Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 78

Wątek: [hack 300d]UNDUTCHABLES 0.2.3 - NARESZCIE !!!

Bywalec Awatar GoTo
    Miasto
    Ząbki, mazowieckie

Domyślnie

Z innych ciekawostek, to UnDutchables 0.2.3 (nie wiem jak poprzednie i Wasia, bo aparat mam dopiero parę dni) pozwala współpracę z obiektywami, z którymi orginalny firmware nie pozwala (przynajmniej z niektórymi). A konkretnie:
    kupiłem wczoraj w Stodole używanego Tamrona AF 75-300 F/4-5,6 LD (tak, wiem, czytałem tu, że tylko trochę lepszy (albo i nie) od ...ujowego Canona 75-300 , ale nie stać mnie na lepszy, a potrzebuję na gwałt długiej rury :-P), tani był w dobrym stanie. Sprawdziłem, nie generował Err 99, zapłaciłem i git. Ale nie sprawdziłem go z wbudowaną lampą i okazało się że włąśnie z nią generuje Err 99 i wisi (z zewn. 420EX działa OK).
    Po "upgradzie" firmware wszystko działa pięknie :grin:
    EOS 300D UnD | Tokina AT-X 270 AF Pro II 28-70 f/2.6-2.8 | Canon EF 50 f/1.8 II | Tamron 75-300 f/4-5.6 LD | Sigma 18-125 f/3.5-5.6 DC
    Speedlite 420EX +Omni-Bounce | Lowepro SlingShot 200 AW | Hama Star 63 | karty Kingston
    Zenit 11 | Helios 58 f/2 + pierścienie makro

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie

Witam,
    Wiem, że temat ten powraca jak bumerang ale proszę jednak o pomoc. Przebrnołem przez dłuuugie wątki dotyczące wersji polskiej, nowej wersji (o której powyżej) i klasycznej wasi.

Dlatego mam pytanie czy klasyczna wasia daje takie możliwości m. in. jak:
    - możliwość ustawień ISO w pr. tematycznych
    - możliwośc ustawienia RAW w programach tematycznych
    - kompensacja lampy
    - wybór pomiaru światła

W ogóle czy istnieje jakiś pełny opis poszczególnych wersji bo już całkowicie starciłem orientacje.

Nie bijcie od razu - choć pewnie cięgi mi się należą

Pozdrawiam
    Maciej

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Pierwszych dwoch wasia nie oferuje, trzecie tak, czwarte jest niedostepne w obydwu "poprawkach". Proponuje zebys zainstalowal najnowszy undutchables bo oferuje najbogatszy zestaw mozliwosci a zeby wiedziec co i jak sciagnij instrukcje do 10D.

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie

Mam instrukcje do 10D i czy wszystko tam jest to samo co w 10D ??
    A co z klawiszologią ??

No iczy są jakieś kruczki przy instalacji?

Maciej

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Klawiszologie masz opisana w faq do konkretnego firmware'u.

Kruczki ? Nie wiem nie znam zadnych ciekawych ... naladowana bateria, ustawienia default, firm na karte, karta od aparatu i jazda. Zeby miec jezyk polski chyba trzeba przelaczyc wczesniej na niemiecki ale tego nie pamietam doczytaj na forum.

Bywalec Awatar Maciej
    Miasto
    Babimost

Domyślnie

No więc ściągnołem sobie najnowszą wersje 0.2.3 i studiuję sobie pdf-a z opisem.
    No i widzę że zielone ptaszki (opis custom menu) jest tylko w kilku miejscach i np. przy funkcji synchronizacji błysku na drugą lamelke jest czerwony krzyżyk - czyli funkcja nie działa.
    Szkoda bo mi na niej zależało.

Jest wybór WB w programach tematycznych ale nie ma wyboru ISO w tych programach
    a też bym to chciał.

Ale przecież nie można mieć wszystkiego

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Też studiuję tego PDF'a
    Jak myślicie, czy będzie się to dalej rozwijać, tzn. czy bedą się pojawiać kolejne wersje softu uwalniające następne funkcje? Mnie by np. jeszcze zależało na CF_04. No i oczywiście możliwość wyboru sposobu pomiaru światła

Pozdrowienia,
    Tomek

Bywalec Awatar piotrgr
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Male pytanko czy w trybach kreatywnych zawsze trzeba trzymac wcisniete "w lewo" by dzialal AF bo u mnie tak dziala

Początki nałogu Awatar b'Art
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Maciej
    No więc ściągnołem sobie najnowszą wersje 0.2.3 i studiuję sobie pdf-a z opisem.
    No i widzę że zielone ptaszki (opis custom menu) jest tylko w kilku miejscach i np. przy funkcji synchronizacji błysku na drugą lamelke jest czerwony krzyżyk - czyli funkcja nie działa.
    Szkoda bo mi na niej zależało.

Jest wybór WB w programach tematycznych ale nie ma wyboru ISO w tych programach
    a też bym to chciał.

Ale przecież nie można mieć wszystkiego
    Tak, ja tez czekam na 2 ga lamelę, nie wiem czy sie doczekam 350 już dawno na rynku, pewnie o 300D będą zapominać

Pozdrawiam Babimost (jam rodem ze Świebodzina - tam serce zostało ) a te drzewka jesienią przy jednostce wyszły ok pousuwałbym tylko słupy, albo kadrował bez nich.
    Pozdr!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Na czym dokładnie polega kompensacja błysku?
    Czy oznacza to, że aparat nie steruje siłą błysku, czy obliczenia wykonane przez aparat są zmieniane na+ lub minus?
    Jak zachowuje się lampa, gdy komoenscja jest na 0?
    Piter.

Strona 3 z 8 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów