Tak czy tak 8 listopada jest konferencja prasowa Nikona i myślę, że wielu znów będzie marudzić8).
Tak czy tak 8 listopada jest konferencja prasowa Nikona i myślę, że wielu znów będzie marudzić8).
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
No ciekawie by było gdyby się to okazało prawdą:
http://nikonrumors.com/2008/09/21/primes.aspx
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
sprawdzi się. Tylko brakuje jeszcze dalszej części![]()
No i jest:
http://www.dpreview.com/news/0809/08...m_1_4glens.asp
AF-S Nikkor 50mm f/1.4G lens
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 22-09-2008 o 06:31
Kapitan Wagner
czy ktoś wie, czy to szkło jest uszczelnione? Jeśli dobrze pamiętam kłopoty Niedźwiedzia to stara wersja nie była.
a na pytanie znasz odpowiedź?
będę wdzięczny..
Nie, w krótkiej specyfikacji nic na temat uszczelnień nie ma (nie doczytałem).
SWM, IF, nic ma się nie ruszać więc będzie pewnie bardziej szczelna niż stara 50-ka. O rasowych uszczelnieniach ani słowa - gdyby takowe były, pewnie by o tym trąbili... więc nie ma co sobie robić nadziei na superszczelność.
nie jest IF, wszystkie soczewki sie przesuwają. Pewnie dlatego nie dali takiej wielgachnej soczewki jak sigma (jest lżejszy, mniej do przesuwania). Obudowa jest sztywna, wszystko wędruje wewnatrz, więc miejsc do przeciekania nie ma wielu. Ale o uszczelkach nie piszą. Ciekawe jak winietowanie.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...