Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Ostrość zdjęć z Canon 350 :(

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

najwyrażniej tpop patrzył tylko (bądź aż na ręce), przyznam że ten tamron cudem focusu nie jest, ale w moim postrzeganiu ostrość wyszła ok. wracając do tematu to dam sobie głowe uciąć że masz problemy z obiektywem. robiłem foty tym canon'em (własność znajomego) i wcale tak źle nie wyszły, hmmm.... może trafiłeś na zwykły bloom (efekt polegajacy na rozświetlaniu punktów/obszarów). jak możesz to zrób sobie zdjęcie jakiegoś elementu matowego (np. chodnik) i jeżeli zauważysz podobny brak ostrości to radzę się udać do serwisu na żytniej do regulacji AF (weź aparat i obiektyw żeby je razem zgrali), w przeciwnym wypadku problem nie istnieje. jak już powiedział matsil ten obiektyw demonem ostrości nie jest (pomimo USM)
    Ostatnio edytowane przez werek ; 08-08-2007 o 01:03 Powód: literówka
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez werek Zobacz posta
    jak już powiedział matsil ten obiektyw demonem ostrości nie jest (pomimo USM)
    USM daje szybkość i ciszę, ale nie ma nic wspólnego z ostrością.

Cytat Zamieszczone przez tpop Zobacz posta
    Ale zdjecie z 70-200F4 bedzie duzo ostrzejsze niz z kita. Nawet z 50 1.8 bedzie ostrzejsze i nikt mi nie wmowi ze nie bo mam oczy i widze. Ostrosc obiektywów porównywałem na 100% i dalej tak je będę porównywać bo tylko takie porownanie ma sens.
    Masz całkowitą rację - ostrość można porównywać jedynie na 100% powiększenia. Ale sens ma to tylko wtedy, gdy planujemy robić odbitki w skali 1:1, bo nawet na A4 z 17-85 bez wyostrzania odbitki wyjdą ostre.
    Dla mnie ostrośc jest ważna, ale na pewno nie najważniejsza - trzeba uważać, żeby nie stać się onanistą sprzętowym dopatrującym się wszędzie żylety.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Uprawnienia umieszczania postów