Strona 45 z 332 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595145 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scooter Zobacz posta
    No to gadanie jak w sejmie: wiem ale nie powiem, mam ale nie pokażę
    Nie uwierzę dopóki nie zobaczę ....
    Wdepnij czasami na sąsiednie forum. Może ktoś jakieś fotki przemycił i zamieści ale boję się że admin zaraz by je zdjął.

Uzależniony

Domyślnie

Gdyby się bali pokazywać zdjęcia to by ludziom ich do domu nie dali. Pewnie niedługo ktoś nie wytrzyma i się zaroi na forach od sampli

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    Gdyby się bali pokazywać zdjęcia to by ludziom ich do domu nie dali. Pewnie niedługo ktoś nie wytrzyma i się zaroi na forach od sampli
    Ale oni zdjęć nie dawali robić na własnych kartach. Mieli swoje SanDiski, cykali wszyscy a później na stanowisko komputerowe przez czytnik były przenoszone.
    Wiem, wiem.. zaraz zrodzi sie legenda że to wszystko było ukartowane, zamieniali karty i po drodze wsadzali do innego kompa gdzie wstępnie fotki obrabiali przed pokazywaniem publice

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Wiem, wiem.. zaraz zrodzi sie legenda że to wszystko było ukartowane, zamieniali karty i po drodze wsadzali do innego kompa gdzie wstępnie fotki obrabiali przed pokazywaniem publice
    legenda nie legenda, ale pytanie o sens i logike. jak jest cos porzadne, to chyba wartoby to wypuscic w swiat i pokazac, zwlaszcza, ze korpus ma byc do kupienia dopiero za dobre 3 miesiace a w tym czasie klient moze sie rozmyslic i kupic cos u konkurencji (nie, nie mam tu na mysli 40D )

chrzakanie bierze sie stad, ze identyczny numer byl z D200 - tez pelna sciema, prezentacja, zero wynoszonych zdjec, a po kilku miesiach korpus w sklepach i... i te wysokie czulosci jakby nie do konca.

oby teraz bylo lepiej, bo jak bedziecie robic foty teraz, jak juz nie jest prawda, ze "nikt nie potrzebuje czulosci powyzej ISO 400" (muflon, rob ta liste!) 8)
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    legenda nie legenda, ale pytanie o sens i logike. jak jest cos porzadne, to chyba wartoby to wypuscic w swiat i pokazac, zwlaszcza, ze korpus ma byc do kupienia dopiero za dobre 3 miesiace a w tym czasie klient moze sie rozmyslic i kupic cos u konkurencji...
    Gdyby producent miał do czynienia z poważnym klientem, a nie ze stadem nawiedzonych fanów, to po prostu zostałby w tej sali sam ze swoimi przedprodukcyjnymi zabawkami. Nie można być trochę w ciąży. Albo ma się egzemplarze produkcyjne czegoś tam i wówczas robi się pokaz, albo ma się prototypy i wówczas pokazu się nie robi, bo to są kpiny z publiczności. Taka jest gorzka prawda i odnosi się ona nie tylko do Nikona, ale w tym konkretnym przypadku do Nikona przede wszystkim!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ja spodziewam że nowe matryce Cmos Nikona/Sony będą co do szumów na identycznym albo bardzo zbliżonym poziomie jak Canona. To jest dość standardowa rechnologia opracowana zresztą już na wszystkie możliwe strony.
    Co do szumów w D300 spodziewam się, że będą na identycznym poziomie jak w 40D (piksele niemal tego samego rozmiaru 5.4 - 5.7). Być może Nikon dał jakieś dodatkowe odszumianie.
    Co do szumów w D3 będzie bardzo podobnie jak w 5D znów bardzo podobny rozmiar pikseli (tu lekki bonus ma Nikon). Być może w D3 będzie ciut lepiej, bo w końcu matryca w 5D jest już dość "stara" jak na cyfrę.
    To że dali takie wysokie iso to po prostu miły dodatek, który w Canonie mógłby być tylko jak zwykle nasza "wspaniała" firma lubi sobie coś wyciąć, .... a bo tak.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 26-08-2007 o 00:24
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mathom Zobacz posta
    A co z całą frajdą robienia zdjęć lustrzanką ?
    Ja chce robic zdjecia, a nie robic zdjecia lustrzanka.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Klosiu Zobacz posta
    Zamiast kogos obrazac i kazac komus sie doksztalcac moze nastepnym razem poprostu zamilknac i nauczyc sie nieco pokory.
    Jest jedno male "ale". Jeszcze nikt nie widzial zdjec z tego super D3

Pokora pokorą. Troche zle chyba przekazalem moje intencje w tamtym watku a i cytaty wyciales dosc subiektywnie Nie chodzilo mi o udowadnianie tego, ze Nikon nie moze zrobic puszki z FF. Co jak co, ale ja jestem zwolennikiem teorii "wszystko sie da".

Chcialem tylko wskazac na to, ze to co zrobiono na tym bagnecie to mocno wyciety Kodak nie majacy pewnych istotnych elementow matrycy, ktore sa odpowiedzialne za problemy z telecentrycznoscia. Jedno im to ulatwilo, ale przelozylo sie tak i siak na jakosc obrazu jaka ta puszka generowala.

Generalnie z tej puszki i zapowiedzi Nikona usilnie wciskajacych ze FF jest do niczego i DX to przyszlosc przy tym jakie sukcesy Canon mial ze swoimi FF powstawal duzy znak zapytnania czemu nie chca tego FF.

Jednym z prostych wnioskow jakie mozna wysnuc (i wiele osob tak robilo) byly problemy techniczne, ktore uniemozliwiaja im zrobienie pelnowartosciowej puszki FF. Nikon sam swoimi krokami udowadnial, ze cos musi byc glebiej na rzeczy ta swoja niechecia do klatki pelnej pixeli

Telecentrycznosc na dotychczasowych ich szklach z nowego FF niedlugo bedzie mozna zobaczyc w galeriach w roznych miejscach sieci. Sadzac po ilosci funkcji, to z D3 moze byc podobnie jak z D200. Super puszka a w puszce cos co dosc przecietne zdjecia produkuje Choc liczac wielkosc piksela w granicach normalnych czulosci nie powinno byc duzego problemu z szumami.

Liczac jednak jakie sztuczki programowe na latanie fot obecnie Nikon upychal nie zdziwie sie jak tam obok blurowania zdjec na iso 25600 bedzie tez programowa likwidacja winetowania

Cytat Zamieszczone przez sniper88 Zobacz posta
    Moje pytanie nie mialo byc temamtem jakiejs prowokacji
    Pytam sie, bo dosc czesto slyszalem na tym forum, ze nikon bedzie musial stworzyc nowy bagnet zeby moc miec FF, a jak sie okazalo FF juz maja (beda mieli), a bagnet dalej ten sam
    Wiesz. Kiedys ziemia byla plaska i nie dalo sie latac. Teraz sie da i nic dookola nie zostalo zmienione

Technologia idzie do przodu. Teraz juz maja takie cuda ze mozna troche ta niedorobiona matryce poprawic programowo. Odszumianie, czy raczej blurowanie to jeden z przykladow. Mozna duzo podgonic i nikt nie musi o niczym wiedziec Poza tym sa juz techniki omijania problemow telecentrycznosci. Soczewki nieco przesuniete ku srodkowi matrycy na brzegach to jedna z metod. Nikon sie tym nie chwali, ale nie znaczy ze czegos takiego tam nie ma.

Gadu gadu o technikaliach, ale trzeba narazie poczekac na to co z tej matrycy wychodzi. Gdybac sobie mozemy, ale imho to szkoda na to czasu.

Cytat Zamieszczone przez snowboarder Zobacz posta
    Swoja droga czy myslisz, ze Canon na serio moze cos poprawic w design 5D II teraz po tych premierach Nikona?
    Canon ostatnio dziwnie gra. Z jednej strony fajne puszki i foty z nich ok, z drugiej ciagle czegos brakuje mimo ze dalo sie by to dac, jest tanie i proste do zrobienia, konkurencja to ma...

Body na magnezowe nie zmienia, ale np dodanie dodatkowych uszczelnien, albo uzycie lepszego LCd powinno byc latwe...
    Przeciez Canony od dawna maja stopy magnezu w dslr'ach

Nie popadajmy w paranoje pedzona ulotkami pelnymi marketingowych bzdur. Nawet jesli Nikon ma wiecej magnezu to i tak puszki beda tak samo solidne jak te od Canona, tutaj nie ma co zmieniac. Napisze ponownie, nie o takie uaktualnienia chodzi wiekszosci pstrykaczy.

Z kolei jesli 5D II bedzie za dobry, to 1Ds MkIII musi potaniec i to sporo.
    Powinien. Canon ma tam tyle starej i sprawdzonej technologii, ze te 8 klockow spokojnie moga zmniejszyc kilkadziesiat procent dalej wychodzac na swoje odpowiednio duzo.

Tak czy inaczej Canon ma zagwostke :-)
    Chyba warto poczekac i zobaczyc to 5D II.
    Moim zdaniem to Canon przestal by walic ... (chyba nie napisze w co) i nie obcinal specjalnie funkcjonalnosci swoich produktow. Takimi *******ami jak niemozliwosc ustawienia ostrosci w live view w puszce za 4.5k$ z procesorem z kompakta ktory taka mozliwosc posiada udowadniaja, ze klientow maja gleboko w... Nikt mi nie wcisnie, ze technicznie nie mogli tego zrobic. Tutaj ewidentnie wylaza syfy marketingu Canona.

Imho produkt dobry od doskonalego mozna poznac po dbalosci o szczegoly. Jak sie cos robi to powinno byc to od poczatku do konca wykonane uczciwie a nie wycinane marketingowo i narzucajace sztuczne ograniczenia.

Tutaj nikonowi naleza sie duze brawa. Niezaleznie od tego co tam w srodku jest to "opakowania" maja dopracowane i nie mozna zarzucic, ze nie da sie ustawic ostrosci. Matryce predzej czy pozniej dopracuja, a puszki maja juz swietne.

Ja tam sie po cichu modle, zeby sample z tych Nikonow byly rewelacyjne. Canon po ostatnich paru latach dojenia klientow to powinien chyba juz dostac takiego kopa, zeby smak podeszwy poczul w ustach Narazie niestety to tylko lekkie klepanie jest i mamy to co mamy Nie zebym narzekal. Nie jest zle. Ale widzac co mozna by jeszcze zrobic pozostaje niedosyt.

Ja tam sie ciesze z nowych Nikonow. Jest jakis ruch na rynku w dobra strone. Jednak do pelnej oceny sytuacji nadal brakuje kilku fotek
    ...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth Zobacz posta
    Gdyby producent miał do czynienia z poważnym klientem, a nie ze stadem nawiedzonych fanów, to po prostu zostałby w tej sali sam ze swoimi przedprodukcyjnymi zabawkami. Nie można być trochę w ciąży. Albo ma się egzemplarze produkcyjne czegoś tam i wówczas robi się pokaz, albo ma się prototypy i wówczas pokazu się nie robi, bo to są kpiny z publiczności. Taka jest gorzka prawda i odnosi się ona nie tylko do Nikona, ale w tym konkretnym przypadku do Nikona przede wszystkim!
    Ja tu widzę po prostu nacisk z góry, nacisk marketingowy czy jakośtak to inaczej można nazwać. Nikon wreszcie chyba docenił sytuację jaka jest na rynku. Pokaz po prostu dla fanów marki którym po głowie chodzi zmiana systemu. Puste słowa przestały już dość dawno pomagać, trzeba było zrobić namacalny pokaz tego czego można się spodziewac po nowych puszkach. Odnośnie niemożliwości wynoszenia sampli to ja sądzę że jednak kilka osób strzeliło sobie fotki zarówno z D300 jak i D3 na własne karty. Pokaz wyglądał mniej więcej tak: najpierw sucha prezentacja - swoją drogą dobrze przeprowadzona, przeplatana uwagami publiki i humorem prowadzących a później to na co wszyscy czekali. Prezentujący: to teraz my sobie staniemy z boku a wy pomacajcie sobie puszki Macanie nie było prowadzone pod nadzorem, prezentujący odpowiadali tylko na szczegóły funkcjonalne. Ludzie latali z puszkami po całym pomieszczeniu. Jak widać każdy mógł wsadzić własną kartę na moment. Jednak chyba większość osób jest raczej rozsądna i wiadomo że jeśli miałbybyć z tego powodu dym to w pierwszej kolejności dostanie się prezentującym, a naprawdę to przesympatyczni ludzie więc po co im robić pod górkę. Po lataniu z puszkami był czas na przegląd tej radosnej twórczości fotograficznej na kompie. Oglądać możnabyło sample zarówno z D300 jak i D3. Z tego co prezentujący mówili w D300 niedopracowany był jeszcze tryb Live View, reszta juz gotowa, a D3 to praktycznie model już do tłuczenia.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Jest jedno male "ale". Jeszcze nikt nie widzial zdjec z tego super D3
    Jak to nie Wczoraj np, widziało tak na oko około 40 osób. Ba... macało, strzelało do tłumu seriami (tak, to ja tak robiłem. Nie mogłem się powstrzymać coby w tłum seryjki nie puścić) Patrzyłem sobie jak AF śledzi spacerujących po sali w półciemnościach. Był test porcelanowy, tzn. ogólnie był też poczęstunek, zupki, kanapki, napoje. Pod oknem stały porcelanowe filiżanki w które strzeliłem gdyż na niech było wszystko: światła, półcienie i cienie. Sample wyszły lepiej niż bym się tego spodziewał. Naprawdę byłem nastawiony sceptycznie do tych 'urban legends' o małych szumach. Widzę właśnie, że na forum N niektórzy troszkę przeginają w opisach, później będzie realny zakup i ludzie nie widzący tych fotek wcześniej mogą być zawiedzeni trochę, bo opisy były ach i och.
    Ostatnio edytowane przez roofman ; 26-08-2007 o 09:14 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

mnie zastanawiają te 3 dni od pokazania nowości przez Canona i "premierę" nowości Nikona.... myślę, że nikon przez te 3 doby w ogromnym pośpiechu skręcał te modele aby pokazać cokolwiek i przyćmić nowe aparaty Canona (no i nie ukrywajmy, że słabe nowości).... No i Nikon sprawdził się w tej zasadzie, że zapamiętuje się tylko ostatni news z całej ich serii.... przecież to nie jest przypadkowy okres tych trzech dni..... teraz Canon powinien coś pokazać aby mieć tą kropkę nad i.... poza tym, Canon pokazał aparat, pokazał sample i to jest w miarękompletna informacja na temat nowości w odróżnieniu od Nikona który każe nam na razie tylko wierzyć.... a z moją wiarą nie teges ostatnio
    mimo wszystko pozdrawiam wszystkich nikonowców bo zapewne i nim można zrobić świetne fotki.... olympusem, pentaxem i fuij pewnie też
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Strona 45 z 332 PierwszyPierwszy ... 3543444546475595145 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów