Strona 60 z 332 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270110160 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 591 do 600 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bartosz Zobacz posta
    Witaj,
    Sony chyba ma "14 bit A/D converter" a nie 14 bitowego Rawa. To jest zasadnicza różnica.
    Pentax ma "22 bit A/D converter" a RAW jest 12 bitowy.

pzdr
    Bartek
    A skad masz to info?
    Ja np. znalazlem w specyfikacji:
    Sony DSC-R1
    REC FORMAT JPEG, RAW (14-bit)

PS. Plik RAW z R1 ma 20MB.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Początki nałogu

Domyślnie

co by nie pisać to ja zacząłem sie poważnie zastanawiać nad przesiadką na D300 z mojego 20D... W sumie od dawna podobają mi się nikonowe kolory, zwłaszcza po zabawie D2Xs i większa niż w Canonie pojemność tonalna matrycy, ze o ergonomii korpusów i systemie sterowania błyskiem nie wspomne...

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Teo Zobacz posta
    co by nie pisać to ja zacząłem sie poważnie zastanawiać nad przesiadką na D300 z mojego 20D... W sumie od dawna podobają mi się nikonowe kolory, zwłaszcza po zabawie D2Xs i większa niż w Canonie pojemność tonalna matrycy, ze o ergonomii korpusów i systemie sterowania błyskiem nie wspomne...
    większa niż w canonie rozpiętość tonalna? w d2x? obawiam się, że za mało bawiłeś się d2x.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    większa niż w canonie rozpiętość tonalna? w d2x? obawiam się, że za mało bawiłeś się d2x.
    Obawiam się że kolega to w ogóle Nikony zna z legend .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

owszem, akurat bawiłem się i to sporo porównuje oczywiście z moim 20D - wiem, że to sprzęty z innych półek - ale jednak szczegółów w cieniach więcej było na zdjęciach z Nikona. Zresztą potwierdza to też mój kumpel - jego ojciec pracuje D200 i D2Xs, a on 20D i 30D...wnioski te same.

sv
    Guest

Domyślnie

owszem, akurat bawiłem się i to sporo porównuje oczywiście z moim 20D - wiem, że to sprzęty z innych półek - ale jednak szczegółów w cieniach więcej było na zdjęciach z Nikona. Zresztą potwierdza to też mój kumpel - jego ojciec pracuje D200 i D2Xs, a on 20D i 30D...wnioski te same.

to ja musiałem mieć innego d2x i innego d200, a ojcu kumpla :-) poradz zeby sobie sprawił 1d mk III ; dopiero wtedy zobaczy co na prawde może dobra matryca
    Ostatnio edytowane przez sv ; 30-08-2007 o 15:24

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

wedle informacji dostępnych w sieci, zwłaszcza testów zarówno D2x jak i D200 mają mniejszą rozpiętość tonalną od 20D/30D. O detalach w cieniach nawet nie wspominam, bo poziom szumów w takim D2x jest dla mnie po prostu zbyt widoczny. Detali w cieniach nie ma

http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS30D/page21.asp
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Początki nałogu

Domyślnie

to interesujące, bo w wielkopolskim okręgu Związku Polskich Fotografów Przyrody D2Xs ma bardzo wysokie notowania...ze względu na rozpiętość tonalną i kolory właśnie....

sv
    Guest

Domyślnie

to interesujące, bo w wielkopolskim okręgu Związku Polskich Fotografów Przyrody D2Xs ma bardzo wysokie notowania...ze względu na rozpiętość tonalną i kolory właśnie....
    to faktycznie bardzo ciekawe. gdzie ci ludzie mają oczy?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Mam wrażenie że kolega Teo w dużym stopniu mówi o gustach, a nie o rzeczywistych rzetelnych porównaniach. Zwłaszcza że puszki Nikona bardzo różnią się obrazowaniem szczególnie D200 i D2X - co nie jest nicznym dziwnym, bo mają różne matryce. Wrzucanie ich do jednego worka to dość spore nieporozumienie. A to że ktoś tam czegoś używa i na ogół to chwali. To raczej normalne. Pytanie zasadnicze czy ma porównanie?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 60 z 332 PierwszyPierwszy ... 1050585960616270110160 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów