Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: Freelancer

Coś już napisał Awatar Army
    Miasto
    Warszawa

Post Freelancer

Niebawem wchodzę w "dorosłe" życie i chciałbym z marszu robić to co lubię i z czym chciałbym się związać na resztę życia, aby zwrócić matuli % tego co we mnie zainwestowała.
    I tak sobie myślę i myślę...Na czym polega bycie freelancer`em ? Czy jest jakaś legitymacja którą mogę nabyć w ZPAF np. żeby nie być zgniatany na każdej imprezie słowami "A czy mógłbym zobaczyć legitymację?". Czy freelanc ma jakieś "zasady" w stylu: Wysyłam do redakcji maila czy oni są zainteresowani materiałem z tego i tego, czy obrazu wysyłam gotowe foty z podpisem "200 złotych i foty wasze"?
    Czy wcześniej chodzić po redakcjach i szukać zleceń do zrobienia.
    Ktoś w tym siedzi i mógłby się podzielić wiedzą ?

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

co Ci da sama legitka np prasowa, jeżeli nie masz komu zdjęcia sprzedać?
    i jak zwykle pomocna wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Freelance
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Domyślnie fotograf to nie jest zajecie na etat i po 16.00 do domu..

Juz na starcie masz bonus - jesteś z Wawy
    Jest tutaj sporo szkół fotograficznych...bardzo wielu młodych ludzi wpadło na ten sam pomysł (w Polsce jest ponad 100 szkół foto) optymistycznie co 10-ta osoba będzie pracowała w zawodzie. Zaledwie kilka codziennych tytułów ma etaty dla fotoreporterów. Rotacja tam jest niewielka. Reszta buduje swoja marke (nazwisko)
    W Wawie jest 90 % redakcji, 80% agencji fotograficznych... jest tez najwięcej fotografujących.

Co chcesz fotografowac? W czym chcesz być najlepszy? Czym węższa specjalizacja tym więcej pracy. Ucząc sie na początku starasz sie by dociągnąć do lepszych od siebie...później twoja praca staje sie coraz bardziej indywidualna.
    Tutaj każdy używa tych samych narządzi..(opanowanie ich jest szybkie i proste)
    Wiec najważniejsze jest twoje WIDZENIE

Coś już napisał Awatar Army
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Z tym jest spoko - uczę się w technikum foto. (we wrześniu zacznę 2gi rok) automatycznie skreśla mnie to niestety z pracy na etat. Dlatego sonduję w stronę jakiejs dorywczej "mniej zobowiązującej" pracy w zawodzie

Uprawnienia umieszczania postów