Strona 95 z 332 PierwszyPierwszy ... 45859394959697105145195 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 941 do 950 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    Twoje ostatnie wypowiedzi to:
    - uogólnienia
    - półprawdy
    a najczęściej po prostu mijasz się z prawdą.
    Zgadzam sie, dobrze tylko by bylo zebys jesli wiesz wiecej, to podzielil sie tym z nami, poprawil, dopisal, a nie:
    - uogolnial
    - krytykowal
    - wytykal
    Bo dla mnie ten post, to bardziej na PM pasuje, gdyz do rozmowy raczej nic nie wnosi ;-)

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

sven ma rację. Przykładowo kombinacja wspomnianej tu Superii 400 i zwyczajnego obiektywu da nam (oczywiście w dużym uproszczeniu) niecałe 4MP. Przy zarąbistej stałce da się wyciągnąć w porywach do 6MP. Do tego będzie to raczej ziarniste. Gdyby było tak cudnie jak mówi kol. Pikczer, to nikt by się za analoga nie bawił nieporęcznymi średnimi i wielkimi formatami.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    sven ma rację. Przykładowo kombinacja wspomnianej tu Superii 400 i zwyczajnego obiektywu da nam (oczywiście w dużym uproszczeniu) niecałe 4MP. Przy zarąbistej stałce da się wyciągnąć w porywach do 6MP. Do tego będzie to raczej ziarniste. Gdyby było tak cudnie jak mówi kol. Pikczer, to nikt by się za analoga nie bawił nieporęcznymi średnimi i wielkimi formatami.
    Skąd masz takie dane

EDIT: Mogę się jedynie domyślać, że z jakiejś stronki z porównaniem D60 i Superii skanowanej plaszczakiem. Nawet z czymś podobnym się kiedyś spotkałem...
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 14-11-2007 o 19:49

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Skąd masz takie dane

EDIT: Mogę się jedynie domyślać, że z jakiejś stronki z porównaniem D60 i Superii skanowanej plaszczakiem. Nawet z czymś podobnym się kiedyś spotkałem...
    http://www.fotografia-przyrodnicza.a...raal/graal.php

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Gdyby było tak cudnie jak mówi kol. Pikczer, to nikt by się za analoga nie bawił nieporęcznymi średnimi i wielkimi formatami.
    Nigdy nie bedzie cudnie - i nie jest :wink:
    Jednak konczac swoj wywod - 10 MPx w takim body jak jedynka (nawet jesli z przeznaczeniem tylko dla fotoreporterow), to malo jak na dzisiejsze mozliwosci konkurencji i wielkosci/szybkosci kart. Za pare lat bedzie taki sprzet pewnie mial z 16 MPx i wtedy nie sadze, ze zrodzi sie bunt "po co?" tylko raczej pojawia sie glosy - "fajnie, ze je mam". Ale zamykam juz ten temat, bo sie zapetla 8)

A odnosnie Cichego, to prosze, prosze... kto by pomyslal :rolleyes: :wink:

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Nigdy nie bedzie cudnie - i nie jest :wink:
    Jednak konczac swoj wywod - 10 MPx w takim body jak jedynka (nawet jesli z przeznaczeniem tylko dla fotoreporterow), to malo jak na dzisiejsze mozliwosci konkurencji i wielkosci/szybkosci kart.
    tylko, ze jesli 99% tych zdjec konczy w wymiarze A4, z czego 90% nie przekracza A5 to potrzeby wiecej niz 10Mpix nie ma zadnej.

zwlaszcza, ze bardziej szumiace 16Mpix generuje JPEG-a takze 2 - 2,5 raza wiekszego. a jesli wysylasz pliki przez komorke albo z przecietnych access pointow (czyt.: kiepskich) to to jest bardzo duza roznica. taka jak miedzy sprzedaniem 10 a 25 zdjec. przy 25 fotach zwraca sie wyjazd, amortyzuje sprzet i na zycie zostaje. przy 10... to sie nazywa dzialalnosc charytatywna
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja opieram się na wywołanych negatywach i slajdach, nie czysto teoretycznych tabelkach i wykresach.
    Myślę, że zdjęcie powie więcej niż tysiąc słów :rolleyes:
    Już kiedyś wstawiłem tutaj takie porównanie, ale czyściłem imageshacka i niechcący usunąłem.

Lewa: Provia 100F, Zuiko 28mm 1:3.5, Nikon LS5000ED, 3000dpi (~11.8Mpix),
    Prawa: 5D, 24-70L, 12Mpix (zdjęcie zapożyczone z DPreview),
    Oba wycinki są w skali 1:1

Jakość bardzo porównywalna. Provię zdradza drobne ziarno w cieniach, lecz zupełnie nie widoczne na papierze.
    Sam slajd oglądany pod lupą wydaje się nie zawierać dużo więcej detali niż skan, więc mogę uznać że wycisnąłem z niego wszystkie soki :wink: Mi wystarczy.

EDIT: Cholerka, wybiorę jakiś ostrzejszy przykład z 5D. Dopiero teraz go spokojnie oglądnąłem i... jakieś takie mydełko EDIT2: Już poprawione.
    EDIT3: No i tym postem wyszedłem na prawdziwego onanistę sprzętowego ze szkła i metalu... (:
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 14-11-2007 o 21:29

Początki nałogu Awatar Krakers
    Miasto
    Bartoszyce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Można było po prostu napisać, i to w jednym poście a nie trzech.. Ja sprzedaję swoje graty, bo się przesiadam na Nikona, ale nie na hurra teraz, tylko na wiosnę. Póki co mam czym focić (350d i d80).
    miales d3 w reku ? i jakie wrazenia w porownaniu z 5d? tez mam na to chrapke a gadki innych w stylu po co ci FF traca forem nikona z casow kiedy FFa nie posiadali
    1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Ja opieram się na wywołanych negatywach i slajdach, nie czysto teoretycznych tabelkach i wykresach.
    Myślę, że zdjęcie powie więcej niż tysiąc słów :rolleyes:
    Już kiedyś wstawiłem tutaj takie porównanie, ale czyściłem imageshacka i niechcący usunąłem.

Lewa: Provia 100F, Zuiko 28mm 1:3.5, Nikon LS5000ED, 3000dpi (~11.8Mpix),
    Prawa: 5D, 24-70L, 12Mpix (zdjęcie zapożyczone z DPreview),
    Oba wycinki są w skali 1:1
    Jeszcze by pasowało, żebyś opierał się na nieco bardziej wnikliwej lekturze tego, co inni piszą. Podałem hipotetyczną "rozdzielczość" dla Superii 400, nie dla ultradrobnoziarnistej Provii 100F. Z kombinacji Provii i stałki z 2500-3000dpi idzie wyciągnąć (czyli z 8-12MP).
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 14-11-2007 o 21:44

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krakers Zobacz posta
    ...a gadki innych w stylu po co ci FF traca forem nikona z casow kiedy FFa nie posiadali
    No wlasnie... z ust mi to wyjales
    Jeszcze tylko dodalbym do tego: "10 Mpx w zupelnosci wystarczy"

Strona 95 z 332 PierwszyPierwszy ... 45859394959697105145195 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów