Strona 44 z 332 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494144 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 431 do 440 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Początki nałogu Awatar mathom
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez djtermoz Zobacz posta
    Sam mam dosyc dzwigania kilogramow sprzetu kiedy tylko chce cos pstryknac.
    A co z całą frajdą robienia zdjęć lustrzanką ?

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    [...]
    Ale to jest ficzer z gatunku bajerów, a nie istotnie niezbędnych dla profi zmian.
    Sam zobaczysz to ocenisz
    Podobnie jak 11 klatek na sekundę przy 5Mpx cropie i bez AF (lol)
    no jasne!
    1 klatka łapie AF, pozostałych producent nie gwarantuje. Jak chcesz wszystkie z AF to masz 9. Jak coś porusza się w płaszczyźnie tej samej odległości (góra-dół, lub boki) to te 11 się sprawdza. Jak coś zapitala w stronę aparatu to sprawdza się 9.
    Idę ochłonąć po tym macaniu puszek. D3 jak dla mnie to już w ogóle kosmos bo wcześniej nic jednocyfrowego w ręku mnie miałem

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez roofman Zobacz posta
    Że tak powiem moim zdaniem to właśnie przykład nieudanego wejścia na rynek CMOS co zaskutkowało przeniesieniem dalszych testów do obszaru labolatorium
    co do tego, ze g*ny CMOS w D2X wymusil dalsza prace laboratoryjna to nie mam watpliwosci. moje watpliwosci budzi tylko to, czy z tej pracy cos wyniklo. wstepne wrazenia mowia, ze tak i nie ma powodu temu nie wierzyc. mimo to, chcialbym sam zobaczyc przyklady z rzeczywistego egzemplarza aparatu, nie uzywanego pod nosem jakiegos pana bez karty pamieci, na ktora moznaby wynik zapisac.

Skoro CCD się w miarę sprawdzało to po co dalej ciągnąć niedopracowany CMOS na rynku konsumenckim? Był jeszcze po drodze jakiś model Nikona z CMOS?
    CCD musialo sie sprawdzac, jesli CMOS byl taki jak w D2X nazywajmy rzeczy po imieniu
    a to ze do D300 jest wlozona matryca CMOS wydaje sie swiadczyc o poprawie. bo wrzucajac cos na okrytym hanba poziomie Nikon by sobie strzelil w plecy. a na to sobie nie pozwoli.
    czyli, powinno byc OK, przynajmniej z D300. w przypadku D3 obowiazuja troche inne prawa, ale trudno przypuszczac, zeby dysponujac dobra technologia dla 12Mpix w cropie nie dalo sie zrobic co najmniej rownie dobrych 12Mpix w "klatce pelnej pikseli", prawda?
    www albo tez flickr

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

A krzyżowe w Canonie też działają do światła 5.6 ?
    no jasne!
    Ale obawiam się, że w MkIII przy 5.6 już nie jako krzyżowe, tylko jako "horyzontalne", krzyżowe są tylko do 2.8 oprócz cenralnego który jest krzyżowy do 4.

The center AF point is cross-type sensitive with an f/4 or wider lens while the other 18 manually-selectable AF points are cross-type sensitive when used with an f/2.8 or wider lens.

Aczkolwiek, mnie to osobiście wszystko jedno, ani jednego ani drugiego nie kupuję
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    co do tego, ze g*ny CMOS w D2X wymusil dalsza prace laboratoryjna to nie mam watpliwosci. moje watpliwosci budzi tylko to, czy z tej pracy cos wyniklo. wstepne wrazenia mowia, ze tak i nie ma powodu temu nie wierzyc. mimo to, chcialbym sam zobaczyc przyklady z rzeczywistego egzemplarza aparatu, nie uzywanego pod nosem jakiegos pana bez karty pamieci, na ktora moznaby wynik zapisac.
    Fotki sprawdzaliśmy na kompie, była możliwość zapisu na karty, zarówno z D3 jaki i D300 więc plotki o zablokowanej możliwości zapisu są nieaktualne. ISO 3200 z D300 wypadło coś jak około iso1600 może nawet iso1250 z 30D + brak kolorowych placków losowo porozrzucanych po kadrze. To było naprawdę przyjemne, drobne ziarenko. Wiem bo akurat z 30D miałem możliwość oglądać to iso. Dodać należy to że podczas pokazu były fatalne warunki oświetleniowe - światło to neony z reklamy Nikona + trochę światła wpadającego z korytarza do pomieszczenia zaadoptowanego do pokazu z rzutnika na ścianie.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

tmaciak, to jak to jest, że w 40D wszystkie 9 punktów jest krzyżowych od F5.6 a od F2.8 centralny ma polepszoną dokładność? Lepszy AF od jedynek
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

roofman to wrzuć fotki z d3 lub d300 !!!!

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

tmaciak, to jak to jest, że w 40D wszystkie 9 punktów jest krzyżowych od F5.6 a od F2.8 centralny ma polepszoną dokładność? Lepszy AF od jedynek
    Ja tylko zacytowałem specyfikację, za www.the-digital-picture.com jak zresztą widać.

Tudzież jeszcze:
    45-point TTL
    19 cross-type points, require F2.8 or faster lens *
    centre cross-type point requires F4.0 or faster lens
    26 assist points, require F5.6 or faster lens *
    TTL-AREA-SIR with a CMOS sensor
    AF working range: -1.0 to 18 EV (at 23°C, ISO 100)

http://www.northlight-images.co.uk/Canon_1DS_MkIII.html

Number of AF points: 45 (inside of ellipse area of focus screen); 19 high-precision cross-type points (require f2.8 or faster lens for cross-type coverage); 26 assists points (require f5.6 or faster lens)
    http://www.northlight-images.co.uk/Canon_1DS_MkIII.html

Canon has redesigned its auto focus system to include 19 cross-type sensors with sensitivity up to f/2.8, spread out across the AF area to better accommodate off-centre subjects. An additional 26 AF assist points are used to aid AF tracking for improved accuracy.

http://www.dpreview.com/news/0702/07...s1dmarkiii.asp

The 18 cross-type AF points other than the center AF point detect vertical lines at f/2.8 and horizontal lines at f/5.6. If the maximum aperture of the lens or lens/extender combination in use is f/2.8 or larger, high-precision, cross-type focusing is possible. Also, if the maximum aperture of the lens or lens/extender combination in use is f/5.6 or larger, horizontal-line sensitive AF is possible.
    http://www.robgalbraith.com/public_f...hite_Paper.pdf strona 18

Dziś miałem ciężki dzień, ale chyba nie aż tak...

Chciałbym przy tym zwrócić uwagę, że ani dla 40D ani dla D300 jeszcze tak szczegółowy diagram punktów AF nie został opublikowany (lub przynajmniej mi się nie udało znaleźć).
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scooter Zobacz posta
    roofman to wrzuć fotki z d3 lub d300 !!!!
    Nie mam Zastrzeżenie prowadzących pokaz: nie wrzucamy fotek w świat bo puszki są na etapie przedprodukcyjnym - szczególnie D300. D3 jest praktycznie gotowe do tłuczenia.

Uzależniony
    Miasto
    Koszalin i okolice

Domyślnie

No to gadanie jak w sejmie: wiem ale nie powiem, mam ale nie pokażę
    Nie uwierzę dopóki nie zobaczę ....

Strona 44 z 332 PierwszyPierwszy ... 3442434445465494144 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów