Strona 128 z 332 PierwszyPierwszy ... 2878118126127128129130138178228 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 271 do 1 280 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc24 Zobacz posta
    Dobry marketing wmowil ludziom, ze to osmy cud swiata...

A to tylko mocno przecietny superzoom na spacer.
    To nie marketing. To po prostu bardzo dobry obiektyw - w tym zakresie to wyjątkowo dobry. Dla wielu osób całkowicie wystarczający. I wiele osób bardzo sobie go ceni.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tutaj jakiś gość wrzuca zdjęcia z D3:
    http://212.51.209.43/~fatman/D3/iso4000/

obejrzałem je sobie i muszę przyznać że RAWy na ISO4000 (3200 w Canonie) wywołane w DPP z włączonym NR wyglądają z 5D lepiej a w każdym razie nie gorzej. Co by nie mówić to i tak w obu przypadkach słabo, to i tak jest nawet w tym wspaniałym d3 jakaś rozmydlona papka z kolorowymi plackami i brakiem detali w cieniach. Ten aparat kosztuje 16Kzł ? Jessssuuuu.....

Ma ktoś D3 w Warszawie do porównania? Służę swoim 5D :-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta

Ma ktoś D3 w Warszawie do porównania? Służę swoim 5D :-)
    Pogadaj z Niedźwiedziem. Ale on chyba takie (5d i D3) zestawienie ćwiczył.

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KMV10 Zobacz posta
    Pogadaj z Niedźwiedziem. Ale on chyba takie (5d i D3) zestawienie ćwiczył.
    Habakuk tez mial przyjemnosc... wiec moze on
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez trampek Zobacz posta
    Habakuk tez mial przyjemnosc... wiec moze on
    No miał i z tego co wiem początkowo był bardzo napalony, a po zapoznaniu mu przeszło . Zresztą chyba już coś pisał na ten temat.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No miał i z tego co wiem początkowo był bardzo napalony, a po zapoznaniu mu przeszło . Zresztą chyba już coś pisał na ten temat.
    Bo habakuk, i nie tylko on, kocha elki
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Przejrzałem jeszcze NEFy z D3 jak to jest z rozpiętością tonalną tego cuda. Otóż faktycznie rozpiętość jest wyższa, ale tylko w cieniach, ze świateł wcale nie da się wyciągnąć jakoś wyraźnie więcej niż z 5D. Czyli w praktyce to trzeba świadomie niedoświetlać w D3 zdjęcia żeby w ten sposób uniknąć wypaleń świateł a dolną część histogramu dorabia się przez mniej stromą krzywą kontrastu w cieniach.
    Przy normalnie zrobionych zdjęciach jak już się coś przepali to D3 niestety nie da nic więcej niż 5D.

Dopiero zaczyna Awatar Fatman73

Domyślnie

Tutaj jakiś gość wrzuca zdjęcia z D3:
    http://212.51.209.43/~fatman/D3/iso4000/

obejrzałem je sobie i muszę przyznać że RAWy na ISO4000 (3200 w Canonie) wywołane w DPP z włączonym NR wyglądają z 5D lepiej a w każdym razie nie gorzej.

Weź pod uwagę jednak to, że ja wywoływałem RAWy bez odszumiania. Jeśli możesz mi podesłać linki do RAWów z 5D w iso 3200 lub więcej (push oczywiście) podobnej sceny to będę bardzo wdzięczny -miałem 5D i mam bardzo dużo RAWów w iso 3200, jednak moja pucha produkowała już wtedy banding.

przy okazji zapraszam tu (RAW i JPG):

http://212.51.209.43/~fatman/D3/iso2500/
    http://212.51.209.43/~fatman/D3/iso4500/

Pozdrawiam.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman73 Zobacz posta
    Weź pod uwagę jednak to, że ja wywoływałem RAWy bez odszumiania.
    Wiesz, tutaj jakiś czas temu jeden gość się ze mną kłócił że jego 5D daje super ostre zdjęcia bez wyostrzania, prosto z puszki. No i faktycznie tak jest, tyle że do porównania dawał zdjęcia zrobione na ustawieniach aparatu w których miał wyostrzanie ustawione na maksymalną wartość. No ale wg niego skoro nie ostrzył w programie graficznym to znaczy że są niewyostrzane, nie ważne co robi z nimi puszka. I widzę że prezentujesz podobny punkt widzenia.

Ja ci oczywiście wierzę że masz ustawione w aparacie NR na OFF i nigdy tego nie poddawałem w wątpliwość, ale gołym okiem każdy widzi że D3 dosyć agresywnie odszumia zdjęcia zupełnie bez kontroli fotografa. Dlatego nie uważam za sensowne porównywać nieodszumionych zdjęć z 5D do "nieodszumionych" z D3 bo takich po prostu nie da się uzyskać.
    Na pewno mogę przyznać że ISO6400 już w D3 wygląda lepiej niż z 5D, tyle że nawet z D3 to już nie jest materiał nadający się do obróbki i dużych odbitek na których oczekuje się widocznych detali.

Zdjęcia do porównania postaram się jak najszybciej wrzucić.

Domyślnie

ale gołym okiem każdy widzi że D3 dosyć agresywnie odszumia zdjęcia zupełnie bez kontroli fotografa. Dlatego nie uważam za sensowne porównywać nieodszumionych zdjęć z 5D do "nieodszumionych" z D3 bo takich po prostu nie da się uzyskać.
    standard. D3 nie ma lepszej matrycy, ma soft, który działa nawet jak nie jest włączony.
    otórz nie każdy widzi gołym okiem czegoś czego nie ma. Na D3 obrazek jest czystszy, a nie ma spodziewanej utraty detalu. Na tak wysokich ISO w 5D musisz wybrac - szum czy detal. W D3 - jest mało szumu i pełno detalu.

Na pewno mogę przyznać że ISO6400 już w D3 wygląda lepiej niż z 5D, tyle że nawet z D3 to już nie jest materiał nadający się do obróbki i dużych odbitek na których oczekuje się widocznych detali.
    też norma. Co prawda w D3 jest lepiej, ale nie daje się i tak używać. Ten z 5D tez nie daje się używać? Nie. to zejdź schodek niżej i wyjdzie na to, że na 3200 z D3 się da, a z 5D nie. Ale tak tego nie masz zamiaru napisać.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Strona 128 z 332 PierwszyPierwszy ... 2878118126127128129130138178228 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów