W sumie to bardziej ciekawią mnie pozostałe nowości, które mają zostać zaprezentowane w czwartek
W sumie to bardziej ciekawią mnie pozostałe nowości, które mają zostać zaprezentowane w czwartek
mnie też. Ale te co wymieniają - nie. 18-200 miałem, jest OK, ale to DX. On jest w wersji VR II (co oznacza drugą generację VR), wątpię więc w jego następcę.
70-200/2.8 - jak dla mnie nie trzeba poprawiać, to super szkło.
Ja chcę stałki krótkie tele !!!
Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)
Mam na mysli jakieś nowości.
200/2 jest bez sensu - za ciężki do normalnej pracy, "zwykłych" portretów. Nie przeczę, że to super szkiełko, bawiłem się nim w sobotę i dziś za kilka godzin będę znowu miał okazję. Ale 180/2.8 na codzień jest praktyczniejsza (albo równie mało praktyczna - to taka niepotrzebna mi ogniskowa)
Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)
A nikkor 135 2.0? Na czarnym forum przecież chwalą.
Przecież wiemOptycznie są OK. Ale śrubokręty niechętnie zmieniają ogniskowanie o malutkie odległości - rzędu 1 - 2 cm, co przy ruszeniu się modela ma znaczenie. Czekam na AF-S 85 lub 105 lub 135. Obojętnie który. Najlepiej by mi pasował 135/2.
Nie chcę go kupić teraz, jeśli za niewielki czas by mieli wypuścić następcę.
Na razie pracuję na 85/1.4
Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 28-07-2009 o 14:28
Coś mi się wydaje , że najprędzej to właśnie 85 AF-S wypuszczą, tylko pytanie czy 1.8 czy może 1.4 ?? skoro jest 50/1.4 AF-S to logika podpowiada 85/1.4
Ostatnio edytowane przez cresky ; 29-07-2009 o 14:53
ale przynajmniej Nikon daje w d3000 calkiem sprawny AF, zamiast imitacji jak to jest w canonach nizszych polek
canon