"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ale to ich dzieło: najpierw nazywało się Windows Media Photo, potem HD Photo , a teraz - jeśli ISO/IEC się zgodzi (a raczej tak będzie) - właśnie JPEG XR.
Microsoft wziął na swe barki trud przygotowania standardu (czyt.: opatentował kupę rozwiązań) i implementacji, poszedł do komitetu ISO i mówi - Wy z tego zrobicie standard, a my się zrzekniemy praw do patentów...
A ponieważ komitet ma nadal świeżo w pamięci problemy z JPEG 2000, który przepadł m.in. przez patenty, to tym łatwiej pójdzie. Chyba...
EOS - conditio sine Kwanon...
Panie i Panowie! Czy już wiecie?? Jak wiecie to przepraszam, ale na fotopolis.pl są pierwsze zdjęcia testowe Nikona D90! Szacunek dla fotopolis.pl - po kilku dniach od oficjalnej prezentacji mają już zdjęcia..
wielki szacunek. pewnie żeby zdobyć te sample ich tajni agenci musieli przedzierać się przez najdzikszą dżunglę, tropić sample w najtajniejszych laboratoriach pracujących dla największych reżimów, z narażeniem życia własnoręcznie stawić czoła uzbrojonej po zęby Gwardii Strażników Sampli.
a przecież mogło być prosto, bo nikonowi powinno zależeć na szybkim pokazaniu dobrze dobranych sampli i powinien dostarczyć je sam. ale gdzie tam.
szacunek.
Fotopolis jest znane ze swego uwielbienia dla Nikona.
Dobrze, że są Optyczne ;-))
Myślę, że jesteś niestety w błędzie. Mam 30D i jeśli będę zmieniał to na 5D - bo cena obecnie niewiele pewnie wyższa od 50D - to po pierwsze.
po drugie wracając do tematu nikona i D90 to moim zdaniem możliwość kręcenia filmików (chociażby była w praktyce prawie bezużyteczna) to jest taki chwyt marketingowy na nowych userów, dla których jest to dopiero początek przygody z lusterkiem, że canon 50D jeśli chodzi o ilość sprzedanych sztuk nie będzie miał zupełnie do D90 startu.
Dziwi mnie tylko marudzenie niektórych doświadczonych użytkowników tego forum jaki to D90 jest mało innowacyjny. I co z tego, skoro ma jedną nowinkę jakże istotną dla przeciętnego Kowalskiego, który nie ma całego worka słoików z napisem canon lub nie szuka zapasowego body.
Ktoś tam wcześniej pisał o 4% zmniejszeniu się przewagi canona nad nikonem. Jeśli canon nie odpowie we wrześniu myślę, że ta różnica może się tym razem zmienić o 2 cyfrową wartość procentową.
Zupełnie nie wiem o czym piszesz.
D90 nic nie ma do 50d tak jak nic nie miał d80 do 40d. Obudowa plasticzana, 4,5fps (wcześniej d80 żałosne 3fps tylko chyba) oraz inne ficzery ...
Owszem na skutek "zazębiania" się modeli efekt jest niepełnej odpowiedniości Canon-Nikon ale takie porównywanie jak dla mnie nie ma sensu kompletnie ...
Tak jak 40d zjadał swojego odpowiednika d300 (OBRAZ, OBRAZ !!!) tak 50d dorównał mu pod względami nie mającymi nic do obrazu oraz łatwości jego pozyskiwania (wizjer, AF, fps, zmiana nastaw) funkcji typu LCD (tu prawda na tym z 40d nawet ostrości nie mogę ocenić więc to była kompletna klapa) czy HDMI output. Owszem d300 nadal góruje nad 50d szybkostrzelnością (szczególnie po założeniu gripa z powerem).
Jeśli chodzi o obraz z d300 to nie wszyscy wiedzą, że jest obarczony poważną wadą w postaci zażółceń, tragicznego koloru skóry itp... Ten pierwszy (realnie, pomijając wcześniejsze) CMOS się Nikonowi/Sony kompletnie nie udał.
Najprawdopodobniej d90 będzie miał to poprawione i będzie lepiej rejestrował niż d300 (skąd my znamy takie sprawy ?)
Równie dobrze więc można stwierdzić, że d90 pożre swojego pro-brata czyli d300.
Jednak z drugiej strony dla klienta świadomego choć trochę, nie dającego sobie wcisnąć kitu jest alternatywa: plastikowy d90 lub tańszy !!! pro 40d z lepszym obrazem a gorszym jakimś tym LCD (jakby LCD miał w fotografii jakieś wielkie znaczenie) LUB niewiele droższy z kolei pro-50d, który zjada plasticzaną zabawkę d90 na śniadanie.
d90 to lepiej wyposażony plastikowy odpowiednik 450d, który to z kolei jest na niego trochę (może nawet sporo za słaby). I tu Canona sprawa, żeby zaczał być bardziej innowacyjny nie tylko pod względem matryc jak dotychczas ale także pozostałych funkcji ... Pamiętamy jednak, że tryb movie wprowadzony w d90 to zaledwie jaskółka możliwości takich trybów z żałosnym ograniczeniem do 5min. oraz przede wszystkim żałosnym brakiem AF. Podsumowując jeśli mówimy tu o chwycie marketingowym to jest to żałosny chwyt na czystej krwi lamerów, którzy mają pstro w głowie. Czas efektywnego movie mode w dSLR jeszcze nie nadszedł. A swoją drogę się zastanawiam jak się będą sprawowały pixelki matrycy w d90 po zarejestrowaniu kilku takich filmów. Mniemam, że pojawiać się będzie bardzo dużo hotów ...
Reasumując ostatecznie co da sobie wcisnąć Ziutek w MediaMarkcie mnie nie interesuje czy mu szczawik pracujący w MM wciśnie d90 polepszając statystki Nikona czy nie. Dla klienta świadomego i pożądającego cropa wybór jest prosty. 40d w praktyce za darmo lub wymiatacz 50d.
Spokojnie panowie. Jeszcze nic się nie stało. Ale nie ukrywam, że wraz z odwlekaną na maxa premierą 5d II może się stać. Musimy mieć jeden lub dwa FF killery bez skąpstwa na funkcjach i gównianych uszczelkach. Inaczej to jak spadnie cena d700, któremu może poza rozdzielczością naprawdę niewiele brakuje może być spory zgryz)
Acha - no i warto by było by C w końcu zrozumiał to jest Auto ISO))
Ostatnio edytowane przez thisgay ; 30-08-2008 o 18:49
o aparacie "dla mas", które to nie wiedzą nawet jak wykorzystać 3 klatki na sekundę, dla których nie liczy się jakość - bo po co jeśli oglądają fotki na TV, bądź monitorze w wielkości 10x15 - czy w tym przypadku jakość zdjęć będzie aż tak istotna?
Wiem, że świadomy user, który wie czego mu potrzeba wybierze sobie canona, czy innego nikona, ale jak na mój gust targetem D90 jest masowy, nowy użytkownik, który na starcie odrzuca lustrzanki ze względu na brak filmów.
Nie napisałem nigdzie, że 50D jest do D... w stosunku do D90 (bo jak sam zauważyłeś nie do końca ta sama klasa sprzętu - ja piszę ogólnie o lustrach - tych niższych niż jedynki i 5D, ale jeszcze raz podkreślę, że moim zdaniem 7/10 nieuświadomionych userów, dla których jest to pierwszy kontakt z lustrem wybierze z tej pary właśnie D90 - czy z jakiegokolwiek zestawienia z D90 czy to canona czy sony czy pentaxa
takie jest moje zdanie