Strona 43 z 262 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393143 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 430 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

i pomyśleć, że kiedyś reporterzy mieli do dyspozycji maxymalnie ISO 1600 w reporterskim negatywie Fuij...
    i tak sobie myślę, że Nikonowskie ISO trzeba jakoś inaczej liczyć ..... zaczyna się od ISO 200.....
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

kombinujecie na czym świat stoi, żeby wyszło na wasze. Nikon zdaje sie osiągać poziom szumów identyczny z Canonem i trzeba się do tego przyzwyczaić. To chyba raczej normalna sytuacja? W tym momencie to Canon musi nadgonić, bo - jeśli nowe puszki Nikona faktycznie będą dawały świetny obraz - aktualnie oferuje niższą maksymalną czułość. Mam nadzieję, że to tylko kwestia strategii, a nie technicznych ograniczeń, i już niedługo pojawią się opcje rozszerzające czułość w Canonach.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

kuźwa ludzie..... wy wiecie o szumologii więcej niż wszyscy konstruktorzy razem wzięci... wy sobie lepiej przypomnijcie podstawowe zasady "poprawnej" kompozycji a potem świadomie od niej odchodźcie tworząc fajne obrazki.... jakie tu zaczyna się p********ie to się w głowie nie mieści już... przestaję ten wątek czytac bo nic mi to już nie da.... PaKa
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    kuźwa ludzie..... wy wiecie o szumologii więcej niż wszyscy konstruktorzy razem wzięci... wy sobie lepiej przypomnijcie podstawowe zasady "poprawnej" kompozycji
    W nadziei, że być może jeszcze zajrzysz...

0. Ty nie nerwujsa!
    1. Wyobraź sobie, że są tacy, co "trochę" o owej szumologii wiedzą
    2. Jeśli chcesz dzielić się doświadczeniami i wymieniać poglądy o kompozycji - zacnej i bardzo trudnej dziedzinie - myślę, że na pograniczu estetyki i sztuki - to ja nie będę Ci tam *** rzucał - nie moja broszka, a przy tym chętnie się czegoś ciekawego dowiem
    3. Zostaw nam naszą piaskownicę z szumami, my też chcemy się bawić

Paka!
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

A tak z praktyki, to kto w cholere uzywa ISO powyzej 1200 Ja przez cale zycie moze uzylem tego raz.... robiac testy 10D chyba jeszcze (o ile 10D ma w ogole cos powyzej...?)

Zapedzacie sie w kozi róg troche z tymi szumami i wysokimi wartosciami ISO. W 99,99% wypadków nikt tego nie uzywa, ale widze ze marketingowy "chłyt" bierze wszystkich
    Oj Panowie, Koledzy, Fotografowie....

A moze to ja juz chrzanie... ale czyt asie smisznie te dywagacje...

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek Zobacz posta
    A tak z praktyki, to kto w cholere uzywa ISO powyzej 1200 Ja przez cale zycie moze uzylem tego raz.... robiac testy 10D chyba jeszcze (o ile 10D ma w ogole cos powyzej...?)

Zapedzacie sie w kozi róg troche z tymi szumami i wysokimi wartosciami ISO. W 99,99% wypadków nikt tego nie uzywa, ale widze ze marketingowy "chłyt" bierze wszystkich

często używam 1600, a 3200 też się zdarza.

jeżeli nie muszę, to nie używam lampy błyskowej, a kościoły i sale weselne często są raczej ciemne:-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek Zobacz posta

Ja używam 1600 bardzo często, a i 3200 mi się zdarza. Także dla mnie to jest dość istotne. Choć w sumie to co mi daje pod tym względem 30D mi wystarcza. Po zmniejszeniu szum na iso3200 jest praktycznie niewidoczny. Zresztą to jak zwykle durna polityka marketingowa powoduje, że w 30-tce/40-tce nie ma iso 6400, bo spokojnie mogli je dać. Przynajmniej dla mnie .

EDIT: Sven - byłeś szybszy .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 27-08-2007 o 15:47
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Zresztą to jak zwykle durna polityka marketingowa powoduje, że w 30-tce/40-tce nie ma iso 6400, bo spokojnie mogli je dać. Przynajmniej dla mnie .
    .
    no dobra, ale realnie patrzac to czym sie rozni uzycie w puszce podbitego 6400 (czy tez 25600 ), od uzycia 3200 i niedoswietlenia o 1ev, a potem wyciagniecia tego 1 ev z rawa (odpowiednio - uzycia 6400 i wyciagniecia 2ev)?
    skoro to i tak programowe zwiekszanie czulosci, to chyba roznicy nie ma?

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bukowy dziad Zobacz posta
    no dobra, ale realnie patrzac to czym sie rozni uzycie w puszce podbitego 6400 (czy tez 25600 ), od uzycia 3200 i niedoswietlenia o 1ev, a potem wyciagniecia tego 1 ev z rawa (odpowiednio - uzycia 6400 i wyciagniecia 2ev)?
    skoro to i tak programowe zwiekszanie czulosci, to chyba roznicy nie ma?
    nie ma, ale jak jest napisane w reklamówce nikona, to się gawiedz może trochę popodniecać. podobnie jak przy premierze d200 nikon twierdził, że na nowym aku można zrobić całe mnóstwo zdjęć:-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    nie ma, ale jak jest napisane w reklamówce nikona, to się gawiedz może trochę popodniecać. podobnie jak przy premierze d200 nikon twierdził, że na nowym aku można zrobić całe mnóstwo zdjęć:-)
    heh - no cos w tym jest ja - nawet zdajac sobie w pelni sprawe, co to 25600 raczej oznacza (marketing), to jednak dalem sie poniesc i ciesze miche - a co - nie wolno?

natomiast musimy wziac pod uwage, ze to nie jest kompakt kierowany do mas (z pol roku temu juz byly kompakty z iso10000) i 99% odbiorcow d3 ta marketingowa papke umie przeisac - wiec to 25,6k iso pewnie w awaryjnych sytuiacjach bedzie do uzycia, a 6400 moze byc naprawde swietne ( i wszystkie relacje na to wskazuja).

co do d200 - juz na czarnym forum pisalem, ze o d200 dowiedzialem sie, jak przypoadkiem zobaczylem go stojacego na polce w MM. ech - bylem wtedy szczesliwym, niczego nieswiadomym ludziem co lubil porobic zdiecia. a potem zalogowalem sie na forum...

Strona 43 z 262 PierwszyPierwszy ... 3341424344455393143 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów