sven ma rację. Przykładowo kombinacja wspomnianej tu Superii 400 i zwyczajnego obiektywu da nam (oczywiście w dużym uproszczeniu) niecałe 4MP. Przy zarąbistej stałce da się wyciągnąć w porywach do 6MP. Do tego będzie to raczej ziarniste. Gdyby było tak cudnie jak mówi kol. Pikczer, to nikt by się za analoga nie bawił nieporęcznymi średnimi i wielkimi formatami.
Nigdy nie bedzie cudnie - i nie jest :wink:
Jednak konczac swoj wywod - 10 MPx w takim body jak jedynka (nawet jesli z przeznaczeniem tylko dla fotoreporterow), to malo jak na dzisiejsze mozliwosci konkurencji i wielkosci/szybkosci kart. Za pare lat bedzie taki sprzet pewnie mial z 16 MPx i wtedy nie sadze, ze zrodzi sie bunt "po co?" tylko raczej pojawia sie glosy - "fajnie, ze je mam". Ale zamykam juz ten temat, bo sie zapetla 8)
A odnosnie Cichego, to prosze, prosze... kto by pomyslal :rolleyes: :wink:
tylko, ze jesli 99% tych zdjec konczy w wymiarze A4, z czego 90% nie przekracza A5 to potrzeby wiecej niz 10Mpix nie ma zadnej.
zwlaszcza, ze bardziej szumiace 16Mpix generuje JPEG-a takze 2 - 2,5 raza wiekszego. a jesli wysylasz pliki przez komorke albo z przecietnych access pointow (czyt.: kiepskich) to to jest bardzo duza roznica. taka jak miedzy sprzedaniem 10 a 25 zdjec. przy 25 fotach zwraca sie wyjazd, amortyzuje sprzet i na zycie zostaje. przy 10... to sie nazywa dzialalnosc charytatywna![]()
Ja opieram się na wywołanych negatywach i slajdach, nie czysto teoretycznych tabelkach i wykresach.
Myślę, że zdjęcie powie więcej niż tysiąc słów :rolleyes:
Już kiedyś wstawiłem tutaj takie porównanie, ale czyściłem imageshacka i niechcący usunąłem.
Lewa: Provia 100F, Zuiko 28mm 1:3.5, Nikon LS5000ED, 3000dpi (~11.8Mpix),
Prawa: 5D, 24-70L, 12Mpix (zdjęcie zapożyczone z DPreview),
Oba wycinki są w skali 1:1
Jakość bardzo porównywalna. Provię zdradza drobne ziarno w cieniach, lecz zupełnie nie widoczne na papierze.
Sam slajd oglądany pod lupą wydaje się nie zawierać dużo więcej detali niż skan, więc mogę uznać że wycisnąłem z niego wszystkie soki :wink: Mi wystarczy.
EDIT: Cholerka, wybiorę jakiś ostrzejszy przykład z 5D. Dopiero teraz go spokojnie oglądnąłem i... jakieś takie mydełkoEDIT2: Już poprawione.
EDIT3: No i tym postem wyszedłem na prawdziwego onanistę sprzętowego ze szkła i metalu... (:
Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 14-11-2007 o 21:29
Jeszcze by pasowało, żebyś opierał się na nieco bardziej wnikliwej lekturze tego, co inni piszą. Podałem hipotetyczną "rozdzielczość" dla Superii 400, nie dla ultradrobnoziarnistej Provii 100F. Z kombinacji Provii i stałki z 2500-3000dpi idzie wyciągnąć (czyli z 8-12MP).
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 14-11-2007 o 21:44