Skipperprzepraszam - ale chyba na glowe upadles...D200==>D300 to mi az za bardzo przypomina 20D==>30D
nowy Af, nowy wizjer 922 tys px, nowa matryca z iso lepszym o 1 ev - i ty mowisz ze to to samo co przycisk direct print? :>
Mnie odrobine dziwia komentarze ktora mowia, ze Canon wypada blado w stosunku do zaprezentowanych dzis Nikonow. Ale chwila.. obie firmy pokazaly sprzet z nieco innych segmentow rynkowych. Chyba ze dla kogos roznica 1/3 ceny pomiedzy 40D a D300 to nieistotny szczegol?
Ja widze to tak - od minimum do maximum..
.. przy czym nalezy wspomniec ze nikt z nas nie wie jakiej jakosci zdjecia daja 40D, D300 oraz D3.Kod:D40x 400D D80 40D D300 5D D3 1D(s)
Tak czy siak mamy zapelniony rynek od najnizszej po najwyzsza polke bez wiekszych luk jakosciowo/cenowych. Przeciez o to w tym wszystkim chodzi! Zadna z fim nie ma monopolu. A to czy ktos robi zdjecia aparatem Nikona czy Canona nie ma najmniejszego znaczenia. Grunt ze jest w czym wybierac. A gdy dodac do tej "skali" jeszcze Pentaxy i Sonolote to mamy naprawde raj dla fotografow.. nie mowiac juz o onanistach.
Na pewno nieZamieszczone przez Skipper
Prędzej 30D->40D.
Z innych zauwazonych ciekawostek:
- korekcja EV +/-5EV
- On-demand grid lines (nie wiem, moze to juz bylo w D200)
Czacha, jeśli ta nowa matryca nie będzie produkować jakiejś strasznej sieczki, to 1Dmk3 vs D3 jako korpus reporterski..... i nie chodzi mi o jakieś przejściowe problemy z AF, ale o proste połączenie: FF i 9fps :-) 1Ds to oczywiście zupełnie co innego.
Ostatnio edytowane przez muflon ; 23-08-2007 o 13:28
Muflon - widze ze jestes jedynym canoniarzem ktory patrzy trzezwo
Czacha - a powiedz mi w czym lepszy jest 1D od D3 - pewnie mniejsza matryca, pewnie cropem, pewnie dupnym AFem za ktory zostal wycofany... powiedzmy sobie szczerze - Nikon zaraz po premierze Canona wypuscil puszki ktore sa pol kroku do przodu...
a to ze ma 12 mp - bardzo sie z tego ciesze - bo reporterowi nie potrzeba 21 mp / 5 kl sek - i 16 gb karty CF :] - bo mniejszej nie ma co wkladac :]
1Ds to wlasciwie sprzet do studia - jak ktos tu napisal - konkurencja dla sredniego
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
a najwazniejsza informacja to to, ze nikon jest producentem matrycy do D3 - a wiec sony, pentax nie dostana jej...
Ostatnio edytowane przez zkruk ; 23-08-2007 o 13:27 Powód: Automerged Doublepost
zkruk, ale ja nie musze niczego udowadniac, ze cos jest lepsze od czegos. Kazdy z nas kieruje sie innymi kryteriami przy wyborze sprzetu. Nie da sie patrzec na to wszystko obiektywnie - zawsze jest jakis tam "pryzmat". Ja przedstawilem swoja tabelke .. Ty mozesz zrobic swoja![]()
Powiedz mi tylko, ze nie zgadzasz sie ze mna odnosnie uzupelniania sie na przemian produktow obu firm tak jak to przedstawilem w tabelce.
I do dziś był to głos wołającego na puszczy
Jak mnie uczono, najlepsza automatyka, to taka, którą można wyłączyć...
PS
Ja zamówiłem do pracy 40D+17-40/4+70-200/4+WFT-3A - wyszło jak za MkIII - wahałem się chwilę (no dobra, dłuuuuższą chwilę) przejrzawszy specyfikację D300, ale przeważyły obiektywy, wi-fi w gripie i przede wszystkim - EOS SDK za darmo od ręki!!!
EOS - conditio sine Kwanon...