Strona 277 z 332 PierwszyPierwszy ... 177227267275276277278279287327 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 761 do 2 770 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    ograniczenie skali ostrości ma sens, bo przyspiesza pracę AF - to szkło do reporterki, nie makro
    EOS - conditio sine Kwanon...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Ja nie wiem co wy tak z tym skrzypieniem... ani w 30D, ani w 40D nic mi nie skrzypi.
    Skrzypi w obu - zawodowo . Nie mam mocnego uchwytu ale jak się ściśnie to nie ma siły - skrzypi . Skrzypi też pięknie w 5DmkII . Bezapelacyjnie 7D to inna liga - na szczęście nie tylko w kwestii klapki .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Skrzypi w obu - zawodowo . Nie mam mocnego uchwytu ale jak się ściśnie to nie ma siły - skrzypi . Skrzypi też pięknie w 5DmkII . Bezapelacyjnie 7D to inna liga - na szczęście nie tylko w kwestii klapki .
    Tzn. nie chodzi o skrzypienie klapki od karty pamięci podczas jej otwierania i zamykania, tylko podczas ściskania uchwytu?
    W sumie w żadnej z tych sytuacji u mnie nic się nie dzieje, sprawdziłem kilka razy... Może moja 40stka to też inna liga?
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    W sumie w żadnej z tych sytuacji u mnie nic się nie dzieje, sprawdziłem kilka razy... Może moja 40stka to też inna liga?
    Może. W moim 30D i 40D w obu skrzypi - ale zdjęcia robią ;-).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    hm... coś mi mówi, że Ty nie pisałeś o zmianie minimalnej odległości ostrzenia w tych dwóch szkłach?
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    hm... coś mi mówi, że Ty nie pisałeś o zmianie minimalnej odległości ostrzenia w tych dwóch szkłach?
    Nie Miałem na myśli, że nowy obiektyw ma przy minimalnej odległości ostrzenia (zdaje się takiej samej w obu wersjach) faktyczną ogniskową znacznie krótszą od poprzednika.
    Jacek_Z pisał, że pomierzyli to u siebie na forum dokładnie - ale myślę, że ten podlinkowany obrazek (który sam jest linkiem do dyskusji na DPR) ilustruje problem bardzo dobitnie - nie chciałbym, żeby "innym producentom" spodobało się proponowanie takich kompromisów użytkownikom...

Domyślnie

Jest jeden aspekt pozytywny dla nowego nikkora. Na swoich minimalnych 140 cm daje bardzo ostre obrazy. Stary miał odległość minimum 150 cm, ale wtedy rysował najsłabiej. Szczególnie po bokach.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Stary miał odległość minimum 150 cm, ale wtedy rysował najsłabiej. Szczególnie po bokach.
    Zawsze mnie ciekawią takie wypowiedzi (ogólnie) w kontekście tego jakie zachwyty były nad tym szkłem - jak to bił na głowę odpowiednika Canona. Tego oczywiście nie kieruję do Ciebie Jacku, bo pewnie tego nie pisałeś ale pisali inni. Jest to mimo wszystko z psychologicznego punktu widzenia bardzo interesujące zjawisko .
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Jest to mimo wszystko z psychologicznego punktu widzenia bardzo interesujące zjawisko .
    Na forum DPR ktoś nawet proponuje:
    How about a little cropping? If you are shooting wide open the new one appears sharper across the whole frame.
    Jest to jakiś sposób, mniej więcej taki jak w Mk III ustawianie nagrywania na drugą kartę dużych JPG z maksymalną jakością i ostrością, żeby móc ocenić trafienie AF...
    Da się, ale dlaczego?
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 14-12-2009 o 10:18

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Da się, ale dlaczego?
    Myślę, że min. dlatego że świat pędzi do przodu jak zwariowany i producenci chcąc temu sprostać muszą szukać oszczędności.
    Kapitan Wagner

Strona 277 z 332 PierwszyPierwszy ... 177227267275276277278279287327 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów