Strona 165 z 332 PierwszyPierwszy ... 65115155163164165166167175215265 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 641 do 1 650 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Bywalec
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Jutro jest konferencja prasowa Canona na któej ponoć mają COŚ zaanonsować.
    Czy była ta konferencja?
    pozdrawiam Krzysiek

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    nie rozumiem Cię, przecież napisałem że kosztuje ile kosztuje, bo nie ma nic z czym mógłby konkurować
    no nie rozumiesz Ja napisałem, że konkuruje gdzie indziej i tam jest najtańszy.

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Wg. mnie dla osób, które z przyczyn zawodowych potrzebują puszki z matrycą 24MP, kwestia czy kosztuje ona 2000 czy 8000$ jest doprawdy do pominięcia
    no właśnie. Tylko na forach internetowych amatorzy grzmią: dlaczego Ds jest taki drogi! (że jest to inna sprawa, tylko kto i po co to mówi)
    Jeśli Sony zrobi 24MP DSLR w niskiej cenie, to przesłanki po temu będą takie same, jak w przypadku wprowadzania kompaktów o rozdzielczości 12MP
    to niezwykle trafne. Pozostaje tylko pytanie, czy Sony zrezygnuje z wszystkiego pomiędzy kompaktem a profi, co przecież przynosi 95% kasy. I jak Nikon mógłby na takiej strategii opierać swoją? (nawiązując do cytowanej wcześniej wypowiedzi o dobijaniu wespół z Sony znienawidzonego Canona cenami dumpingowymi).
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Cały czas rozwazamy jeden scenariusz Sony wypuści A900, który będzie profi z 24Mpix i za 2000$

A może nas zaskoczą i zrobią tak jak w entry level np. A900 i A950 i w jednym upakują 24 Mpix (i będzie profi i drogi), a w drugim np. 12 Mpix (matryca z D3 i D700) i to ten wejdzie na rynek za 2000$ i będzie konkurował z D700.

Podobnie jak teraz A700 "konkuruje" z D300 i C40D

pozdr
    analog + cyfra + szkiełka 20-210 mm

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Jeśli Sony zrobi 24MP DSLR w niskiej cenie, to przesłanki po temu będą takie same, jak w przypadku wprowadzania kompaktów o rozdzielczości 12MP - będzie to produkt dedykowany dla osób, które idą do sklepu i kupują produkt, który ma czegośtam najwięcej - megapikseli, gigaherców, kontrastu, koni mechanicznych, gigabajtów, metrów kwadratowych lub innych duperszwanców.
    Ale z drugiej strony warto będzie rzucić okiem na próbki z takiego aparatu, zwłaszcza przeskalowane w dół. Pamiętajmy że w erze macierzy Bayera zawsze warto mieć 2 razy większą rozdzielczość i przeskalować ... będzie o te parę artefaktów mniej .

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bieda
    Cały czas rozwazamy jeden scenariusz Sony
    my tylko deliberujemy o pogłoskach które pojawiły się w sieci: A900 za 2000$ i D3x za 3000-4000$

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Właśnie wróciłem ze sklepu, w którym leżą wszystkie Nikony, Canony i Sony. Warto było tam zabłądzić, żeby się przekonać naocznie o kilku (dla niektórych pewnie oczywistych) sprawach:
    • D3 i D300 mają klawisze i pokrętła tam gdzie trzeba, "pod palcami", i naprawdę znakomity LCD.
    • D3 ma wielki wizjer i jest "jakby mały i lekki" (lżejszy się przynajmniej wydaje od 1D Mk III).
    • "Statywowy" AF w trybie LV w D3 działa tak samo wolno jak to pokazują na DPR.
    • Zwykły AF w D3 jest szybki i pewny (z 50/1.4), ale słychać go i rzuca aparatem przy ostrzeniu, jak nie przymierzając 1D Mk III z 85L (no może trochę słabiej).
    • AF w D300 z 18-200VR też nie budzi zastrzeżeń.
    • D300 i D3 miały już poodklejane gumy z uchwytu.
    • 5D nie jest specjalnie większy od 40D, ale wizjer ma jak w D3.
    • AF w LV w 40D klapie lusterkiem - szybkie i nie uciążliwe (poza tym, że słychać).
    • A350 ma bardzo fajny odchylany LCD i piekielnie szybki AF w trybie LV.
    • A700 z gripem wygląda trochę "garbato", ale "świetnie się trzyma" za to.
    • A700 miała zooma 16-80 z nalepką Zeissa i oderwaną gumą od pierścienia ogniskowej.

Tyle ze sklepu o aparatach skutych łańcuchami...
    Będę tam jeszcze - i jeśli kogoś interesuje - mogę spojrzeć na któryś z modeli dokładniej.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    [*]Zwykły AF w D3 jest szybki i pewny (z 50/1.4), ale słychać go i rzuca aparatem przy ostrzeniu
    Zakręć szkło AF-S to nic nie będzie cię szarpać.

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    jak nie przymierzając 1D Mk III z 85L (no może trochę słabiej).
    Miałem 1D ( co prawda Mark II N) i pierwsze co zauważyłem to całkowity brak wibracji przenoszonych na dłonie w związku z klapaniem lustra 8 kl/s (zresztą tak samo ma D3) - w porownaniu do 20D to był szok, zresztą to samo mówi znajomy z 1D Mark III, obaj wcześniej pstrykaliśmy 20D.
    Żadnego szarpania z 85L I/II z żadnym korpusem nie zauważyłem - dziwi mnie to szarpanie u ciebie.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Sytuację po premierze D700 na Forum Nikona dość dobrze streszcza jeden z jego moderatorów (mam nadzieję że nie będzie mi miał za złe, że go tu cytuję):

Cytat Zamieszczone przez Tr0n
    Przesiadka z D200 na D300 Twoim zdaniem to niezbędna rzecz ale zakup D700 to onanizm sprzętowy? Wydaje mi się, że część posiadaczy D300 zabolało wyjście FX w segmencie DXXX. Swoje kompleksy spowodowane nieposiadaniem najnowszego korpusu DXXX i brakiem funduszy na D700 leczą teraz mówieniem, że to bez sensu puszka, że kupienie jej to onanizm sprzętowy itp.

(.....)
    Cytat Zamieszczone przez Tr0n
    (....)

Zawiązał się jednak nieformalny (jeszcze) klub Desperatów D300 dla których D700 to jedno wielkie nieporozumienie i pitolą że to bez sensu, że tylko dla onanistów, że zupa była za słona, że pampersa zasikałem a kasy na D700 nie mam, że posiadany D300 to już nie jest najnowszy model i że tak szybko itd itp
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 08-07-2008 o 15:10
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Kraków

Domyślnie

i tak jest lepiej niż u nas - nie ma mowy o hańbie, wstydzie, smutku, załamaniach psychicznych czy gniewnych lub obelżywych wyrzutów pod adresem producenta, o kompleksach.. o przepraszam, kompleksy się jednak już pojawiły

Początki nałogu Awatar BelYaal
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ja lecze depreche po tym jak kiedys moglem wyjsc spokojnie do ludzi i smialo pokazujac napis 5D isc z dumnie podniesiona glowa.. teraz cicho przemykam ciemnymi uliczkami, a napis zakleilem czarna tasma, nie wiem czy kiedykolwiek sie z tego podniose
    Aparat mam i ja

Strona 165 z 332 PierwszyPierwszy ... 65115155163164165166167175215265 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów