Może gdzieś w Japonii. To dziwny naród i lubi się tam takie wynalazki. Podobnie jak różowe Pentaxy.
Może gdzieś w Japonii. To dziwny naród i lubi się tam takie wynalazki. Podobnie jak różowe Pentaxy.
Yyyymm fakty:
- Samsung wchodzi w EVIL
- Sony wchodzi w EVIL
- Nikon wchodzi w EVIL
PEN sukcesu (sprzedaż) nie osiągnął i nie osiągnie z takim AF za takie pieniądze. GF1 z 20/1.7 to już co innego. Imho i Olek i Panas "przerysowali" strategię. Trzeba było na początku zrobić high-end (dla mnie obudowa PEN'a już tu się łapie), AF i szkła 12/25/50 i wtedy słusznie kasować ciężkie $$$ niby na początek. Właściwy target (nie oszukujmy się: świadomy użytkownik aps-c) doceniłby szkła, zrobił darmową reklamę w necie i wtedy (czyli teraz kiedy jest i Sony i Samsung i Nikon) spuściliby i z metalu i z ceny by dać masom co chcą, za mniejsze pieniądze.
A teraz sytuacja wygląda tak:
- na 12mm muszę czekać rok,
- PL45 to pomyłka cenowa
- 9-18 to pomyłka cenowa
- 7-14 to drugi lens po Nikkorze 14-24, który wyznacza nową jakość w UWA
- brak portretówki (40-50/2.0)
- 14/2.8 za wąskie, za ciemne
Więc sukcesu w sprzedaży PEN nie zrobił, ale jego pojawienie można czytać jako sukces:
Teraz w walce (Samsung postawił jasno sprawę) z aps-c został im tylko rozmiar, czyli marne szanse na low light primes. Szkła pod aps-c będą musiały być większe co jasno pokazuje Sony.Zamieszczone przez IR
Mogli puścić na początku kita, 12/2.8, 20/1.7 i mZD50/2 i teraz by mieli święty spokój.
Imho nie wykorzystali szansy.
z wszystkim sie ogolnie zgadzam, bo w trakcie premiery Olek wyposcil sprzet low-end w cenie high-end, to nie moglo gwarantowac powodzenia
ja mysle ze Nikon i Canon wstrzymuja sie z wejsciem w Evil badajac rynek bo jestem pewny ze ktoras firma wyposci Evila FF
wtedy wszystkie cropy znow beda umierac smiercia naturalna - a argument co do wielkosci sprzetu? zaden argument, o 4/3 i cropach tez sie pare lat temu mowilo ze lepszy bo mniejszy, rzeczywistosc zweryfikowala wszystko,
jak ktos chce sprzet do kieszeni ta sa kompakty
swoja droga, czekam na jakiś fajny kompakt z FF i szkiełkiem pokroju 35/2,8, albo szerszym![]()
5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto
Nie, czasami prowokuję by sprawdzić co po niektórych. Jest śmiesznie
To jest fakt.
Ten aparat już jest i nazywa się Leica M9. Serio, nie mam żadnych wątpliwości, że tą firmą będzie Sony.
LX3 czy S90, reszta to imho dno. Jest jeszcze nowy Samsung 24-70 f/1.8-f/2.4 - ciekawe jakie ma opcje odnośnie NR/NR long i ostrości w jotpegu.
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 26-02-2010 o 22:25
Zalezy do czego.
Cala idea kompaktowosci m4/3 i podobnych bierze w leb gdy kupujemy zoomy. Jedynie olek troche sie postaral i w zoomach dodal opcje skladania, ale taki gh1 z 14-45 nie jest dla mnie istotnie mniejszy od 550d z 18-55.
Zakochalbym sie w m4/3 gdyby byly dostepne jasne, rozsadne cenowo, stalki. Narazie mamy jedna, panas 20/1.7. Olympus po swoich szklach pokazuje gdzie widzi swoj target, ich 17/2.8 jest szmelcem.
Jak ktos zrobi evila FF w cenie ponizej 2000$ to sie skusze, szkla kupie voightlandera.
Acha.... to wątek o nowościach Nikona.
Jeśli Nikon da w evil'ute maciupkie matryce to wróże im podobną "popularność" jak olkowi. Dlatego niezbyt wierzę, że wpakują się na własne życzenie w taką qpę.
Cały problem polega na tym, że obecnie tematem tym się zajmują albo firmy, które delikatnie rzecz ujmując w foto nigdy nie miały mocnej pozycji albo firmy które w ogóle z fotografią nie były związane.
Według mnie sprawa wygląda bardzo prosto. To musi być kompletny system lub należeć do systemu. Tylko wtedy ludzie będą traktować takie wynalazki poważnie. Gdyby Nikon zrobił evil'a całkowicie kompatybilnego z bagnetem F to możemy mieć pewność iż będzie się równie dobrze sprzedawał jak ich reszta sprzętu dslr - bo nie będzie to alternatywa tylko w pełni używalny/* sprzęt.
I dopóki tak się nie stanie to szkoda bicia piany o tym co olek, panasonic czy inny samsung musi zrobić żeby ludzie to chcieli kupować. Że nie wspomnę już o tym jak zerowe szanse mają te firmy na przebicie się ze swoimi wynalazkami wśród zawodowców.
/* - oczywiście dochodzą jeszcze "drobiazgi" jak normalny AF i wizjer.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner