Panowie - zostawiając na boku rozważania ogólne - proponuję zerknąć na pierwszą część testu D3 na fotopolis - LINK
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
to to jest bardzo fajne body. Ale dla mnie istotniejsze są pliki jakie wypluwa, a tych prawie nie ma. Dyskutowac więc bym chciał później.
Jestem z tych którym nie potrzeba uszczelnień, prędkości, wysokich ISO (czyli 5D pasuje, a niech sobie ma te wysokie iso dobre, to mi nie przeszkadza :smile: ), więc nad samymi funkcjami wpakowanymi do puszki się przesadnie nie rozwodzę.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Ja mam gorzej do mojej pracy to nawet małpa by mi wystarczyła - w sumie to ma nawet tę zaletę że cichsza. Do internetu wypasiona jakość nie specjalnie jest potrzebna. Co do moich zainteresowań landszaftowych to w zasadzie ciągle jeszcze takiej puszki jakbym chciał nie ma. D3 jest blisko ale zbyt duża i ciężka kolubryna, a i rozdzielczość niezbyt powalająca. I jak mam być szczery to jak mam tyle targać to wolę Mamyię ZD. Tyle że kupowanie za tyle pieniędzy tak obecnie niepewnego systemu to trochę ryzyko.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
MF się rzadziej wymienia niz mały obrazek. Kupujesz zestaw i z 3 - 5 obiektywów i masz spokój na wiele, wiele lat. Najwyżej istotne jest to, by był serwis.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
No właśnie o to mi chodzi, bo jednak z natury rzeczy cyfrą się dużo więcej zdjęć robi. I ten serwis nie jest bez znaczenia. Po za tym zawsze się może coś zepsuć. Tu przewaga takich firm jak Nikon czy Canon jest gigantyczna. Jeśli chodzi o szkła to myślałem w zasadzie nawet o jednym - w sumie 45-ka by mi wystarczyła. Może z czasem bym dokupił standard.
Kapitan Wagner
dooobra - jak juz sie naturalnie zamknelo to nie bede zaczynal, bo w koncu o to chodzi (ktos musi ustapic) (heh - to w sumie przypomina ostatnie akcje na czarnym forum dotyczace polityki...ostatecznie w koncu oddolna inicjatywa obalila nawet istnienie takiego dzialu obok pregierza taki to jest syf...moze by tak administracje forow wzielyby sie porozumialy i twardą dyktatorską modą zakazaly kierowania pod adresem puszek i uzytkownikow z drugiego obozu uwag niemerytorycznych?
bylaby szansa, ze po jakims czasie ludziom by przeszla potrzeba kierowania takich uwag
ps. spedzilem ostatnie 1,5 godzinki na przejrzeniu wszystkich istotnych pod tym katem tematow na czarnym forum i zebralem pokazną kolekcję cytatow(juz nawet post tu byl sklecony, ale temat na szczescie juz zszedl
kiedys tam zapodam jak juz bedzie flaga czerwono-zolta a ludzie beda robic zdiecia i sie posmiejemy do wspomnien
![]()
Powiem Ci że dla mnie rozważania o podobieństwach i różnicach pomiędzy D3, Mamyią ZDi resztą są jednak znacznie bardziej pasjonujące. Także dobrze że tego nie zamieściłeś, bo brnięcie w ten temat zupełnie nie ma sensu.
Wracając do rzeczy to brak iso 50 w D3 jednak dość ściśle pozycjonuje ten aparat. Studyjni i landszafciarze nie będą zachwyceni. W sumie to Nikon mógłby zrobić prostą rzecz. Zamiast wypuszczać D3X (o ile w ogóle będzie) i iść w koszty to dać D3 coś tam w wersji studyjnej/landszaft - słabszy filtr AA i obniżone czułości - matryca ta sama (jeśli chodzi o rozmiar i liczbę pikseli), body też.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 14-09-2007 o 01:06
Kapitan Wagner
nooo...tak samo jak np. 9kl./s. i super szybki af![]()
sporo osob jakby stracilo nadzieje na d3x czy cos podobnego w sensownym czasie, przyjmujac za pewnik, ze d3 to polaczenie linii juz na dobre.
odsylam ich do pdf'a d3 - w punckie dotyczacym matrycy fx (i platania sie w zeznaniach po co powstala) jest tez wymieniona koniecznosc istnienia wiekszej powierzchni, by zmiescic w przyszlosci wiecej pixeli. tak wiec niejako wprost przyznaja, ze maja w planach fx z duża iloscią pixli. historia cyfrakow nikona (seria d1) tez moze swiadczyc o tym, ze brak literki wynika z traktowania tej puchy jako przelomu i mozna sie spodziewac, ze rozejdzie sie na specjalizacje.
pucha jest ewidentnie slubno-paparazzowa i nie ma co plakac, ze nie ma iso50.
kup sobie tą mamije z resztą, bo jak wiadomo: "nie da ci tego ojciec, nie da ci tego matka, nie da ci tego nawet pelna klatka"![]()