Jeśli tak będzie, to teraz...
... a po premierach tylko różnica w rozmiarach matryc się nie zmieni...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Było: http://www.dpreview.com/reviews/NikonD3/ ?
Jeśli tak będzie, to teraz...
... a po premierach tylko różnica w rozmiarach matryc się nie zmieni...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Było: http://www.dpreview.com/reviews/NikonD3/ ?
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 18-04-2008 o 19:40 Powód: Automerged Doublepost
EOS - conditio sine Kwanon...
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
ale matryca z ds-a jest tylko w ds-ie a jesli maja sie sprawdzic plotki o tej samej matrycy co w alfie nie wygladaloby ciekawie ponad dwukrotnie wyzsza cena...
zreszta wystarczy popatrzec na cene d3 - tez sie wydawalo ze pelna klatka w wykonaniu nikona w takim body to bedzie cena ds-a a nie jest![]()
Wydaje mi się, że A900 i tak będzie miała ciężki start nawet bez konkurencji. Dziwne by było z ich strony stwarzanie sobie dodatkowych utrudnień w postaci konkurencyjnego modelu, wypuszczonego przez producenta o uznanej reputacji zapewniającego dużo lepsze zaplecze systemowe. Ale świat się składa z samych dziwnych rzeczy więc kto wie?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
d3 to nie półka 1ds tylko 1d i kosztuje tyle co ten drugi. Aparat 24mpx będzie na tej samej półce co 1ds, więc kosztował będzie podobnie jak 1ds. Skoro Canon sprzedaje 1ds za cenę dwóch 1d, to czemu Nikon ma robić inaczej??! Sony może, i pewnie będzie tańsze, ale cudów raczej sie spodziewać nie mozna. Dla Sony to taki nowy a100, wprawka dla pokazania się na rynku, solidnego kopa w krocze dla Canona i Nikona szykuja pewnie na rev2 FFa jak ludzie już się oswoją z myślą, że Sony też może![]()
przed wyjsciem d3 przewidywano, ze jesli nikon wypusci pelna klatke to bedzie w cenie ds-a lub wyzej prognozy nie sprawdzily siemysle, ze canon po prostu z cena ds-a za wysoko pojechal bo nie bylo konkurencji
nie sadze by 11mpix roznicy w rozdzialce kosztowalo 4 tys zielonych![]()
Tak jak d3 jest ciutkę lepszy od 1d, tak można przyjąć, że d3x będzie lepszy od 1ds. Nie rozumiem dlaczego mieli by go sprzedawać za mniejsze pieniądze niż konkurencja. Z drugiej strony mogę się mylić i Nikon żeby nas wszystkich zadziwić wypuści d3x o 100euro drożej od d3, a za dodatkowe 300e dołoży nowego kita 24-120VR f2. No bo w sumie czemu nie. Nie?
Najlepiej by było gdyby wpakowali tą nową matrycę do korpusu d300, wtedy na 100% zmieściliby sie z ceną w 2000euro.
![]()
a czy D3X powinien patrzeć na cenę alfy 900? 1Ds nie miał konkurencji, stąd jego wysoka cena. Teraz konkurencja się pojawi i ceny spadną. Wszystkich, 1Ds też.
Do tej pory nikony i canony były tak pozycjonowane, że nie były bezpośrednio swoimi odpowiednikami. Canon miał w profi puszkach FF i cropa 1,3. Nikon z D3 też jest zestawiany raczej z 1D. ale ma matrycę FF a 1D - ma cropa. D3x będzie pierwszym dokładnym odpowiednikiem czegoś u canona.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 19-04-2008 o 19:04
Kapitan Wagner