Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: 16-35 2,8L II vs 17-40 4,0L ( krajobraz )

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Skipper Zobacz posta
    ale odpowiedz jest jedna w takich wypadkach... jesli potrzebujesz tych f/2.8 to dyskusja o kupowaniu f/4 nie ma sensu ale jesli nie potrzebujesz to wydawanie wiekszej kasy nie ma sensu
    W przypadku krajobrazu i architektury to F2.8 raczej rzadko będzie wykorzystywane. Chyba, że ktoś lubi patrzeć przez detale - ja lubię :grin:.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Matsil Zobacz posta
    W przypadku krajobrazu i architektury to F2.8 raczej rzadko będzie wykorzystywane. Chyba, że ktoś lubi patrzeć przez detale - ja lubię :grin:.
    Dlatego pisalem że 2,8 nie jest tym co decyduje o przdatności szkła ( dla mnie) - chodzi mi o porównanie jakości obrazu z tych trzech szkieł ( przymkniętych do f: 8.0-16)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Też się przymierzam do 16-35 II, czy może ktoś podesłać, zamieścić na forum jakieś fotki postaci, najlepiej z ciemnego kościoła?

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paweleverest Zobacz posta
    Dlatego pisalem że 2,8 nie jest tym co decyduje o przdatności szkła ( dla mnie) - chodzi mi o porównanie jakości obrazu z tych trzech szkieł ( przymkniętych do f: 8.0-16)
    W takim wypadku, to ja bym sie nie zastanawial i bral 17-40L, ze wzgledu na wykonanie, kompatybilnosc, jakosc zdjec, wystarczajaca szerokosc przy 17mm i 5D oraz ewentualna odsprzedaz.

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    W takim wypadku, to ja bym sie nie zastanawial i bral 17-40L, ze wzgledu na wykonanie, kompatybilnosc, jakosc zdjec, wystarczajaca szerokosc przy 17mm i 5D oraz ewentualna odsprzedaz.
    Kurka chyba masz racje a tak mi ta sigma 12-24 chodzi po głowie

A chodzi mi po głowie z trzech powodów:

-Tam gdzie zaczyna się 17-40 sigma jest pośrodku swojego zakresu a więc miejscu gdzie zoomy maja przeważnie najlepszą jakość
    - Jest duzo szerzej co daje ogromne możliwości ( ale i ogromne zagrożenie związane z nadużywaniem dolnych ogniskowych)
    - W sieci nie spotakłem się jak narazie z żadna opinią, która była by na niekorzyść tego szkła.
    Ostatnio edytowane przez paweleverest ; 13-08-2007 o 21:47

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Z tego co zauważyłem to panuje takie ogólne przekonanie, że krajobraz = ultrakrótkie ogniskowe. Wg. mnie wcale tak nie musi być. Ja np. przywiązałem się do 28mm (albo ~80° po przekątnej, bo wkrótce 28mm będzie zastąpione przez 50 ). Bez tej ogniskowej jestem jak bez nogi :-D a im krócej, tym trudniej.
    Widziałem wiele efektownych zdjęć zrobionych 12mm czy tym podobnymi, ale zwykle w kadr wplątywały się jakieś śmieci. A ciekawy pejzaż można zrobić równie dobrze i 85'tką :wink:
    Aha, no i światło (to obiektywu) jak już było wspomniane nie gra roli.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Widziałem wiele efektownych zdjęć zrobionych 12mm czy tym podobnymi, ale zwykle w kadr wplątywały się jakieś śmieci. A ciekawy pejzaż można zrobić równie dobrze i 85'tką :wink:
    Ja wolę do krajobrazu 70-200 niż 10-22mm, zależy co się chce zrobić :-)

Uzależniony

Domyślnie

krajobraz z 50'tki*

chociaz przyznam ze do sasiedniego mostu kolejowego tez jakies 1km dlugosci chcialbym miec albo 16-35mkII albo L 14mm, ale jak sie nie ma .....

*to co ze musialem sie przedzierac przez krzaczory, siedziec na niewygodnej barierce nad jakims 5m urwiskiem do tego trzymac prosto kadr i pstrykac, warto bylo
    EOS x2, sloik x5, blyskotki x6

Uzależniony Awatar MARANTZ
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Do typowego krajobrazu ta Sigma 12-24 warta zastanowienia. Mnie się podobała, pod 5D bardzo dobrze to wyglądało jak na targowe warunki...
    FOTOINKWIZYTOR

Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    Z tego co zauważyłem to panuje takie ogólne przekonanie, że krajobraz = ultrakrótkie ogniskowe. Wg. mnie wcale tak nie musi być. Ja np. przywiązałem się do 28mm (albo ~80° po przekątnej, bo wkrótce 28mm będzie zastąpione przez 50 ). Bez tej ogniskowej jestem jak bez nogi :-D a im krócej, tym trudniej.
    Aha, no i światło (to obiektywu) jak już było wspomniane nie gra roli.
    Nikt tu nie neguje zastosowana dłuższych ogniskowych w krajobrazie nawet o wile dłuższych np 200mm jak

tutaj: http://plfoto.com/1309709/zdjecie.html

ale zostańmy w temacie ultraszerokich 10mm (APS-C)

takich jak tutaj: http://plfoto.com/1075846/zdjecie.html

Canon 17-40 czy Sigma 12-24 ??

zaraz chyba rzuce monetą

z canona 16-35 2,8L II już się wyleczyłem ( chyba )

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów