - jak D3, w odróżnieniu od D200 i D300 jest blokada przed przypadkowym przełączaniem tego trybu (matryc/spot/CW). A leży ona bardzo daleko od dłoni na gripie i nie jest łatwo zmienialna - bo jest na pryzmacie. Każdy woli co innego. Mi odpowiada filozofia nikona. Tobie canona, innym - sony.

Co do af: skąd wiesz, że af w d300 i 3d jest lepszy od canonowskiego? mierzyłeś? jeżeli nie, to jak to sprawdziłeś?
    Nie wyłapałes kontekstu. Nie pisałem o D3 i D300. Ja pisałem o tym, że nikon przeszedł wiele lat po canonie na umieszczanie silników w obiektywach AF-S. Dopóki tego nie było - nikonowskie nastawianie było wolniejsze. Teraz jest właściwie identyczne jak w jedynkach canona jeśli chodzi o czułości i szybkość (nie będę wartościował gdzie lepiej - przekonamy się). W niższych body - semipro nikon się postarał zdecydowanie bardziej, 5D i 40D jest słabiej niz w D200, D300 - czyli semipro nikona. W najniższej półce tez lepiej działają nikony (szczególnie czułość układu AF w ciemnościach, canon bez wspomagania dawno się poddaje tam gdzie nikony jeszcze całkiem dobrze sobie radzą). jedynkami canona się bawiłem kilka godzin i szybkość af w ciemnym pomieszczeniu (zaimprowizowane studio i piloty lamp) była "normalna" - mam to samo w D200. D3 jest pewniejsze i szybsze w tych warunkach.
    Naisałeś też, że nikon ma przewagę w matrycach: żartowałeś oczywiście?
    nie, to nie żarty. Zrób zdjęcia 1D i D3 i porównaj. Ja nie mam watpliwości w którą stonę (generalnie) będzie się teraz odbywał ruch międzysystemowy fotografów profesjonalnych i nie tylko. Oczywiście pisze tylko o emigrantach. Większość będzie siedziała w "swoim" systemie, nawet jak on nie będzie w danym momencie no. 1. - jak ja przez wiele lat w nikonie, gdy nie był on nr 1. Nie jest to więc wcale namowa do zmiany systemu - to bez sensu, za jakiś czas canon wypuści lepszą nowość i tak w kółko. Nie dajmy sie zwariować.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 02-12-2007 o 21:27

Strona 106 z 332 PierwszyPierwszy ... 65696104105106107108116156206 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów