Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Ostrość zdjęć z Canon 350 :(

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    Bo to zależy od programu.
    Jedne programy (w tym DPP) biorą pod uwagę ustawienia z aparatu, a inne ignorują te ustawienia i trzeba wszystko ustawiać od początku.
    a to które ignorują ustawienia aparatu?

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop Zobacz posta
    a to które ignorują ustawienia aparatu?
    Osobiście mnie to nie dotknęło, bo wołam w DPP.
    ale np. tu Vitez też o tym wspomina:
    http://canon-board.info/showpost.php...7&postcount=10
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

A ja widzę głównie potężne abberacje chromatyczne (popatrzcie na białe obwódki reflektorów, brzoza przed lokomotywą, wszelkie białe pionowe rurki i fragment innego białego pojadu za lokomotywą). Abberacje te zmniejszają ostrość całego obrazu - nie tylko wyżej opisanych fragmentów (tam szczególnie są widoczne). Sorry, ale nie spodziewałbym się niczego dobrego po tym układzie optycznym.

P.S. Jafet tytuł byłby precyzyjniejszy gdybyś napisał "Ostrość zdjęć z Canona 17-85 U IS". Bo on tu jest winowajcą.
    Ostatnio edytowane przez SAM ; 07-08-2007 o 14:50

Dopiero zaczyna Awatar jafet
    Miasto
    na południu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SAM Zobacz posta
    A ja widzę głównie potężne abberacje chromatyczne (popatrzcie na białe obwódki reflektorów, brzoza przed lokomotywą, wszelkie białe pionowe rurki i fragment innego białego pojadu za lokomotywą). Abberacje te zmniejszają ostrość całego obrazu - nie tylko wyżej opisanych fragmentów (tam szczególnie są widoczne). Sorry, ale nie spodziewałbym się niczego dobrego po tym układzie optycznym.

P.S. Jafet tytuł byłby precyzyjniejszy gdybyś napisał "Ostrość zdjęć z Canona 17-85 U IS". Bo on tu jest winowajcą.
    pocieszyłes mnie, myślałem że kupuję dobry obiektyw (na droższe obiektywy mnie nie stać), hm ale o jednej rzeczy nie pomyslałem, zdjęcie robiłem na ogniskowej 17, a wiem że między 17-30 ten obiektyw nie jest zbyt dobry, powyżej 30 jest znacznie lepiej, niestety nie mogę wrzucić zdjęć innych bo imageshack zmniejsza rozmiar.

W związku z abberacją da coś się zrobićz tym w PS ?
    Ostatnio edytowane przez jafet ; 07-08-2007 o 15:06
    Canon 350D + Canon 17-85 IS + Tamron 70-210+ Canon 50 1.8 + 135 Canon 2.8

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jafet Zobacz posta
    pocieszyłes mnie, myślałem że kupuję dobry obiektyw (na droższe obiektywy mnie nie stać), hm ale o jednej rzeczy nie pomyslałem, zdjęcie robiłem na ogniskowej 17, a wiem że między 17-30 ten obiektyw nie jest zbyt dobry, powyżej 30 jest znacznie lepiej, niestety nie mogę wrzucić zdjęć innych bo imageshack zmniejsza rozmiar.

W związku z abberacją da coś się zrobićz tym w PS ?
    Jeżeli będziesz wywoływał RAW-a to w Camera Raw-ie otwórz zakładkę Korekcja obiektywu i tam znajdziesz dwa suwaki do niwelowania abberacji chromatycznej i jeden do walki z winietowaniem.
    Na pewno da się zrobić sporo, ale czy to będzie cię satysfakcjonować, to inna sprawa.
    Pobaw się, choćby na tym zdjęciu z lokomotywą. Bez tych otoczek powinno być zdecydowanie lepiej. Może nie będziesz musiał rozstawać się z tym obiektywem, choć jeżeli cię to już teraz drażni to myślę, że długo nie wytrzymasz.:rolleyes:

Dopiero zaczyna Awatar jafet
    Miasto
    na południu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SAM Zobacz posta
    Jeżeli będziesz wywoływał RAW-a to w Camera Raw-ie otwórz zakładkę Korekcja obiektywu i tam znajdziesz dwa suwaki do niwelowania abberacji chromatycznej i jeden do walki z winietowaniem.
    Na pewno da się zrobić sporo, ale czy to będzie cię satysfakcjonować, to inna sprawa.
    Pobaw się, choćby na tym zdjęciu z lokomotywą. Bez tych otoczek powinno być zdecydowanie lepiej. Może nie będziesz musiał rozstawać się z tym obiektywem, choć jeżeli cię to już teraz drażni to myślę, że długo nie wytrzymasz.:rolleyes:
    Używam DPP do wywołania RAW a tam nie ma tej funkcji, na PS mnie nie stać, chyba że kupie PS Elements. Choć nie wiem czy tam są funkcje do wywołania RAW-ów.
    Ostatnio edytowane przez jafet ; 08-08-2007 o 14:42
    Canon 350D + Canon 17-85 IS + Tamron 70-210+ Canon 50 1.8 + 135 Canon 2.8

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jafet Zobacz posta
    chyba że kupie PS Elements. Choć nie wiem czy tam są funkcje do wywołania RAW-ów.
    jest ta sama co w pelnym PS czyli darmowy plugin Adobe Camera Raw do pobrania z sieci.

Uprawnienia umieszczania postów