Strona 118 z 332 PierwszyPierwszy ... 1868108116117118119120128168218 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 171 do 1 180 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    MFami, drogi Vadimie, można robic zdjcia dzieciom. pod warunkiem, że śpią

28 to za szeroko na FF. potrzbuję 35. brak. 50/1.4 w porównaniu do 50 L wysiada, ale przyznaję, wobec braku alternatywy dałby rady. 85 podobnie.

niestety - w szerokościach slabizna
    To, że dla Ciebie 28/1.4 to za szeroko i dlatego słabizna w Nikonie mogę zrozumieć, bo to zasadniczo indywidualne podejście. O tyle nieuczciwe, że można podobnie napisać o Canonie - poniżej 35mm słabizna, nie ma nic jasnego i odpowiednio dobrego...
    Wypowiedź, że MF można dzieci fotografować i tylko śpiące, potraktuję ulgowo, bo to farmazon powielany przez tych co z MF sobie nie radzą. Wszystko zależy od umiejętności robiącego zdjęcia, a nie samego obiektywu...:grin:

Pozdrawiam

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vadim Zobacz posta
    To, że dla Ciebie 28/1.4 to za szeroko i dlatego słabizna w Nikonie mogę zrozumieć, bo to zasadniczo indywidualne podejście. O tyle nieuczciwe, że można podobnie napisać o Canonie - poniżej 35mm słabizna, nie ma nic jasnego i odpowiednio dobrego...
    Wypowiedź, że MF można dzieci fotografować i tylko śpiące, potraktuję ulgowo, bo to farmazon powielany przez tych co z MF sobie nie radzą. Wszystko zależy od umiejętności robiącego zdjęcia, a nie samego obiektywu...:grin:

Pozdrawiam

głowę daję - musisz mieć coś świetnego do poakazania, co zrobiłes tymi MFami, skoro mi jedziesz po ambicji ;-)

w canonie poniżej 35 znajdziesz 24/1.4 L - przednie szkło

35 jest po prostu bardzo, bardzo wygodne jako standard, który ciągle wisi z jedną puszką. 28 nie zastapi mi 35, bo jako standard (slubny) najzwyczajniej jest za szerokie na FF. owszem - dla mnie. ale myślę, że nie jestem odosobniony w tych preferencjach

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez habakuk Zobacz posta
    24/1.4 L - przednie szkło
    Adam, widziałeś takie krótkie porównanie 24L z 14-24N ?
    http://www.16-9.net/lens_tests/nikon...14_24mm_a.html

Wiem, Nikon nie ma f/1.4
    Wini

sv
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wini Zobacz posta
    Adam, widziałeś takie krótkie porównanie 24L z 14-24N ?
    http://www.16-9.net/lens_tests/nikon...14_24mm_a.html

Wiem, Nikon nie ma f/1.4
    nie ma wątpliwości, że 14-24/2,8 to znakomite szkło. Stałka Canona dostaje po dupie w rogach, ale:

- 2,8 a 1,4 to kupa światła co często oznacza, że 1,4 jeszcze można, a 2,8 już nie :-)

Uzależniony Awatar habakuk
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven Zobacz posta
    nie ma wątpliwości, że 14-24/2,8 to znakomite szkło. Stałka Canona dostaje po dupie w rogach, ale:

- 2,8 a 1,4 to kupa światła co często oznacza, że 1,4 jeszcze można, a 2,8 już nie :-)

ot - praktyka ;-)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Firma Nikon nie podziela twojego punktu widzenia. Ostatnio wypuściła dwa korpusy które mają aż 51 punktów AF...

Bywalec
    Miasto
    3City

Domyślnie

napewno co mi sie podoba z nikonie to 2 sloty CF...fzajne jest to ze np robiac slub moze (nikomu nie zycze) karta pojsc....a mozna tam ustawic ze zdjecia nagrywaja sie jednoczesnie na 2 kartach (backup wtedy) - oczywiscie to jedno z paru ustawien jaie mozna wybrac

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta

Pozdrawiam
    Firma Nikon nie podziela twojego punktu widzenia. Ostatnio wypuściła dwa korpusy które mają aż 51 punktów AF...
    Przednie! :-D :-D :-D

Vadim - pewnie, że się da. Znam nawet żyjących świadków, którzy widzieli jak ludzie robią zdjęcia dzieciom Zenitem
    Jak widzę to tak - jeśli masz potworka typu 85L albo 200VR, gdzie przy otwartej przysłonie często nawet nie działa klasyczny trik: ustaw AF na punkt, zablokuj AF, przekadruj i zrób zdjęcie, to co dopiero "na pełnym manualu"?
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 13-12-2007 o 14:50
    EOS - conditio sine Kwanon...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

(....)

Pozdrawiam
    Vadim, ja też bym chciał takie wypowiedzi traktować ulgowo ale nie mogę 8). Otóż moja przygoda z fotografią zaczęła się w czasach kiedy jeszcze nikomu nie śniło się o AF-ie. I ze względu na moje nie najlepsze oczy mnóstwo zdjęć miałem zwalonych, a nastawienie ostrości w takim np. 85/2 to był jeden celny strzał na 5 - nie muszę chyba pisać jak fajne i drogie to było przy analogu . Dlatego nie mów mi - błagam - o umiejętnościach i radzeniu sobie z MF. Przećwiczyłem to wiele lat i dziękuję postoję.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

postęp strasznie rozleniwia.
    cały średni format to praktycznie manual focus. Owszem, te nowe mają AF ale średnio używalny. Nieistotne. W kazdym razie - idzie tym naprawde robic super fotki. Byle dość statycznych obiektów. Robiłem sport Prakticą LTL z sonnarem 180/2.8 (Pentaconowski gigant z redukcją na M42). Po prostu stosuje się inna technikę. Nie ma mowy o śledzeniu obiektu, robiło się stosując "pułapkę" ostrości.
    Dzieci cyfry juz tak nie potrafią robić zdjęć, a leniuszki (jak ja) tez wolą AF nawet w portrecie - przyznaję bez bicia. Na szczęście jeszcze nie odeszły mi umiejętności pracy z MF. Robłem w zeszłym tygodniu. To ma swój urok i gdyby ten zwariowany świat nie żądał prędkości...
    Vadim - my to dinozaury jesteśmy, musimy wyginąć
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Strona 118 z 332 PierwszyPierwszy ... 1868108116117118119120128168218 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów