Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 78

Wątek: [hack 300d]UNDUTCHABLES 0.2.3 - NARESZCIE !!!

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Czy warto instalować tego nowego hacka czy lepiej zostać przy klasycznym Wasie?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

piekarz23, jak potrzebujesz, którejś zmiany to instaluj. Ja nie potrzebuje i nie instaluje
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Zainstalowałem sobie nowego hacka i to co pisze slav1973 z błyskiem to fajna sprawka. Używając pomiaru uśredniomego element z boku kadru nie jest wypalony tak jak to się dzieje przy normalnym błysku korzystają ze środkowego czujnika AF i przekadrowywując.

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Czy wgrywajac UnDutchables 0.2.3 traci się coś z funkcjonalności jakią daje ostatni Wasiaware?

Domyślnie

W Wasiaware, którą ja miałem FEC (korekcja ekpozycji flasha) jest na przycisku JUMP, zaś w wersjach v4 i v5 można ją przypisać do przycisku SET (używając CF1) i wtedy wygodnie można ustawiać korekcję flesz bez odrywania oka od wizjera. Wersja UnDutchables bazuje na wersji wcześniejszej, gdzie FEC jest przypisana do przycisku JUMP. Więc w praktyce żadnych funkcji się nie traci, byc może trochę wygodę obsługi, ale to też zależy od tego, którą wersję Wasiaware masz obecnie w aparacie.

[ Dodano: 1 Kwiecień 2005 ]
    Jeszcze jedna uwaga ogólna do funkcji MF z UnDutchables. Wciśnięcie przycisku MF powoduje równoczesne odblokowanie ekspozycji dla światła zastanego. Jako, że do obsługi przycisku MF jest używany ten sam palec co do przycisku *, nie da się zablokowac ekspozycji w sposób standardowy. Można jednak wykorzystać do tego przycisk podglądu głębi ostrosci - przy wcisniętym przycisku aparat przymyka przysłone do wartości roboczej i jednoczesnie zapamiętuje ekspozycje wykorzystując pomiar ewaluacyjny (a nie częściowy jak w przypadku *).

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Wgrałem, działa jak opisano. MF testowałem w praktyce (mecz siatkówki). Troszkę wygodniej mi było używać przełącznika MF na obiektywie. Może przyzwyczajenie, albo to że to że lewa ręka ma mniej do roboty...
    Co do pozostałych zmian to działają, ale w terenie jeszcze nie testowałem.

Taka ciekawostka dot. znanego problemu migania ikonki do redukcji czerwonych oczu:
    Miałem czerwcowy firmware Wasi i jako, że przed znaną firmware zalecane są ustawienia fabryczne. Więc wcisnąłem "Clear all camera setings" licząc że to sprawę załatwię (nie załatwia – nie dotyczy to ustawień C.Fn17 )
    Dla bezpieczeństwa (oraz sprawdzenia czy działa moja karta ratunkowa) wgrałem oryginalny Canonowski firmware. Pojawiła się znana migająca ikonka od redukcji czerwonych oczu.
    Wgranie firmware UnDutchables 0.2.3 oprócz spodziewanych efektów opisanych w dokumentacji usunęło również problem migającej ikonki.

Reasumując: Wydaje mi się że przechodząc z zhakowanych firmware nie trzeba restartować ustawień wasia-firmware bo nowy "dziedziczy" wszystkie ustawienia, ale 100% pewności nie mam.
    To takie moje spostrzeżenia.

Pozdrawiam Yablon

Coś już napisał
    Miasto
    Chełm

Domyślnie

Tak zapamiętuje ustawienia z wasia-firmware. W/g mnie wygodniej by było gdyby przycisk trybu MF znajdował się na prawym przycisku ale da się z tym żyć. /może ktoś wie do kogo z taką sugestią się zwrócić tzn kto jast autorem tego fw/ Wszysyko działa. I odpowiadając na pytanie z wcześniejszego postu nic nie traci się z wasia-firmware a tylko zyskuje. Mnie najbardziej cieszy możliwość ostrzenia AF SE z lampą bo bez zawsze od biedy można było zastosować tryb tematyczny "sport".

Dopiero zaczyna

Domyślnie

U mnie problem ikonki od czerwonych oczu ustąpił po wyjęciu i włożeniu bateryjki od pamięci.

Początki nałogu Awatar b'Art
    Miasto
    Leszno

Domyślnie

Witajcie. Wania w końcu zrobił to AI S czy nie?

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Nooo...

Strona 2 z 8 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów