Strona 93 z 332 PierwszyPierwszy ... 43839192939495103143193 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 921 do 930 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

mc24 -chyba pomyliłeś forum to witryna poświęcona SPRZĘTOWI ....wiesz, są takie o samochodach, rowerach... to jest o aparatach, obiektywach, etc :cool:

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

mc24...nareszcie rozsądny post. Ja pamiętam, że komuniści bronili komunizmu jak niepodległości...i co z tego zostało ?.
    Proponuję nie licytować się na parametry, a cieszyć się, że istnieje konkurencja, która "DAJE WIECEJ ZA MNIEJ".

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie sądzę też żeby do 1D mkIIIn mieli dać 12 mpx - po jakiego grzyba w reporterskiej puszce tyle mpx?
    Nie no, nie przesadzaj. Wiecej megapixeli to wiecej szczegolow a tego raczej nigdy nie za wiele Kwestia tylko zeby karabin sie wyrabial i karty byly wystarczajaco duze i szybkie. Dlaczego wiec niepotrzebne? Bo co? Fotoreporter to tylko format 5cm x 3cm? To juz nie moze swojego dobrego zdjecia na A3 zrobic? Nie kumam?
    Brak FF w jedynce (nawet dla fotoreporterow), to polsrodek i zabieg marketingowy, ktory bynajmniej nie wynika z zyczen uzytkownikow ;-)

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Teoretycznie tak, tylko wielu przeskoczylo na jedynke, bo piatka za malo daje w fotoreporterce a z drugiej strony jedynce brakuje duzo do wiekszych formatow i FF. A to caly czas jest kompromis. A tu D3, ktory praktycznie do wszystkiego ;-)
    Do wszystkiego to raczej nie. Bo to sportu/przyrody, to ta lekko cropnieta 1D MKIII jakby lepsza, z racji rzeczonego cropa.
    I to co pisalem juz pare razy. Bardziej mi sie podba uklad punktow AF w jedynce. 3D ma krzyzowe mocno zdupione w srodku. Po bokach nie ma krzyzowych. Z zalozenia, te wszytkie/gesto boczne punkty w D3 maja pomagac przy sledzeniu. Skoro maja pomagac, to po kija ich tyle do wyboru. Canon zrezygnowal z 45 wybieralnych punktow, bo nijak z tego korzystac, ukryl je zeby sobie po cichu robily robote przy sledzeniu. A dal do wybory 19 krzyzowych, troche w srodku, ale i pare na brzegach. IMHO sensowniej.

Marcin
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Jeśli Nikon wypuści FF w body ~D300, to taki aparat będzie "walczył" z 5D (lub następcą).
    Toz to bylby strzal w stope. D300 funkcjonalnie wiele od D3 nie odbiega. Ze ma 1 kl/s mniej?? Toz to drobiazg. Jakby w D300 w takiej cenie siedzialo FF, to nikt by tej D3-ki nie kupil zwyczajnie.

Marcin
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    Nie no, nie przesadzaj. Wiecej megapixeli to wiecej szczegolow a tego raczej nigdy nie za wiele
    Wiecej mpixow to takze wieksze pliki i wiecej danych do przeslania do redakcji itp.
    Nie znam sie na reporterce, ale nie sadze, zeby kazdy reporter taki gazetowy, to klepal tysiace RAW-ow i siedzial nad nimi cala noc, wydobywajac ostatnie szczegoly z RAWow.

Nie mowie o reporterach slubnych. Ci ostatnio mocno uzywali 5D, z racji jakosci zdjec. Ale Oni pracuja czesto raz na tydzien i moga pare dni poswiecic na szlifowanierezultatow z duzych i szzegolowych RAWow.

Marcin
    Ostatnio edytowane przez mjastrzebski ; 13-11-2007 o 21:12 Powód: Automerged Doublepost
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Początki nałogu Awatar Krakers
    Miasto
    Bartoszyce

Domyślnie

Jak dla mnie to to jest to przykry falstart z 1D III mianowicie taki ze ja nie mam do dyspozycji maszyny FF pomiedzy 5d a 1ds , podejrzewam ze nie jeden japoniec z dzialu przewidywań marketingowych canona zrobił sepuku po tym jak nikon wlasnie dał to na co czekalo tak wielu
    1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krakers Zobacz posta
    ...ja nie mam do dyspozycji maszyny FF pomiedzy 5d a 1ds , podejrzewam ze nie jeden japoniec z dzialu przewidywań marketingowych canona zrobił sepuku po tym jak nikon wlasnie dał to na co czekalo tak wielu
    .... o seppuku raczej mogą myśleć w dziale, który zaprojektował to felerne lusterko do ustawiania AF w marku III.
    .... "dział przewidywań", jak go określiłeś, z pewnością od dawna wiedział co się święci w żółtym obozie - zobacz jak rośnie napięcie przed pojawieniem się następcy 5D - odpowiedź w lutym (jeśli w lutym) to doskonały moment (raptem 3 miesiące po debiucie rynkowym D3!) na wypuszczenie kolejnego FF przez canona - czy będzie to 5D mkII, czy 3D... bez znaczenia ... oczekiwania rozbudzone .... pora im sprostać. Nie piszę o 1ds mkIII - bo to faktycznie nie jest alternatywa cenowa (i jakakolwiek inna) dla D3.

EDIT: Jedna myśl nasuwa się sama - premiera D3 jest baaaardzo mocno spóźniona - gdyby miała miejsce na wiosnę - zapewne nie byłoby mnie tutaj ... podobnie jak wielu innych ex-nikonowców na tym forum.
    Ostatnio edytowane przez adalbert ; 13-11-2007 o 21:44

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krakers Zobacz posta
    Jak dla mnie to to jest to przykry falstart z 1D III mianowicie taki ze ja nie mam do dyspozycji maszyny FF pomiedzy 5d a 1ds , podejrzewam ze nie jeden japoniec z dzialu przewidywań marketingowych canona zrobił sepuku po tym jak nikon wlasnie dał to na co czekalo tak wielu
    Masz pewnie na myśli takie cudo:
    http://www.northlight-images.co.uk/c...n_1D_MkIV.html
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    Bo to sportu/przyrody, to ta lekko cropnieta 1D MKIII jakby lepsza, z racji rzeczonego cropa
    Sorki, ale chyba nie za bardzo wiesz na czym polega crop - co daje a co zabiera. Bo jak myslisz, ze zdjecie na cropie bedziesz mial fizycznie blizej zrobione bez zadnych konsekwencji, to do sportu i zwierzyny powinni cropa 3.6 zrobic a nie 1200L konstruowac.
    Ludzie, ktorzy łapią się na "pozytywne" aspekty cropa, to ludzie raczej niewiele wiedzacy o tym "wynalazku" - cos jak 15 x zoom To nic innego jak polsrodek. Jedyny pozytyw, to mniejsze winietowanie i ukrywanie niedoskonalosci szkla na brzegach.
    Cytat Zamieszczone przez mjastrzebski Zobacz posta
    Wiecej mpixow to takze wieksze pliki i wiecej danych do przeslania do redakcji itp.
    Nie znam sie na reporterce, ale nie sadze, zeby kazdy reporter taki gazetowy, to klepal tysiace RAW-ow i siedzial nad nimi cala noc, wydobywajac ostatnie szczegoly z RAWow.
    Sa rozne fotoreportarze i wyobraz sobie, ze sa ludzie, ktorym zalezy na pokazywaniu swoich prac nie tylko w gazecie. 1Ds z 22 megapixelami, to juz jest przesada, ale 12 czy 16? To takie marzenie? Twoim rozumowaniem, to do fotoreportarzu potrzeba max 6-8 megapixeli, bo to goscie, ktorym nie zalezy na jakosci - no chyba, ze slubni
    Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 13-11-2007 o 23:27

Początki nałogu

Domyślnie

adalbert- bo wielu uzytkownikow sprzetu foto daje sie poniesc falu forumowego belkotu, nie chodzi mi bynajmniej tylko o nasze forum, ale tak ogolnie. Ci z Nikona szukaja Grala u Canonierow, ci zas zniecheceni wiesciami o AF szukaja pocieszenia w nowosciach Nikona a Olympusowcy to juz szukaja gdzie moga i chca.
    Bo wszyscy oni nie chca wcale robic zdjec. Oni gonia kroliczka.
    Czesc.ch
    Analog ma "dusze".

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chomsky Zobacz posta
    adalbert- bo wielu uzytkownikow sprzetu foto daje sie poniesc falu forumowego belkotu, ...
    zdaję sobie doskonale z tego sprawę - tylko, że nieskromnie powiem, ze mnie to nie dotyczy - bardzo długo broniłem sie przed przesiadką ALE jakość obrazu z 5D w końcu zrobiła swoje ...choć dopiero kilka miesięcy temu.
    Oczywiście wkurza mnie wiele w tym body (głównie AF - spodziewałem się więcej) ale mam nadzieję, że w następcy będzie on znacznie lepszy - kupię wówczas drugą puszkę.
    Nie żałuję przesiadki - ale przyznaję uczciwie, że D3 zapewne skłoniłby mnie do pozostania przy nikonie - kropka .... i znam wielu fotografów, którzy są podobnego zdania - na razie oczywiście w większości przypadków jedynie w oparciu o doniesienia internetowe.

Strona 93 z 332 PierwszyPierwszy ... 43839192939495103143193 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów