Osobiście mnie to nie dotknęło, bo wołam w DPP.
ale np. tu Vitez też o tym wspomina:
http://canon-board.info/showpost.php...7&postcount=10
A ja widzę głównie potężne abberacje chromatyczne (popatrzcie na białe obwódki reflektorów, brzoza przed lokomotywą, wszelkie białe pionowe rurki i fragment innego białego pojadu za lokomotywą). Abberacje te zmniejszają ostrość całego obrazu - nie tylko wyżej opisanych fragmentów (tam szczególnie są widoczne). Sorry, ale nie spodziewałbym się niczego dobrego po tym układzie optycznym.
P.S. Jafet tytuł byłby precyzyjniejszy gdybyś napisał "Ostrość zdjęć z Canona 17-85 U IS". Bo on tu jest winowajcą.![]()
Ostatnio edytowane przez SAM ; 07-08-2007 o 14:50
pocieszyłes mnie, myślałem że kupuję dobry obiektyw (na droższe obiektywy mnie nie stać), hm ale o jednej rzeczy nie pomyslałem, zdjęcie robiłem na ogniskowej 17, a wiem że między 17-30 ten obiektyw nie jest zbyt dobry, powyżej 30 jest znacznie lepiej, niestety nie mogę wrzucić zdjęć innych bo imageshack zmniejsza rozmiar.
W związku z abberacją da coś się zrobićz tym w PS ?
Ostatnio edytowane przez jafet ; 07-08-2007 o 15:06
Canon 350D + Canon 17-85 IS + Tamron 70-210+ Canon 50 1.8 + 135 Canon 2.8
Jeżeli będziesz wywoływał RAW-a to w Camera Raw-ie otwórz zakładkę Korekcja obiektywu i tam znajdziesz dwa suwaki do niwelowania abberacji chromatycznej i jeden do walki z winietowaniem.
Na pewno da się zrobić sporo, ale czy to będzie cię satysfakcjonować, to inna sprawa.![]()
Pobaw się, choćby na tym zdjęciu z lokomotywą. Bez tych otoczek powinno być zdecydowanie lepiej. Może nie będziesz musiał rozstawać się z tym obiektywem, choć jeżeli cię to już teraz drażni to myślę, że długo nie wytrzymasz.:rolleyes:
Ostatnio edytowane przez jafet ; 08-08-2007 o 14:42
Canon 350D + Canon 17-85 IS + Tamron 70-210+ Canon 50 1.8 + 135 Canon 2.8