Strona 42 z 262 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292142 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 411 do 420 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Mieszany widok

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Jak dla mnie to te sample nie są czymś co by mnie szczególnie zachwyciło. Ot normalny szum z Cmos-a lekko zblurowany do tego banding jak licho i kolory jak w ruskim telewizorze. Myślę że ta puszka potrafi wyprodukować na pewno lepsze obrazy. Póki co tyle udało się znaleźć.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jak dla mnie to te sample nie są czymś co by mnie szczególnie zachwyciło. Ot normalny szum z Cmos-a lekko zblurowany do tego banding jak licho i kolory jak w ruskim telewizorze. Myślę że ta puszka potrafi wyprodukować na pewno lepsze obrazy. Póki co tyle udało się znaleźć.
    dokładnie; bez rewelacji; to już jest poziom szumu nie do zaakceptowania, choć z drugiej strony koledzy z zaprzyjaźnionego forum mają inną miarę akceptowalnego poziomu szumu (zwłaszcza, że szum z nikona podobno jest ładniejszy :-)

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

nie no fota przecież przyzwoita jest..... 6400 to już jest na prawde wysoko.... ja na razie dochodzę do 1600 z swpim 5d ale wyżej już nie (nie miałem takiej potrzeby, mam jasne szkła)... no ale poczekamy, zobaczymy.... ja tam myślę, że nie znajdzie się wielu już wtopionych w system Canona, którzy by chcieli zmienić go na Nikona.... ale jeśli już to chętnie skorzystam z okazji i popoluję na tanie eLki ;-)
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    nie no nie zauważyliście że ta twarz jest oświetlona jakimś silnym światłem? już palec tej Japonki jest jakby lepiej wydetalowany.... ja tam nie używam takich czułości ale jak ktoś chce to już ma ..... mój Svierdlovsk kończył się na 6400 właśnie a kodak t-max 3200 był moim ulubionym filmem
    Ostatnio edytowane przez zanussi ; 27-08-2007 o 08:32 Powód: Automerged Doublepost
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi Zobacz posta
    nie no fota przecież przyzwoita jest..... 6400 to już jest na prawde wysoko.... ja na razie dochodzę do 1600 z swpim 5d ale wyżej już nie (nie miałem takiej potrzeby, mam jasne szkła)... no ale poczekamy, zobaczymy
    Ja nie mowie ze jest tragicznie, bo i fotka nie jest najlepsza, i w koncu to 12 mpix, ale zeby od razu twierdzic ze jest o 1EV lepiej niz w 30D? Jak juz cos to o 2/3EV bo iso w 30D wynosi 4000, a po drugie trudno cos tu wogole porownac, bo szum w D300 jest i tak juz potraktowany redukcja kolorowych szumow (zostal jedynie w miare mono szum, za to dostalo sie kolorom) w przeciwienstwie do Canonowskich kolorowych smarkow, ktore jednak nie wplywaja negatywnie na detale i kolorystyke zdjecia.

Poczekamy na finalne sample i jakies sensowne porownanko.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

No jakby ta fotke zrobic czarno-biala, odszumic i wmowic, ze koles mial marynarke w prazki to bedzie niezle
    A powaznie, to mam nadzieje, ze to bedzie poprawiane w finalnej wersji aparatu, bo by to swiadczylo, ze jednak swiat zlazi na psy z jakoscia.

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BelYaal Zobacz posta
    No jakby ta fotke zrobic czarno-biala, odszumic i wmowic, ze koles mial marynarke w prazki to bedzie niezle
    Taak, z tym, że gość miał marynarke w prążki
    Zobacz kierunek prążków na rękawie.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cyborg Zobacz posta
    Taak, z tym, że gość miał marynarke w prążki
    nie znam sie na marynarkach, bo szczesliwie nie jestem krawaciarzem, ale...

poprzeczne prazki?

tak z innej beki: im wiecej ogladam ten przyklad tym bardziej mi sie wydaje, ze zostal pojechany redukcja szumu chromatycznego, a szum luminancji jest "z grubsza" nieruszony. skutkiem jest bardziej "onanistyczny" obraz, ktory glabom dostrzegajacym w zdjeciach tylko piksele w powiekszeniu 100% moze wydawac sie lepszy, bo ma mniej brzydkiego szumu, a potezny szum luminancji przykrywa daleko posunieta utrate szczegolow na skutek zmydlenia chromatycznego.

natomiast dla tych, ktorzy ogladaja zdjecia i widza na nich takze fotografowany obiekt i chocby jego kolory - sorry, ale to ISO 6400 sie do niczego nie nadaje. wyglada dobrze pod wzgledem szumow jak na ISO 6400, ale uzytecznosc tego mozna traktowac stricte awaryjnie - na wypadek, gdyby w zaden inny sposob nie dalo sie zdjecia zrobic. czyli praktycznie tak samo jak ISO H (3200) w 30D
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 27-08-2007 o 09:59
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    im wiecej ogladam ten przyklad tym bardziej mi sie wydaje, ze zostal pojechany redukcja szumu chromatycznego, a szum luminancji jest "z grubsza" nieruszony.
    [...]
    natomiast dla tych, ktorzy ogladaja zdjecia i widza na nich takze fotografowany obiekt i chocby jego kolory - sorry, ale to ISO 6400 sie do niczego nie nadaje. wyglada dobrze pod wzgledem szumow jak na ISO 6400, ale uzytecznosc tego mozna traktowac stricte awaryjnie - na wypadek, gdyby w zaden inny sposob nie dalo sie zdjecia zrobic. czyli praktycznie tak samo jak ISO H (3200) w 30D
    Ale za to ISO 3200 nie jest "awaryjny" w D300 - i to byłoby ciekawsze zobaczyć - jak mniemam...

A co do jechania po chrominancji - wiadomo nie od dziś, że tam można bezpieczniej wygładzać/odszumiać, bo ludzie (a nawet Canonowcy patrzący na zdjęcie z Nikona) tacy czujni w kolorach nie są z natury...
    A i szum B/W jest jak najbardziej naturalny, nie?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    tak z innej beki: im wiecej ogladam ten przyklad tym bardziej mi sie wydaje, ze zostal pojechany redukcja szumu chromatycznego, a szum luminancji jest "z grubsza" nieruszony. skutkiem jest bardziej "onanistyczny" obraz, ktory glabom dostrzegajacym w zdjeciach tylko piksele w powiekszeniu 100% moze wydawac sie lepszy, bo ma mniej brzydkiego szumu, a potezny szum luminancji przykrywa daleko posunieta utrate szczegolow na skutek zmydlenia chromatycznego.
    To samo pisalem wyzej.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    A i szum B/W jest jak najbardziej naturalny, nie?
    Szum wogole nie jest naturalny, chyba ze mowimy o doznaniach dzwiekowych siedzac nad jakims strumyczkiem...
    Ostatnio edytowane przez arra ; 27-08-2007 o 10:30 Powód: Automerged Doublepost

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Szum wogole nie jest naturalny, chyba ze mowimy o doznaniach dzwiekowych siedzac nad jakims strumyczkiem...
    E, no co Ty! Wyjedź z miasta w księżycową noc i pochodź po lesie - szumi jak cholera - i to przyjemnie szumi (mówię o wrażeniach wzrokowych i na trzeźwo). Przecież my też kwantowo widzimy, a ISO pręcików jest spore?

To z tym lasem to nie dowcip tylko próba oszukania NR w mózgu
    EOS - conditio sine Kwanon...

Strona 42 z 262 PierwszyPierwszy ... 3240414243445292142 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów