Strona 94 z 332 PierwszyPierwszy ... 44849293949596104144194 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 931 do 940 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Nie no, nie przesadzaj. Wiecej megapixeli to wiecej szczegolow a tego raczej nigdy nie za wiele Kwestia tylko zeby karabin sie wyrabial i karty byly wystarczajaco duze i szybkie. Dlaczego wiec niepotrzebne? Bo co? Fotoreporter to tylko format 5cm x 3cm? To juz nie moze swojego dobrego zdjecia na A3 zrobic? Nie kumam?
    Brak FF w jedynce (nawet dla fotoreporterow), to polsrodek i zabieg marketingowy, ktory bynajmniej nie wynika z zyczen uzytkownikow ;-)
    A ileż więcej masz tych szczegółów 10 vs. 12 MPx? Jestem przekonany że poza jakimiś zupełnie ekstremalnymi sytuacjami jest to różnica pomijalna. Większe znaczenie ma konstrukcja filtra AA niż ilość pikseli. Ja widziałem plakaty robione D30 (3.3 Mpx) i były bardzo dobrej jakości. I nie rozumien Twojego podejścia, bo skoro 2 MPx robi już różnicę to co dopiero bez mała dwa razy więcej od tego co ma konkurencja?

Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    (....)
    Bo wszyscy oni nie chca wcale robic zdjec. Oni gonia kroliczka.
    Czesc.ch
    No ale podobno właśnie o to chodzi 8) - by go gonić .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A ileż więcej masz tych szczegółów 10 vs. 12 MPx? (...) nie rozumien Twojego podejścia, bo skoro 2 MPx robi już różnicę to co dopiero bez mała dwa razy więcej od tego co ma konkurencja?
    Zaraz zaraz - to ja nie rozumiem podejscia, gdzie ludzie doszukuja sie przepasci jakosciowej pomiedzy 5D a 1D Mark III. Jest? Jest. Tylko nie przepasc a pewna roznica w wielu przypadkach nie do odczucia (nie tylko w fotoreporterce). I tak jak moze nie ma wielkiej roznicy w szczegolach, to juz np. w druku lepiej dysponowac wieksza rozdzielczoscia - nawet o 2 MPx. Poza tym byly glosy, ze skoro wypuscili nowego Marka z takim karabinem maszynowym w cropie, to widocznie na FF sie jeszcze nie da. A tu zdziwko Nie dosc, ze da sie 9-10 kl/s przy FF, to jeszcze z wieksza matrycą
    Wiec Ci tlumacze - skok w tej klasie o 2 megapixele jest mniejszy niz o 4 :wink: I tego zaluje. Jestem grafikiem ale tez fotografem. Robie fotoreporterke (nie slubna) i naleze wlasnie do tych, ktorym te 12 MPx by sie przydalo i... wystarczylo. I mysle, ze nie jestem w tym odosobniony.

A dla chetnych zamieszczam rys. pogladowy ukazujacy jakiej wielkosci zdjecia generuja aparaty z roznymi matrycami na formacie A3. Moze komus sie przyda.
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 14-11-2007 o 11:27

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

A ile w takim razie wyciągnie się z filmu małoobrazkowego po zeskanowaniu przy np. Superii 400 ? Czy jest co porównywać?

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

A szerzej mozna?

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Nie siedzę w analogówce, ale ciekawi mnie ile da się wyciągnąć z klatki małoobrazkowej, a konkretnie jaki dokładnie format (A3, A2) przy założeniach, podobnie jak w lustrzankach cyfrowych, nie będzie widoczne ziarno.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A ileż więcej masz tych szczegółów 10 vs. 12 MPx? Jestem przekonany że poza jakimiś zupełnie ekstremalnymi sytuacjami jest to różnica pomijalna.
    oczywiście. te około 10% róznicy na długości boku to pomijalny zysk.

Zaraz zaraz - to ja nie rozumiem podejscia, gdzie ludzie doszukuja sie przepasci jakosciowej pomiedzy 5D a 1D Mark III. Jest? Jest.
    Upewnię się - na korzyść 5D? (bo chodzi o pliki, a nie o AF) A dlaczego jest (minimalna, nie kolosalna) ? Bo 5D to FF i ma "ostrzejsze piksele". Na tej samej wielkości matrycach nie masz takiej róznicy przy dodaniu tylko 2 MP. Zresztą to kolekcjoner napisał - ilość szczegółów wydaje się większa na ostrzejszym zdjęciu, a to zależy od filtra AA.
    Zysk 5D będzie też na wysokich ISO - a to tez związane z wielkościa pojedyńczego piksela i mniejszymi szumami. Na niskich ISO różnic prawie nie ma.
    Rozciąganie zdjęcia na format A3 to żaden problem. Czy trzeba interpolować tak by powiększyć o 10 czy o 15 % - róznica niedostrzegalna, na ten format dobre 10MP w zupełności wystarczy. Gorzej w druku na B1, ale to wtedy obie matryce są ciut małe i lepszy jest 1Ds Mk3.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek Deka Zobacz posta
    Nie siedzę w analogówce, ale ciekawi mnie ile da się wyciągnąć z klatki małoobrazkowej, a konkretnie jaki dokładnie format (A3, A2) przy założeniach, podobnie jak w lustrzankach cyfrowych, nie będzie widoczne ziarno.
    Ziarno a pixeloza, to dwie rozne sprawy. Analogowe odbitki ograniczone sa wylacznie jakoscia skanera a nie aparatu. Uzyskac mozesz praktycznie kazdy format, gdyz pamietac trzeba, iz czym wiekszy format tym mniejsza rozdzielczosc potrzebna.

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Już za kilkanaście dni będzie można samemu przetestować najnowsze zabawki Nikona ---> Wypróbuj Nikona D3 i D300 na roadshow!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jacek_Z już się odnióśł także nie będę się powtarzał .
    Tak BTW jaka jest różnica pomiędzy mieleniem przez procesor pikseli z FF-a lub cropa? To czy o ne są większe czy mniejsze przecież nie ma tu żadnego znaczenia. Ja tam bym chciał mieć aparat z cropem 1.3, a jeśli byłby mi potrzebny FF to 1Ds. Pewnie że D3 jest fajny i łączy poniekąd cechy obu jedynek ale ma też wady. Cóż na tym świecie nie można jednocześnie mieć bułki i ją zjeść .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

sv
    Guest

Domyślnie

Ziarno a pixeloza, to dwie rozne sprawy. Analogowe odbitki ograniczone sa wylacznie jakoscia skanera a nie aparatu. Uzyskac mozesz praktycznie kazdy format, gdyz pamietac trzeba, iz czym wiekszy format tym mniejsza rozdzielczosc potrzebna.
    Twoje ostatnie wypowiedzi to:
    - uogólnienia
    - półprawdy
    a najczęściej po prostu mijasz się z prawdą.

Strona 94 z 332 PierwszyPierwszy ... 44849293949596104144194 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów