Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: Ostrość zdjęć z Canon 350 :(

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tpop Zobacz posta
    widocznie mamy rozne postrzeganie ostrosci . A na odbitce 10x15 to wiekszosc zdjec jest ostra.
    zawsze mozemy je porownac:smile: wstaw jakas ostra fotke wedlug ciebie, moze to ja mam jakis poblem ze wzrokiem
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Pełne uzależnienie

Domyślnie

U mnie też jest ostre, oceniam według brzucha. Ludzie już tak mają, że jak idą i im się kończyny ruszają...

Bywalec Awatar SAM
    Miasto
    Kamionek

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jafet Zobacz posta
    pocieszyłes mnie, myślałem że kupuję dobry obiektyw (na droższe obiektywy mnie nie stać), hm ale o jednej rzeczy nie pomyslałem, zdjęcie robiłem na ogniskowej 17, a wiem że między 17-30 ten obiektyw nie jest zbyt dobry, powyżej 30 jest znacznie lepiej, niestety nie mogę wrzucić zdjęć innych bo imageshack zmniejsza rozmiar.

W związku z abberacją da coś się zrobićz tym w PS ?
    Jeżeli będziesz wywoływał RAW-a to w Camera Raw-ie otwórz zakładkę Korekcja obiektywu i tam znajdziesz dwa suwaki do niwelowania abberacji chromatycznej i jeden do walki z winietowaniem.
    Na pewno da się zrobić sporo, ale czy to będzie cię satysfakcjonować, to inna sprawa.
    Pobaw się, choćby na tym zdjęciu z lokomotywą. Bez tych otoczek powinno być zdecydowanie lepiej. Może nie będziesz musiał rozstawać się z tym obiektywem, choć jeżeli cię to już teraz drażni to myślę, że długo nie wytrzymasz.:rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

cos niedobrego dzieje sie z Twoim okiem . Nie bagatelizuj tego
    Ja bym dodał, ze jak na możliwości 17-85 to ostrość jest OK. Toż to demon jakości nie jest.

widocznie mamy rozne postrzeganie ostrosci . A na odbitce 10x15 to wiekszosc zdjec jest ostra.
    Na to zdjęcie trzeba patrzeć przez pryzmat obiektywu, a dla tego modelu to szczyt możliwości. Super ostre nie jest, ale też nie jest aż tak źle. Po to między innymi jest taka funkcja unsharp mask w PS. Mydła też się tu jakoś nie dopatrzyłem.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 07-08-2007 o 23:21
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Bywalec Awatar dgi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na to zdjęcie trzeba patrzeć przez pryzmat obiektywu, a dla tego modelu to szczyt możliwości.
    Hmm... Mój KIT robi ostrzejsze fotki. 8)

Jeśli faktycznie jest to nowy to polecam wymianę na inną sztukę, która nadaje się do robienia zdjęć lub sprzedać i kupić coś innego.
    350D + KIT| BG-E3 | Tamron f2.8/28-75mm | Pentor f2.8/135mm | Porst f1.8/50mm
    http://photo.dario-g.com

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

najwyrażniej tpop patrzył tylko (bądź aż na ręce), przyznam że ten tamron cudem focusu nie jest, ale w moim postrzeganiu ostrość wyszła ok. wracając do tematu to dam sobie głowe uciąć że masz problemy z obiektywem. robiłem foty tym canon'em (własność znajomego) i wcale tak źle nie wyszły, hmmm.... może trafiłeś na zwykły bloom (efekt polegajacy na rozświetlaniu punktów/obszarów). jak możesz to zrób sobie zdjęcie jakiegoś elementu matowego (np. chodnik) i jeżeli zauważysz podobny brak ostrości to radzę się udać do serwisu na żytniej do regulacji AF (weź aparat i obiektyw żeby je razem zgrali), w przeciwnym wypadku problem nie istnieje. jak już powiedział matsil ten obiektyw demonem ostrości nie jest (pomimo USM)
    Ostatnio edytowane przez werek ; 08-08-2007 o 01:03 Powód: literówka
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Początki nałogu

Domyślnie

Ludzie, co wy macie z tą ostrością - na monitorze z wielokrotnym powiększeniem prawie każde zdjęcie nie bedzie ostre. A fotki sa po to, żeby je wywołac i ogladać na papierze. Ja nie przejmuje się za bardzo ostrością, bo nawet z moich pierwszych obiektywów (własnie 17-85 i kit) ostrość na odbitkach formatu 20x30 była zupełnie niezła. Inna sprawa, że nie pasowała mi rozdzialczość tej optyki, kontrast i przede wszystkim kolory - dlatego je wymieniłem. A moje eLki wcale nie są dużo bardziej ostre - są przede wszystkim ostre w duużym zakresie ogniskowych i przesłon - a przy poprzednich obiektywach optymalna ostrość była w bardzo wąskim zakresie. O innych wadach nnie wspominam..... ;-)
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarekA Zobacz posta
    Ludzie, co wy macie z tą ostrością - na monitorze z wielokrotnym powiększeniem prawie każde zdjęcie nie bedzie ostre.
    Ale zdjecie z 70-200F4 bedzie duzo ostrzejsze niz z kita. Nawet z 50 1.8 bedzie ostrzejsze i nikt mi nie wmowi ze nie bo mam oczy i widze. Ostrosc obiektywów porównywałem na 100% i dalej tak je będę porównywać bo tylko takie porownanie ma sens.
    Cytat Zamieszczone przez jarekA Zobacz posta
    A fotki sa po to, żeby je wywołac i ogladać na papierze.
    eee tam... od momentu pojawienia sie fotografii cyfrowej to juz tylko takie staromodne pitolenie.

Dopiero zaczyna Awatar jafet
    Miasto
    na południu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SAM Zobacz posta
    Jeżeli będziesz wywoływał RAW-a to w Camera Raw-ie otwórz zakładkę Korekcja obiektywu i tam znajdziesz dwa suwaki do niwelowania abberacji chromatycznej i jeden do walki z winietowaniem.
    Na pewno da się zrobić sporo, ale czy to będzie cię satysfakcjonować, to inna sprawa.
    Pobaw się, choćby na tym zdjęciu z lokomotywą. Bez tych otoczek powinno być zdecydowanie lepiej. Może nie będziesz musiał rozstawać się z tym obiektywem, choć jeżeli cię to już teraz drażni to myślę, że długo nie wytrzymasz.:rolleyes:
    Używam DPP do wywołania RAW a tam nie ma tej funkcji, na PS mnie nie stać, chyba że kupie PS Elements. Choć nie wiem czy tam są funkcje do wywołania RAW-ów.
    Ostatnio edytowane przez jafet ; 08-08-2007 o 14:42
    Canon 350D + Canon 17-85 IS + Tamron 70-210+ Canon 50 1.8 + 135 Canon 2.8

Pełne uzależnienie Awatar tpop
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jafet Zobacz posta
    chyba że kupie PS Elements. Choć nie wiem czy tam są funkcje do wywołania RAW-ów.
    jest ta sama co w pelnym PS czyli darmowy plugin Adobe Camera Raw do pobrania z sieci.

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów