Mowi sie, ze Canon niedoswietla zdjec wystarczajaco.
Czy mowiac to macie na mysli format RAW czy JPG?.
U mnie RAW jest niedoswietlony, a JPG przeswietlony.
A moze to kwestia kalibracji monitora?.
Mowi sie, ze Canon niedoswietla zdjec wystarczajaco.
Czy mowiac to macie na mysli format RAW czy JPG?.
U mnie RAW jest niedoswietlony, a JPG przeswietlony.
A moze to kwestia kalibracji monitora?.
Myślę że to kwestia kalibracji użytkownika
To kwestia nauczenia się pomiaru światła canona w poszczególnych trybach..
Pozdr
Artur
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300
Jeżeli wykonasz fotę ze statywu tylko przełączając format zapisu *jpg/*raw , to otrzymasz to samo , pod warunkiem otwarcia raw w sofcie canona np.: DPP . Inne programy do do raw np.: ACR otworzy raw jaśniej , gdyż domyslnie maja inne parametry . Oczywiście fajnie by było gdybys miał skalibrowany monitor i w programach , które taką możliwosc posiadają zaznaczył profil monitora . Sprawdź też czy nie masz ustawione w aparacie AdobeRGB a w konwerterze raw sRGB .
Nie pamietam w jakim watku ale kilkukrotnie spotkalem sie z tym, iz ktos twierdzi ze niedoswietla.
Tak czy inaczej pytam czy mowimy o RAW czy o JPG?
Ja robie w trybach automatycznych. I RAW jest niedoswietlony a JPG przeswietlony.
Nie ma znaczenia o czym mowa . Czy raw czy jpeg aparat dobiera te same parametry . Róznice wynikają tylko z oprogramowania do raw .
O niedoświelaniu masz tutaj : http://www.canon-board.info/showthread.php?t=16881
aaa. Ja sobie otwieram w przegladarce Picasa2 i tu jest dramatyczna roznica w swietle jesli chodzi o JPG/RAW.
Czyli sprawa jest w duzej mierze przegladarki rozumiem.
Czy jest jakis ciekawy sposob na kalibracje monitora w Laptopie Toshiba?.
O kalibratorach masz tutaj : http://www.canon-board.info/showthread.php?t=17260
Tak chodzilo mi o ten watek. Jak Ty wszystko wiesz co i gdzie![]()