Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Wątek: 300D czy 350D

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Najlepiej to mieć 1Ds Mark II + 1D Mark II + paredziesiąt kilo w L-kach, plus osiołka który to będzie nosił
    Ostatnio edytowane przez LFB ; 29-09-2005 o 11:58

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

Ze wzgledu na opisywana szybkosc dzialania wolalbym jednak kupic 350D, prawdopodobnie 90% fotek to beda foty plenorowo-koscielno-imprezowe, wiec mysle ze do takich chaltur 350D w zupelnosci sie nadaje.
    Co do szkla to kitowy dekielek chyba wystarczy na pierwsze dni zabawy ze sprzetem. Ale cos konkretniejszego trzeba bedzie jeszcze poszukac.
    Mnie bardziej interesuje wspolpraca 350D z sigma ktora mam.

Coś już napisał Awatar ksp01marek

Domyślnie

Moje doświadczenie w tej sprawie przy ograniczonej kasie. Canon 300 d Black, a za oszczędzone pieniążki kupiłem gripa, dodatkową baterię, parę filtrów i przystawek firmy Cokin. Po jakimś czasie powinnem dojść, do jakich takich rezultatów w posługiwaniu się tym sprzętem i wykorzystaniu jego olbrzymich możliwości. Zaraz na początku wgrałem [hack 300d]UNDUTCHABLES 0.2.3 który pierwszorzędnie poprawił wygodę posługiwania się aparatem. Dodam, że aparat służy mi tylko do rodzinnych zdjęć. jego szybkość i wygoda posługiwania wystarcza mi w tej chwili

Bywalec Awatar Follman
    Miasto
    Hajnówka

Domyślnie

300D
    Canon 40D | EF 100-300mm f/4.5-5.6USM | Speedlite 430 EX |CZJ Sonnar 180/2.8
    onePhoto:
    KLIKNIJ

Uzależniony

Domyślnie

Gdybys mial kase polecil bym Ci 350D, jezeli jej nie posiadasz 300D bedzie dobrym wyborem.

Obiektyw kitowy naprawde nie jest tak zly jak tu gdzie indziej maluja, naprawde go lubie i zrobilem nim pare zdjec ktore bede do konca zycia wspominac.
    Czarna puszka i gruszka... www.andee.nwz.pl

Początki nałogu
    Miasto
    Zamieć

Domyślnie

W kwestii aparatu juz chyba zadecydowalem, wybor padnie na 350D + SIGMA 18 - 50mm F / 2.8 DC EX lub Sigma 18-125mm f:3.5-5.6 DC SLD. Na razie bede poszukiwal taniego sprzedawcy, ktory sprzeda taki komplet za dobre pieniadze i z polska gwarancja. Osobiscie mam mozliwosc sprowadzenia tego sprzetu z USA, ale ze wzgledu na brak gwarancji nie bardzo sie oplaca.

marbed
    Guest

Domyślnie

Polecam rozglądnąc się w ofertach sklepów internetowych lub lokalnych sklepów. Ja kupiłem swojego 350d z kartą 512 za 3290 .... myślę że się opłacało. Pozdrawiam i wszystkim polecam ten aparat. Miałem wcześniej 300D posiadam także analoga 50E. Komfort pracy i jakość w porównaniu z 300D jest duża. To że aparat jest mniejszy tak bardzo nie przeszkadza. No chyba że masz łapki jak Waryński ....

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Miałem podobny dylemat :-)
    Absolutnie nie mam rąk jak bochenki chleba, jestem raczej niewielkim ludzikiem (niewiele ponad 160cm wzrostu/niecałe 70kg wagi), ale jeśli chodzi o wygodę trzymania i użytkowania to jestem w zupełności zadowolony z 50E, a z BP-50 jeszcze bardziej.
    No i przyszedł czas dokupienia body cyfrowego. W grę wchodziło jedynie 300D/350D, bo banku nie okradłem, na razie ;-), a poza tym body z cropem x1,6 jest dla mnie tylko protezą na jakiś czas.
    "Wymacałem" więc obydwa porządnie, każdy z gripem i bez, i jak dla mnie ideałem byłby 300D z gripem... od 350D!!
    350D okazał się wygodny w ujęciu pionowym, grip ma optymalną dla mnie grubość (chyba dzięki zastosowaniu w tym modelu mniejszych aku), natomiast chwyt poziomy za sprawą zminimalizowanego korpusu okazał się niestety zdecydowanie za "płytki".
    Z kolei 300D idealnie mi leży w łapkach w ujęciu poziomym, ale juz pionowo niestety nie, bo grip jest jak dla mnie zbyt ogromny i za gruby, aż trudno mi go utrzymać. Tak jak wcześniej napisałem, dla mnie idealny byłby 300D z gripem o grubości tego z 50E lub 350D.
    W ostateczności stanęło na 300D black, bez gripa, bez kitu, bo oszklenia mam dość z 50E, a w EF-S się nie pcham (w kity też zresztą nie ;-))
    Całe powyzsze rozważanie dotyczy oczywiście tylko ergonomii aparatów, ale nie robię jakichś zdjeć "wyścigowych" i trabant się wyrabia :-) W moim odczuciu AF i tak działa jakoś żwawiej niż w 50-siątce, trochę wkurzające są ograniczenia funcjonalności w 300, ale UnD_0.3.2 niedługo załatwi kilka spraw, tylko pożycze gdzieś czytnik kart CF :-)
    Cieszyłbym się, gdydy moje wnioski ułatwiły komus decyzję.

Pozdrawiam,
    Tomek

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Firmware mozna podmienic bez czytnika. Jest do tego soft na stronie Canona.

BTW. Czemu firmy nie robia gripow w kilku rodzajach? Albo nawet puszek? Co szkodzi, zeby wypuscic 350d-BH (od big hand) z tymi samymi bebechami? Przeciez to sztuczne zawezanie sobie rynku.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pszczola
    Jak rozumiem 350d i 300d niegodne sa aby brac je w łapki... Zerknij prosze w pierwszy post autora watku. Jestem pewien, ze gdyby bylo go stac to celowalby w 'wieksze' body. Ale niektorzy maja po prostu ograniczenia finansowe. OT: a co jest zlego w kompaktach. Ja chetnie widzialbym u siebie dodatkowo jakis dobry kompakt do butonierki. EOSy do butonierek nie pasuja.
    Źle rozumiesz .. miej to w najlepszym wydaniu .. w domyśle na jakie Cię stać, albo ile chcesz wydać ;-)
    Choć do krezusów nie należę, to przy pewnym wysiłku miałbym 20D, tylko po co ?? By stać się niewolnikiem sprzętu jak Vitez (np. boi się jechac pociągiem ze sprzętem) ?? Poza tym miałem w pamięci inne wydatki, które nie są wcale małe..
    A dziś, po pewnym czasie jestem więcej niż zadowolony z 350d :-) jest mały, co dla mnie jest ogromną zaletą, bo wrzucam go w torbę, tę w plecak i jadę w góry, na ryby, .. :-) Muszę tylko poćwiczyć jego trzmanie tak (zdjęcie kumpla)

, by nie rzucał się w oczy dresów - z 20D taki numer by napewno nie wyszedł. Najpierw gdzieś muszę kupić czarny pasek bez napisów EOS DIGITAL , zmienić wiatrówkę na mniej rzucającą się w oczy
    Pozdrawiam
    Marek

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów