Strona 1 z 332 1231151101 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Bywalec Awatar LemonR
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Już wkrótce.
    http://www.fotoapparatuur.nl/photos/...p?FTO_ID=34610

Ostatnie zdanie "wymiata".

Kontynuacja dyskusji tutaj http://www.canon-board.info/showthread.php?t=77831
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 26-08-2011 o 14:11

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Nowa matryca od Nikona?

Na dpreview pojawiła się ciekawa informacja o matrycy opatentowanej przez Nikona. Jej konstrukcja - bardzo przybliżając - wykorzystuje w mikroskali podobne rozwiązanie jak w kamerach video 3CCD. Patent nie jest może bardzo świeży ale sama idea jest dość interesująca.
    Link do dpreview: http://www.dpreview.com/news/0708/07...magesensor.asp
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Pytanie, czy patent jest w praktyce możliwy do zrealizowania. Firmy często wymyślają patenty UFO, tak na wszelki wypadek, żeby ktoś na to nie wpadł za np. 20 lat jak rozwinie się nanotechnologia.

Ale jeśliby faktycznie wdrożyli coś takiego do produkcji, zrobiłoby się wesoło...

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

połączyłem
    kurde, panowie wy chyba nic tylko newsy śledzicie
    Tym razem wygrał Lemon

Edit: choć w sumie to nie musi mieć związku. Na razie zostawię połączene, bo tytuły wywołują konfuzję.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    połączyłem
    kurde, panowie wy chyba nic tylko newsy śledzicie
    To rss .

Co do matrycy to w sumie może być w niej problem z wielkością powierzchni czynnej. Po za tym póki co zrealizować coś takiego to może być nie lada wyczyn.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Co do matrycy to w sumie może być w niej problem z wielkością powierzchni czynnej.
    Masz na myśli wielkość piksela? Być może rysunek jest tylko poglądowy. Wiadomo przecież, że najlepsze (w sensie powierzchni zbierającej światło) piksele i mikrosoczewki powinny być sześciokątami. Jeśli wpadną na pomysł, jak zrobić takie dichroiczne lustra w tej skali, to i z tym pewnie sobie poradzą.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    Na razie zostawię połączene, bo tytuły wywołują konfuzję.
    Pierwszy post to chyba do "dowcipów o..."? ;-)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Przy takiej konstrukcji filtr AA chyba staje się przeszłością, gdyż mora już nie powinna tak dokuczać.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Tak sobie z ciekawości podumałem jak można by coś takiego zrobić, żeby nie tracić powierzchni czynnej.. Wyszło mi, że musieliby znaleźć sposób na takie "dichroiczne" (co za słowo ;-)) odbicie światła, ale po trójkącie, żeby sensory były rozłożone o tak:

... a nad tym "pośrednim" musiałyby być dwa lustra - jedno półprzepuszczalne, które odbijałoby czerwony w dół, a drugie zwykłe, które by wysyłało to, co zostanie do zielonego (czyli praktycznie bez dodatkowych strat). W sumie nie tak źle, strata tylko 1/4 powierzni czynnej w porównaniu do matrycy Bayera, a zysk - "prawdziwe" RGB. No i "do zrobienia" co najmniej w takim samym sensie jak to, co pokazali na dpreview ;-)

Pozostaje kwestia jakiejś interpolacji (ooops ) do "kwadratów".. no ale na tą okazję wynalazłoby się nowy format obrazka, który by zapisywał przesunięte sześciokąty

Tyle że czy to oznacza że Foveony jednak definitywnie się nie sprawdziły?

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007
    Przy takiej konstrukcji filtr AA chyba staje się przeszłością, gdyż mora już nie powinna tak dokuczać.
    Nie da rady Mora to nie tylko kwestia matrycy Bayera, ale ogólnie próbkowania sygnału jako takiego.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Obawiam się, że nadal będzie. Jeśli piksele są równomiernie rozmieszczone, to - o ile obiektyw ma odpowiednią rozdzielczość - sztruksowa koszula zawsze będzie wrednym testem.

Ciekawe jak marketingowcy Nikona będą liczyć piksele?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Tak sobie z ciekawości podumałem jak można by coś takiego zrobić, żeby nie tracić powierzchni czynnej..
    Ty nie dumaj, tylko sprawdź, czy patent Nikona obejmuje również kształt!
    W 7FP są środki do wyjęcia na patenty.
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 09-08-2007 o 19:53 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 1 z 332 1231151101 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów