mc24 -chyba pomyliłeś forumto witryna poświęcona SPRZĘTOWI ....wiesz, są takie o samochodach, rowerach... to jest o aparatach, obiektywach, etc :cool:
mc24 -chyba pomyliłeś forumto witryna poświęcona SPRZĘTOWI ....wiesz, są takie o samochodach, rowerach... to jest o aparatach, obiektywach, etc :cool:
mc24...nareszcie rozsądny post. Ja pamiętam, że komuniści bronili komunizmu jak niepodległości...i co z tego zostało ?.
Proponuję nie licytować się na parametry, a cieszyć się, że istnieje konkurencja, która "DAJE WIECEJ ZA MNIEJ".
Nie no, nie przesadzaj. Wiecej megapixeli to wiecej szczegolow a tego raczej nigdy nie za wieleKwestia tylko zeby karabin sie wyrabial i karty byly wystarczajaco duze i szybkie. Dlaczego wiec niepotrzebne? Bo co? Fotoreporter to tylko format 5cm x 3cm? To juz nie moze swojego dobrego zdjecia na A3 zrobic? Nie kumam?
Brak FF w jedynce (nawet dla fotoreporterow), to polsrodek i zabieg marketingowy, ktory bynajmniej nie wynika z zyczen uzytkownikow ;-)
Do wszystkiego to raczej nie. Bo to sportu/przyrody, to ta lekko cropnieta 1D MKIII jakby lepsza, z racji rzeczonego cropa.
I to co pisalem juz pare razy. Bardziej mi sie podba uklad punktow AF w jedynce. 3D ma krzyzowe mocno zdupione w srodku. Po bokach nie ma krzyzowych. Z zalozenia, te wszytkie/gesto boczne punkty w D3 maja pomagac przy sledzeniu. Skoro maja pomagac, to po kija ich tyle do wyboru. Canon zrezygnowal z 45 wybieralnych punktow, bo nijak z tego korzystac, ukryl je zeby sobie po cichu robily robote przy sledzeniu. A dal do wybory 19 krzyzowych, troche w srodku, ale i pare na brzegach. IMHO sensowniej.
Marcin
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Toz to bylby strzal w stope. D300 funkcjonalnie wiele od D3 nie odbiega. Ze ma 1 kl/s mniej?? Toz to drobiazg. Jakby w D300 w takiej cenie siedzialo FF, to nikt by tej D3-ki nie kupil zwyczajnie.
Marcin
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Wiecej mpixow to takze wieksze pliki i wiecej danych do przeslania do redakcji itp.
Nie znam sie na reporterce, ale nie sadze, zeby kazdy reporter taki gazetowy, to klepal tysiace RAW-ow i siedzial nad nimi cala noc, wydobywajac ostatnie szczegoly z RAWow.
Nie mowie o reporterach slubnych. Ci ostatnio mocno uzywali 5D, z racji jakosci zdjec. Ale Oni pracuja czesto raz na tydzien i moga pare dni poswiecic na szlifowanierezultatow z duzych i szzegolowych RAWow.
Marcin
Ostatnio edytowane przez mjastrzebski ; 13-11-2007 o 21:12 Powód: Automerged Doublepost
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
Jak dla mnie to to jest to przykry falstart z 1D III mianowicie taki ze ja nie mam do dyspozycji maszyny FF pomiedzy 5d a 1ds , podejrzewam ze nie jeden japoniec z dzialu przewidywań marketingowych canona zrobił sepuku po tym jak nikon wlasnie dał to na co czekalo tak wielu
1 Ds mark III 17-40L . 24-70L, 70-200 IS 2,8 , 85f1,2 II 580EXII
.... o seppuku raczej mogą myśleć w dziale, który zaprojektował to felerne lusterko do ustawiania AF w marku III.
.... "dział przewidywań", jak go określiłeś, z pewnością od dawna wiedział co się święci w żółtym obozie - zobacz jak rośnie napięcie przed pojawieniem się następcy 5D - odpowiedź w lutym (jeśli w lutym) to doskonały moment (raptem 3 miesiące po debiucie rynkowym D3!) na wypuszczenie kolejnego FF przez canona - czy będzie to 5D mkII, czy 3D... bez znaczenia... oczekiwania rozbudzone
.... pora im sprostać. Nie piszę o 1ds mkIII - bo to faktycznie nie jest alternatywa cenowa (i jakakolwiek inna) dla D3.
EDIT: Jedna myśl nasuwa się sama - premiera D3 jest baaaardzo mocno spóźniona - gdyby miała miejsce na wiosnę - zapewne nie byłoby mnie tutaj... podobnie jak wielu innych ex-nikonowców na tym forum.
Ostatnio edytowane przez adalbert ; 13-11-2007 o 21:44
Masz pewnie na myśli takie cudo:
http://www.northlight-images.co.uk/c...n_1D_MkIV.html![]()
EOS - conditio sine Kwanon...
Sorki, ale chyba nie za bardzo wiesz na czym polega crop - co daje a co zabiera. Bo jak myslisz, ze zdjecie na cropie bedziesz mial fizycznie blizej zrobione bez zadnych konsekwencji, to do sportu i zwierzyny powinni cropa 3.6 zrobic a nie 1200L konstruowac.
Ludzie, ktorzy łapią się na "pozytywne" aspekty cropa, to ludzie raczej niewiele wiedzacy o tym "wynalazku" - cos jak 15 x zoomTo nic innego jak polsrodek. Jedyny pozytyw, to mniejsze winietowanie i ukrywanie niedoskonalosci szkla na brzegach.
Sa rozne fotoreportarze i wyobraz sobie, ze sa ludzie, ktorym zalezy na pokazywaniu swoich prac nie tylko w gazecie. 1Ds z 22 megapixelami, to juz jest przesada, ale 12 czy 16? To takie marzenie? Twoim rozumowaniem, to do fotoreportarzu potrzeba max 6-8 megapixeli, bo to goscie, ktorym nie zalezy na jakosci - no chyba, ze slubni![]()
![]()
Ostatnio edytowane przez Pikczer ; 13-11-2007 o 23:27
adalbert- bo wielu uzytkownikow sprzetu foto daje sie poniesc falu forumowego belkotu, nie chodzi mi bynajmniej tylko o nasze forum, ale tak ogolnie. Ci z Nikona szukaja Grala u Canonierow, ci zas zniecheceni wiesciami o AF szukaja pocieszenia w nowosciach Nikona a Olympusowcy to juz szukaja gdzie moga i chca.
Bo wszyscy oni nie chca wcale robic zdjec. Oni gonia kroliczka.
Czesc.ch
Analog ma "dusze".
zdaję sobie doskonale z tego sprawę - tylko, że nieskromnie powiem, ze mnie to nie dotyczy - bardzo długo broniłem sie przed przesiadką ALE jakość obrazu z 5D w końcu zrobiła swoje...choć dopiero kilka miesięcy temu.
Oczywiście wkurza mnie wiele w tym body (głównie AF - spodziewałem się więcej) ale mam nadzieję, że w następcy będzie on znacznie lepszy - kupię wówczas drugą puszkę.
Nie żałuję przesiadki - ale przyznaję uczciwie, że D3 zapewne skłoniłby mnie do pozostania przy nikonie - kropka.... i znam wielu fotografów, którzy są podobnego zdania - na razie oczywiście w większości przypadków jedynie w oparciu o doniesienia internetowe.