Strona 73 z 332 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583123173 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 721 do 730 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmaciak Zobacz posta
    Oj, aż tak pesymistycznie zabrzmiałem?
    Nie ale to mnie skłoniło do szerszej refleksji . Przy czym ja bym jeszcze poczekał na gwóźdź do trumny Canona w postaci budżetowego FF-a. Bo mam wrażanie że przy wszystkich gigantycznych zaletach i przewagach D3 nie należy on do sprzętów zbytnio tanich. Zwłaszcza, że jak się poogląda te zdjęcia z D3 to nie widać jakiejś druzgocącej przewagi nad 5D - szczególnie jeśli chodzi o oddanie detali. Dla mnie prawdziwym przełomem byłoby D300 z FF i w cenie D300. Nie wiem jakie są plany Nikona pod tym względem ale być może tym byliby w stanie na prawdę mocno zamieszać na rynku. Tak jak zrobił to kilka lat temu canon.
    Co do następcy 5D to mam swoją teorię na ten temat ale nie będę może zaśmiecał tego wątku.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 12-09-2007 o 17:44
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Kolekcjoner, mysle ze wystarczy ze na wiosne wyjdzie Nikon D90 za 3k PLN, cena D200 spadnie ponizej 4k i to bedzie zdecydowanie wiekszy problem dla Canona niz D3+D300 razem wziete. Co do kuriozalnej przewagi Canona w ostatnich latach tez bylbym ostrozny, bo tak jak juz wczesniej wspominalem, z moich obserwacji wynika, ze tam gdzie pojawiaja sie ludzie z lustrami (wakacje, wesela, ewenty) to 90% posiada body Nikona.

Pozdrawiam

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Kolekcjoner - zasmiec - jestem bardzo ciekaw Twojej teorii na temat nastepcy 5d - a w gruncie rzeczy nie jest to wielki offtop (a przynajmniej jest w granicach dopuszczlanego offtopa...chyba, ze na CB kryteria sa ostrzejsze niz na czarnym )

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Co do kuriozalnej przewagi Canona w ostatnich latach tez bylbym ostrozny, bo tak jak juz wczesniej wspominalem, z moich obserwacji wynika, ze tam gdzie pojawiaja sie ludzie z lustrami (wakacje, wesela, ewenty) to 90% posiada body Nikona.

Pozdrawiam
    polski rynek jest kompletnie nie reprezentatywny to raz. to, ze obiektywnie canon w sprzedazy przewagi nie ma to dwa (znane udzialy w rynku: odpowiednio 42 nikona i 38 canona). to, ze canon mial kuriozalną przewage na polkach, ktore najbardziej nas - forumowych onanistow sprzetowych - interesuja to trzy

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto
    Bańska Bystrzyca, Słowacja

Domyślnie

A pozostałe 10% to Minolta. Sprawdzone empirycznie
    Wczoraj na Apple RoadShow w Katowicach była prezentacja D300 D3 i stałki 300/2,0 jeśli dobrze pamiętam. Coś pięknego i niesamowicie ciężkiego. Dbałość o każdy szczegół i komfort używania.
    Szkoda tylko, że Kanon zaprzepaszcza takie okazje do prezentowania swoich cacek...

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Co do kuriozalnej przewagi Canona w ostatnich latach tez bylbym ostrozny, bo tak jak juz wczesniej wspominalem, z moich obserwacji wynika, ze tam gdzie pojawiaja sie ludzie z lustrami (wakacje, wesela, ewenty) to 90% posiada body Nikona.
    Pozdrawiam
    To nie wiem gdzie Ty bywasz ale jak bylem na Tall Ships Races to zaskoczyla mnie wlasnie olbrzymia ilosc dslr Canona. Nie ukrywam ze sporo tez bylo Nikonow ale canonow szczegolnie z kitem zatrzesienie.

Zreszta nie ma co ukrywac Nikon ma duza przewage w Polsce przynajmniej jesli chodzi o rozpoznawalnosc marki. Bardzo czesto spotkalem sie ze stwierdzeniem ze robi najlepsze aparty w ustach osob ktore sie na tym nie znaly. Nikona widac na targach foto, w TV (chociaz ostatnio canon zrobil nawet reklame 400d - wow co za rzut na tasme), sponsoruje konkursy (w tym bardzo mocno rozreklamowany konkurs NG). Nie ma bata musi sie to przekladac na ilosc sprzedanych dSLR szczegolnie ze te najnizsze modele sa stosunkowo tanie i jest ich calkiem spory wybor. A jakosc produkowanych zdjec ... no coz duzo lepsza niz kazdego kompakta i nieznacznie rozniaca sie dla zwyklego smiertelnika od canonowskiej.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    A jakosc produkowanych zdjec ... no coz duzo lepsza niz kazdego kompakta i nieznacznie rozniaca sie dla zwyklego smiertelnika od canonowskiej.
    a w ktorą strone sie rozniaca? bo na dobrą sprawe w przytlaczającej wiekszosci sytuacji zdieciowych "zwyklych smiertelnikow" iso400 to max co jest potrzebne - a w tym przedziale przewaga canona jest zadna (nie mowie o gornym segmencie z ff).
    wiekszosc smiertelnikow nie ma pojecia o lapaniu swiatla zastanego, wiec tam, gdzie ty bys uzyl maksymalnego otworu i iso1000 oni po prostu otworzą lampę i bea jechac na tym iso200 i 5,6. Ci zas, co maja pojecie do czego wysokie iso sluzy, ale go nie potrzebuja, czesto swiadomie wybiorą nikona (ba - na czarnym forum sa przypadki przesiadki z 30d na d200 ze wzgledu na jakosc obrazu wlasnie).

jak juz pewnie pare lat temu Czornyj napisal: w gruncie rzeczy te zabawki niewiele sie od siebie roznia. ale wystarczy pojsc do MM i wziac lezace obok siebie 350d i d70 (czy tez teraz 400d i d80) do reki, by wiedziec, skad taka przewaga nikona wsrod ludzi nie bardzo interesujacych sie matrycologią.

edit: akustuk - miales racje - to jednak silniejsze niz wszystko jest
    Ostatnio edytowane przez bukowy dziad ; 12-09-2007 o 18:25

Bywalec Awatar mruczek
    Miasto
    Bańska Bystrzyca, Słowacja

Domyślnie

Swego czasu kupowałem FotoKurier (1999-2001) w jednym z artykułów był opis jakiegoś tam nikona i odwołanie do kanona. Z pamięci zacytuję słowa M.Górko, autora tekstu,: jeśli coś ma dużo programów to jest albo pralka albo kanon.

Tak, polski rynek, jak każdy inny, nie jest reprezentatywny. Wielu znajomym canon kojarzy się z casio. Cóż, jak się robi drukarki, xera, aparaty i inne, to co sie potem dziwić, że Nikon lansuje się jako firma FOTOGRAFICZNA, a canon jako casio...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bukowy dziad Zobacz posta
    (ba - na czarnym forum sa przypadki przesiadki z 30d na d200 ze wzgledu na jakosc obrazu wlasnie).
    Wiesz co przypadki moga byc rozne, niektore da sie nawet leczyc. Kurcze, ze wzgledu na wszystko mozna wybrac D200, ale nie ze wzgledu na jakosc obrazu (chyba ze mowisz o jakosci szkiel, ktore ten obraz generuja)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez mruczek Zobacz posta
    M.Górko, autora tekstu,: jeśli coś ma dużo programów to jest albo pralka albo kanon.
    Ale jak to sie ma do tego, ze to Nikon obecnie wyglada jak urzadzenie typu 9in1?
    Poza tym cos przesadziles, z tym Canon->Casio, nigdy w zyciu sie nie spotkalem z taka opinia, nawet od fanatycznych Nikoniarzy.
    Ostatnio edytowane przez arra ; 12-09-2007 o 18:41 Powód: Automerged Doublepost

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Dopiero zaczyna

Domyślnie

. Kurcze, ze wzgledu na wszystko mozna wybrac D200, ale nie ze wzgledu na jakosc obrazu (chyba ze mowisz o jakosci szkiel, ktore ten obraz generuja)
    pozwolisz, ze nie podejme tematu, a jedynie odesle do archiwum czarnego forum? warto tez przejrzec forumową galerie, gdzie znajduje sie zaskakujaco sporo zdiec z d200, ktorych jakosci technicznej nic zarzucic nie mozna.

wiem, ze jesli ktos przez pojecie "jakosc obrazu" rozumie tylko "szumy i poziom detalu na wysokich czulosciach" to nijak takiego wyboru (30d-->d200) nie zrozumie, ale zapewniam, ze sa osoby, dla ktorych pojecie "jakosc obrazu" ma troche szersze znaczenie
    z mojej strony koniec offtopa - moze wrocimy do podniecania sie najnowszymi samplami?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Ale jak to sie ma do tego, ze to Nikon obecnie wyglada jak urzadzenie typu 9in1?
    Poza tym cos przesadziles, z tym Canon->Casio, nigdy w zyciu sie nie spotkalem z taka opinia, nawet od fanatycznych Nikoniarzy.
    ja tyz nie mowiac szczerze to poza wiadomym przyciskiem canon nigdy nie kojarzyl mi sie z nadmiarem pokretel i udziwnien. co innego minolta - tam to nawet do analoga kolezanki podchodzilem jak do jeza nie wiedzac za co sie zlapac
    Ostatnio edytowane przez bukowy dziad ; 12-09-2007 o 18:51 Powód: Automerged Doublepost

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

jak juz pewnie pare lat temu Czornyj napisal: w gruncie rzeczy te zabawki niewiele sie od siebie roznia. ale wystarczy pojsc do MM i wziac lezace obok siebie 350d i d70 (czy tez teraz 400d i d80) do reki, by wiedziec, skad taka przewaga nikona wsrod ludzi nie bardzo interesujacych sie matrycologią.
    nie no... Canon w Polsce spi kompletnie i zlewa cos takiego, co sie okresla terminem marketing. a Nikon akurat sie mocno stara. wystarczy pojsc do "Nie dla idiotow" czy FotoJoke'a i zobaczyc jaka gablotka jest wyeksponowana i jakie foldery leza na stojaku...

no dobra... ale pomijajac Sonolte to chodzilo mi o Nikona wlasnie

a co do porownania D70/D80 z trabantami... to powyzej to sa pomowienia "wrogow naszej socjalistycznej ojczyzny". bez watpienia 15-letnie dziewczeta z malenkimi raczkami wybiora ktoregos trabanta, podobnie matki dzieci idacych do komunii. Nikon moze co najwyzej celowac w innych nabywcow (uscislajac: to jest joke, dla tych co pamietaja "Towarzysz Chruszczow zajal zaszczytne drugie miejsce. Kennedy byl przedostatni" albo niesmiertelne Radio Eriewań)

edit: akustuk - miales racje - to jednak silniejsze niz wszystko jest
    8)
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 12-09-2007 o 19:07
    www albo tez flickr

Strona 73 z 332 PierwszyPierwszy ... 2363717273747583123173 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów